Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Stočarska izložba
  • 12.09.2022. 14:00
  • Bjelovarsko-bilogorska, Gudovac

Tko su šampioni 29. Državne stočarske izložbe u Gudovcu?

Na izložbi je 179 uzgajivača prikazalo 400 grla u 90 kolekcija

Foto: Martina Popić
  • 842
  • 162
  • 0

U organizaciji Centra za stočarstvo Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu (HAPIH) tradicionalno se u sklopu Bjelovarskog sajma održala i 29. Državna stočarska izložba.

Na ovogodišnjoj je predstavljeno 400 grla stoke u 42 pasmine i 90 kolekcija. Svoju je stoku izložilo 179 izlagača i to iz čak 13 hrvatskih županija.

"Drago nam je što u odnosu na prošlu, pandemijsku godinu, svjedočimo povećanju broja pasmina i izlagača za 20 posto te grla za 30 posto. Na izložbi će biti predstavljene komercijalne pasmine, ali i hrvatske izvorne i ugrožene pasmine, na što smo posebno ponosni", istaknuo je izv.prof.dr.sc. Krunoslav Karalić iz HAPIH-a tijekom otvorenja sajma.

Šampionka krava Lena

Krava Lena Božidara Domitrana iz Martinšćine proglašena je šampionom. Inače, njezin vlasnik ima 70-ak krava na mužnji, a upozorava da su troškovi proizvodnje višestruko porasli, ali ne i otkupna cijena mlijeka pa mu je poslovanje na rubu isplativosti.

Krava Lena (Foto: HAPIH)

“Momentalno se pokrivamo s tim da je količina mlijeka prosječno 29 litara po kravi, a inače se ne bi pokrivali. Nećemo još odustati”, kazao je za HRT.

Ovnovi, svinje, goveda, konji...

U ovčarskom dijelu izložbe u kolekciji izvornih i ugroženih ovnova šampion je lička pramenka vlasnice Matee Mihalić, dok je u kategoriji ostalih inozemnih to pasmina Merinolandschaf vlasnice Đurđe Cindrić.

Natjecali su se i konji, a šampion u lipicanskoj pasmini je lipicanac vlasnice Anite Perić.

Što se tiče svinjogojstva, šampionsko grlo je pasmina durok u vlasništvu Mladena Čižmešinkina iz Novog Vrija.

Ovnovi šampioni

Diplome i priznanja su uručena i uzgajivačima i izlagačima mesnih pasmina. Na izložbi ovih pasmina sudjelovala je stoka s devet farmi te je bilo izloženo 31 grlo.

Inače, mesnim pasminama pripada sedam posto krava u Republici Hrvatskoj, što je nešto više od 10.000 krava. "Osim njih još 15.000 križanaca koristi se isključivo u proizvodnji teladi za tov. U zadnjih 10 godina broj krava mesnih pasmina povećan je za 2,5 puta", čulo se na izložbi.

Ondje su predstavljene pasmine angus, Charolais, Limousin, salers i simentalska pasmina – mesni tip.

Posjetitelji su mogli vidjeti i prikaz izvornih pasmina goveda. Predstavljene su dvije domaće i to istarski podolac i buša.

Natjecanje studenata

U sklopu Državne stočarske izložbe održano je i natjecanje studenata u ocjeni vanjštine krava. Sudjelovali su studenti Fakulteta agrobiotehničkih znanosti u Osijeku, Agronomskog fakulteta u Zagrebu te Visokog gospodarskog učilišta u Križevcima čiji su studenti odnijeli pobjedu. 

Pobijedili su Marijana Pleš i Mario Moharić.

Marijana i Mario odnijeli su pobjedu

"Prvi puta smo u Gudovcu, a već smo bili na međunarodnom natjecanju u Parizu. Međutim tamo su bile holstein i charole pasmine, a ovdje smo prvi puta ocjenjivali simentalce", kazala nam je Marijana.


Fotoprilog


Tagovi

Državna izložba Stočarska izložba HAPIH Šampioni Bjelovarski sajam


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.


Partner