Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tov junadi
  • 01.03.2019. 07:30

Tov junadi: Izbor pasmine prvi korak do uspjeha

S obzirom da se radi o principu "all in, all out", svaki pogrešan korak i odabir direktno utječe na konačan rezultat, prodajnu težinu i kvalitetu, stoga je prvi korak i najvažniji prilikom odabira teladi, a to je pasmina.

Foto: Bigstockphoto/mulderphoto
  • 10.991
  • 319
  • 0

Odlučili ste, vidite šansu u stočarstvu, imate sve predispozicije baviti se uzgojem tovnih junadi. Izgradili ste objekt za držanje/farmu, nabavili ste i poljoprivredne strojeve, povezali se s dobavljačima hrane - koncentrata, na vlastitim površinama planirana je sjetva silažnog kukuruza, planiran i dovoljan broj bala sjenaže, otkup tovljenika dogovoren, i recimo želite 10 junadi u turnusu. Nogometnim rječnikom rečeno, pred početak utakmice, teren pogodan za igru, uvjeti idealni. Rezultat tek nakon 90 min, a u tovu nakon minimalno 200 dana?

Odabir teladi za tov

Kod farmera koji prvi put kreću u uzgoj i tov junadi, ali i kod onih s iskustvom većinom se kupuje muška othranjena telad. Biraju se kvalitetna, zdrava, konstitucijski i pasminski ujednačena telad, formirajući grupu/stado s teladima ujednačene težine i starosti. Poželjno je nabaviti telad koja su već priviknuta na konzumiranje kabaste i koncentratne hrane, kako se ne bi pojavio tzv "negativni tov" kada telad još uvijek nenaviknuta poslije mlijeka na uzimanje hrane, gladuje i gube svoju ulaznu težinu.

Pri nabavci teladi, naročito kod farmera početnika bez iskustva i stečenog znanja uvijek je dobro "osigurati se" i povesti sa sobom veterinara. Pomoć veterinara pri izboru je u tom trenutku neprocjenjiva, s obzirom da i u tovu vrijedi izreka: kako siješ, tako ćeš i žeti. Kakva i kako se telad uvede u tov, ovisi i konačan uspjeh tova. S obzirom da se radi o principu "all in, all out" (sve unutra, sve van, op.u.), svaki pogrešan korak i odabir direktno utječe na konačan rezultat, prodajnu težinu i kvalitetu, stoga je prvi korak i najvažniji prilikom odabira teladi, a to je pasmina.

Odabir pasmine za tov

Sva muška telad se može uvesti u tov, ali nemaju sve vrste, pasmine iste predispozicije za željenu proizvodnju i rezultat. Jednostavno rečeno, hokejaš može igrati nogomet, ali ne tako uspješno kao nogometaš koji cijeli život trenira nogomet, potječe iz nogometne obitelji i posvećen je samo tome. Vodeći se činjenicom da postoje pasmine goveda specijalizirane, s genetskim potencijalom i predodređene za proizvodnju mlijeka, mesa ili kombinirane pasmine i farmer pri odabiru teladi treba voditi i računa o izboru pasmine.

U proizvodnji mesa, logično je, koriste se mesni tipovi, pasmine goveda koje ranije spolno sazrijevaju, fizički se brže razvijaju, nakupljaju mišićnu masu i imaju povoljan randman (tj. odnos obrađenih polovica naspram ukupne mase žive životinje). Neke od najpoznatijih i traženih pasmina goveda za proizvodnju mesa su: Hereford, Charolais/Šarole, Angus, Limousin i na našim prostorima najzastupljenija pasmina kombiniranh osobina (meso-mlijeko) Simental.

Također postoje, i sve su više zastupljeni na tovilištima križanci, većinom mesnih pasmina, predodređeni za veći prirast, dinamiku rasta i povoljan odnos mesa i masti. Izbor pasmine moraju pratiti i raspoloživi resursi na farmi, tehnologija tova i vanjski faktori okruženja poput klimatskih prilika. Neke pasmine imaju veći okvir (Charolais, Limousin), postižu veće završne težine, stoga zahtijevaju i veće količine voluminozne i krepke krme, dok se neke (Angus i Hereford) odlično prilagođavaju skromnijim hranidbenim potrebama i surovijim klimatskim uvjetima.

Simental pasmina dobar izbor za tov

Simentalsko govedo odlikuje veći okvir i izuzetne tovne predispozicije, stoga je jedna od najraširenijih pasmina u Europi, gdje se koristi za proizvodnju mlijeka i mesa. Ovog "švicarca" po porijeklu mnogi farmeri koriste u intenzivnoj proizvodnji mesa iako je kombinirana pasmina. Junad u tovu postižu izuzetno dobre dnevne priraste i do 1300 g/dan, te uz optimalnu hranidbu klaonička masa bikova je u prosjeku oko 600-650 kg.

Ako se u tov uvodi više teladi, najbolje je zbog tehnologije tova razvrstati ih u nekoliko grupa po 15 teladi. Na malim obiteljskim gospodarstvima do maksimalno 3 grla u uzgoju, najzastupljenija je pasmina Simental. Muška telad se uvode u tov do 6 mjeseci starosti oko 150-200 kg težine u turnus koji u prosjeku traje minimalno 200 dana do odgovarajuće izlazne klaoničke težine.


Tagovi

Tov junadi Simental pasmina Izbor pasmine Randman Odabir pasmine Telad


Autor

Adi Pašalić

Više [+]

Magistar Poljoprivredno - prehrambenog fakulteta u Sarajevu sa specijalizacijom na odsjeku Tehnologija uzgoja životinja. Autor je dva samostalna razvojna projekta i jednog istraživačkog rada iz područja mljekarstva. Najviše ga zanimaju teme iz područja uzgojno selekcijskog rada i farmerskog poslovanja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

LP. EVO i ja sam postao zidar i to specijalizacija za suhozid. Prvo sam počeo za sebe iz hobija, a sada mi je to i posao.