Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Izvoz govedine
  • 16.06.2016. 12:00

Trasira se model za izvoz hrvatske govedine u Tursku

Turci žele 10.000 t govedine, farmeri zadovoljno trljaju ruke, no ključ odluke u rukama je države.

  • 3.733
  • 187
  • 0

Turska iskazuje interes za godišnji uvoz 10.000 tona svježeg i rashlađenog goveđeg mesa, ali i živih goveda iz Hrvatske, uz uvjet da klaonički objekti zadovoljavaju kriterije halal certifikata. O realizaciji tog projekta razgovarali su zamjenik ministra poljoprivrede Tugomir Majdak i Ebru Arisoy, savjetnica u Veleposlanstvu Turske u Hrvatskoj, piše Božica Babić za poslovni.hr.

Otvoriti klaonice

Iza inicijative otvaranja turskog tržišta za hrvatsku govedinu stoji udruga Baby Beef, kaže njezin predsjednik Toni Raič i otkriva da su uoči nedavna posjeta turskog predsjednika Erdogana Zagrebu upravo oni od predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović zatražili neka razgovara s njim i o mogućem izvozu govedine.

"Jako smo zainteresirani za projekt i mi taj posao možemo odraditi, no hoće li izvoz doista biti i realiziran, ta je odluka više u rukama naše administracije, odnosno Vlade RH nego samih farmera", ističe Raič.

50% skočio bi izvoz realiziramo li posao s Turcima!

Uz primjeren zakonodavni okvir, dodjelu državnih oranica i pašnjaka stočarima i uz dopuštanje uslužnog korištenja trenutačno zatvorenih klaonica, već u roku dvije godine moguće je, uvjeren je Raič, ne samo Turskoj nego i ostalim arapsko-islamskim zemljama isporučiti i znatno veće količine sve traženije govedine. Ta tržišta, dodaje, znaju da mi imamo vrhunsku kvalitetu.

"Klaonice kroz koje bismo mogli godišnje ostvariti 300 milijuna dolara trunu zatvorene. Podravka ima klaonicu kapaciteta 10 tisuća tona i halal certifikat, ali ne radi otkako je Danica prestala s proizvodnjom. Ovaj bi posao mogao oživiti i zatvorenu klaonicu bivše Bjelovarske mesne industrije", iznosi Raič i dodaje kako u islamskom miljeu samo Turska godišnje uveze 1,36 milijuna tona govedine. Stočarstvo, upozorava, mora postati perjanica domaćeg agrara, s ovom kvotom sadašnji bismo izvoz digli za 50 posto.

Carinske barijere

Prema podacima Croatiastočara, Hrvatska je u 2015. u izvozu ukupno prodala 13.598 tona govedine, najviše kroz živa grla, čak 9266 tona. U toj tonaži izvezeno je 26.771 govedo, najviše u Libanon 14.632 te u Austriju 6183 i na Kosovo 1670 grla.

Direktor Branko Bobetić ne skriva dozu opreza vezanu uz izvoz u Tursku. U posljednjih 10-ak godina u tri su navrata, prisjeća se, ukidali zaštitne carine od čak 50 posto na uvoz stoke i mesa i svaki put su s europskog tržišta pokupili sve raspoložive papkare, ne samo goveda nego i ovce i koze.

Napunili bi svoje farme i nakon tova sva ta grla, pretpostavlja Bobetić, Turci su plasirali u izvoz. Ankara već godinama, iznosi, članicama EU određuje kvote za stoku i meso iako bi one mogle prodati više, no zapreka su visoke carine.

Tijekom 2015. članice EU u Tursku su izvezle 86.000 tona živih goveda, goveđeg mesa 9000 tona i 1.400 tona mesnih proizvoda od goveđeg mesa u ukupnoj vrijednosti od 350 milijuna eura. Na europskom prostoru jedinu iznimku, odnosno bescarinske uvjete trgovanja, dali su samo Bosni i Hercegovini, koja je prošle godine u Tursku plasirala oko pet tisuća tona govedine.

Autor: Božica Babić


Izvori

poslovni.hr


Tagovi

Izvoz govedine Turska Klaonice Tugomir Majdak