Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • OPG Tihomir Horvat
  • 30.05.2018. 07:30

Tihomir Horvat: Da bi uspjeli, u stočarstvu morate dati 200 posto!

Njegova je steona junica osvojila 1. mjesto na sajmu u Gudovcu, u Koprivnici je Tihomir Horvat proglašen najperspektivnijim mladim proizvođačem Koprivničko-križevačke županije, a daljnji razvoj OPG-a vidi i u mjerama Programa ruralnog razvoja.

Foto: arhiva Tihomira Horvata
  • 1.643
  • 323
  • 0

Na nedavnim 22. Danima travnjaka u Koprivnici Tihomir Horvat iz Kozarevca u Općini Kloštar Podravski proglašen je najperspektivnijim mladim proizvođačem Koprivničko-križevačke županije. No, to mu nije prvo (a ni zadnje!) priznanje. Steona junica tog nositelja gospodarstva od 2014. godine, čiji OPG se bavi proizvodnjom kravljeg mlijeka, na 25. Jesenskom medunarodnom bjelovarskom sajmu, u kategoriji starije steone junice simentalske pasmine, osvojila je 1. mjesto!

U stadu 39-godišnjaka, otkriva nam, nalazi se 25 krava, 20 junica, 16 bikova i telića različite kategorije sve iz vlastitog uzgoja, a k tome obrađuju 30 hektara vlastite i 20 hektara zemlje u zakupu. Od kultura siju kukuruz, talijanski ljulj, ječam, pšenicu, uljanu repicu i soju.

Tihomir Horvat (prvi s lijeva) na 22. Danima travnjaka

"Djed se bavio konjima i kravama tako da sam ja treća generacija koja se bavi stočarstvom", kaže nam Tihomir kojemu u poslu pomažu otac, majka, supruga, ali i 10-godišnji sin. Stočarstvo, posebice sektor mljekarstva, nije jednostavan posao.

Prijava na Program ruralnog razvoja

"U stočarstvu treba dati 200 posto! Dela se po 14 do 16 sati kad je sezona. Naporan je posel. Moramo raditi puno više nego ostali. Mi nemamo ni Uskrs ni Badnjak ni slobodne dane kao ostali radni ljudi", objašnjava dodajući da njemu, da bi od teleta došao do krave, trebaju tri godine. S druge strane, najveći "muving" novca je u uvozu. Sve se, kaže, vrti oko profita i kod nas je situacija godinama takva da bolje uvozimo nego li uzimamo i podržavamo domaće. 

Ipak, ne odustaje tako lako. Njegov OPG itekako prati trendove u poljoprivredi. Izgradili su novu lauf štalu sa slobodnim kretanjem u samoj štali i izvan na pašnjacima ograđenim pastirima. Lani su napravili i genomsko testiranje na dva muška teleta prilikom čega su dobili savjete Hrvatske poljoprivredne agencije kako poboljšati proizvodnju, ishranu te brigu o postojećem stadu.

S obzirom da želi uspjeti, a tu je mehanizacija ključna, još 2015. prijavio se na natječaj Programa ruralnog razvoja za mjeru 4.1.1. Pozitivan odgovor dobio je tek dvije godine nakon toga. Za odobreni iznos (oko 50.000 eura) kupio je traktor i tanjuraču, no kako još treba da bi imao kontinuirani rast proizvodnje mlijeka (dodatna mehanizacija, staja), prijavio se prošle godine i na natječaj za mjeru 4.1.2. 

Tri traktora stara zajedno 110 godina 

"Program ruralnog razvoja je dobar, ali ide sporo. Eto, za prvi natječaj sam čekao dvije godine na odgovor, a za drugi sam nakon godinu dana dobio odgovor da sam prošao administrativnu provjeru. Slovenija to riješi za šest mjeseci. Bilo bi dobro kada bi se zahtjevi riješavali u roku 6 do 9 mjeseci. Mi imamo tri traktora zajedno stara 110 godina. Stalno se nekaj trga i s njima ne mogu imati sigurnu i kontinuiranu proizvodnju", kaže Tihomir koji je, inače, i član Udruge mljekara Drava – Sava.  

Šampionska junica Tihomira Horvata na Bjelovarskom sajmu

Pred obitelji je, kaže, još četiri godine koliko moraju držati krave. Što će biti nakon toga - vidjet će. Neko se svjetlo za mljekare ne vidi, no mora vjerovati da će biti bolje. "Ne znam kaj nas čeka u budućnosti", kaže zaključujući da je situacija ipak bolja nego li 2015. kada je tadašnji ministar Tihomir Jakovina raspisao prvi natječaj, a na njega se prijavljivali i ljudi koji su lažno osnivali OPG-e, kune prometa nisu imali, udruživali se i što sve ne kako bi imali što više bodova i došli do sredstava.


Fotoprilog


Tagovi

Tihomir Horvat Mljekarstvo Najperspektivniji mladi proizvođač Ruralni razvoj


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).


Partner

Ruralni razvoj RH

Ulica Grada Vukovara 78, 10000 Zagreb, Hrvatska
tel: 01 6408 144, web: http://ruralnirazvoj.hr/