Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tov junadi
  • 20.12.2013. 07:49

Tovljača junadi sve manje

Tovljača junadi je sve manje, kao i svinjogojaca koji sve više zatvaraju svoje farme. Je li vrijeme da se nešto pokrene?

Foto: freepik.com
  • 1.441
  • 181
  • 0

Ratarska proizvodnja usko je povezana sa stočarskom, bilo da se radi o svinjogojstvu, tovu junadi ili mljekarstvu. Problemi ratara su i problemi stočara. No, veći je problem za stočare kada se dogodi neka elementarna nepogoda, jer uz to što ulažu u proizvodnju hrane na svojim njivama, kada ona podbaci, moraju ju kupovati, a ona je tada obično preskupa - jer je u nestašici.

Zato i ne čudi što se i ova proizvodnja polako gasi. Zadnje godine su teške za čitavu poljoprivrednu proizvodnju, ali nekako, kriza je najviše pogodila stočare. Nekadašnje i postojeće probleme ne treba posebno naglašavati, ali jedno je sigurno - ako propadne cjelokupno stočarstvo, i ratarima će biti teže prodati svoje proizvode, ili će to učiniti po znatno nižim cijenama, jer potražnje neće biti. Tov junadi bi se trebao najviše poticati, jer osim proizvodnje mesa, otvorila bi se radna mjesta na gospodarstvima. Tako bi se, umjesto da proizvodimo jeftinu sirovinu koju jeftino izvozimo, a uvozimo skupo i nekvalitetno meso, stvorila dodatna vijednost hrane koju proizvodimo na našim poljima. Uz to, tovljači junadi imaju stajsko gnojivo koje izvoze na svoja polja i na taj način smanjuju upotrebu skupog umjetnog gnojiva.

Ovih dana, u medijima se spominje da kupci iz Arapskih zemlja žel pribaviti 150.000 komada junadi iz Hrvatske, a čitava naša proizvodnja trenutno broji nekih 110.000 komada junadi. Dakle, tu potražnju ne možemo zasad ni podmiriti, a pogotovo ne bez novih ulaganja i pomoći države kako bi se uključilo i što više novih, mladih proizvođača. Ponavljanje istih grešaka, kao što je poticanje velikih gospodarstava koja nemaju nikakvu perspektivu i budućnost, nije nam preporučljivo.

Ovaj posao bi bio odličan za čitavu našu poljoprivrednu proizvodnju, kao i za čitavo gospodarstvo, gradile bi se nove štale - ali ne u sklopu megalomanskih farmi koje sada stoje prazne. Trebalo bi se uložiti u što jeftinije i isplativije farme, i to što brže - jer ovi kupci, kao uostalom i bilo koji drugi, neće čekati vječno da se kod nas nešto pokrene. i opet ništa od toga bez pomoći države koja bi morala uložiti u ovaj projekt od kojeg bi itekako svi imali koristi.

Foto: freepik.com


Tagovi

Tov Junad Stočarstvo Cijene Poticanje Proizvodnja


Autor

Darko Labazan

Više [+]

Poljoprivredni proizvođač ratarskih kultura iz Baranje. Aktivan na polju i internetu, donosi informacije iz prve ruke. Sudjeluje u konstruktivnim temama na agroklub.com te na brojnim forumima i drugim internet okupljalištima ratara.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Svi su uranili ove godine.