Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Teleskopski utovarivači
  • 16.12.2015. 07:15

Telehandleri nikad zanimljiviji

Tržište teleskopski utovarivača stvarno se uskovitlalo. Množe se i novi modeli, inovacije, ali i cijene. Danas rade i na struju, služe i i kao vučni strojevi, ali i kao izvori struje.

  • 931
  • 120
  • 0

Telehandleri, ili kako ih još zovemo, teleskopski utovarivači (ili samo utovarivači), postali su nezamjenjivi na svakom imanju. Nekada u selu nisi mogao naći ni jednoga. Danas nema poljoprivrednika koji nema taj stroj.

A tako reagira i tržište. Ima i kod nas i u svijetu svih mogućih vrsta, modela, tipova, a i brojnih noviteta. Razlikuju se po opremi, snazi, dužini strijele, kapacitetima, ali iskreno, većina se ipak razlikuje samo po boji i cijeni. A cijene su doista astronomske.

Tržište teleskopskih utovarivača pokazalo je i u Hannoveru svoj uspon.

No, izgleda da današnji poljoprivrednik stvarno treba taj stroj. I ovogodišnji sajam Agritechnica u Hannoveru bio je najjači u izložbi tih strojeva i nastupu prema publici. Nikada na tolikom prostoru i s toliko pažnje nisu proizvođači izašli pred svoje kupce. Mnogi su i kod nas prisutni. Mora se priznati da doista pratitmo trendove. Manitou, Weidemann, Faresin, JCB, CAT, Dieci, Merlo, Kramer su oni za koje prosuđujemo da su u Hannoveru bili najprisutniji.

Oni su, da tako kažemo, i specijalisti. No, i New Holland, Case i brojni drugi proizvođači traktora su na svojim izložbenim mega prostorima ponudili brojne modele. No, mora se znati da mnogi od njih i nisu baš proizvođači, već ih u tvornicama tvrtki specijaliziranih za proizvodnju teleskopskih utovarivača proizvode i za te brandove.

Faresin

Upravo zato i znamo reći da nam marka i boja ništa ne znači dok ne zavirimo u specifikacije. Valja vidjeti čiji je motor, od koga su kupili kompjutorizaciju, a tko je pak proizvođač hidraulike, tko pravi kabinu, a i gdje uopće kupuju čelik za proizvodnju strijele i materijal za druge dijelove stroja. I na kraju - cijena koja će biti u skladu sa svim ponuđenim.

Weidemann se doista isprsio

Prema našem, subjektivnom sudu, Weidemann je imao najupečatljiviji nastup u Hannoveru. Kao da su doveli sve što su imali za pokazati. Oni su sa svojim partnerima Kramerom i Merlom imali stalne prezentacije u radu, press konferencije, domjenke i brojne propagandne akcije.

eHoftrac je model u čiju promidžbu jako mnogo ulažu. Ispušni plinovi CO2, buke i čađ u zgradama su za njih u Weidemannu prošlost jer ovaj sadašnji model na struju, odnosno na akumulator radi sve kao i dosadašnji modeli. Ima uobičajena svojstva, ali je u ekološkom i ekonomskom smislu još bolji. Ovi strojevi iz serija 11 i 12 rade po nekoliko sati bez punjenja. Ovisno o tome što radi, ali jedna baterija izdrži od dva do pet sati.

Dieci

Pored toga mi bi istaknuli i utovarivače s novim tehnologijama motra u LP modelima. 3080LP i 4080LP su uspješno zamijenili prethodne modele CXLP, namijenjeni su za srednje i velike poljoprivredne proizvođače, a uvedeni su zbog propisa emisije štetnih ispušnih plinova na razini IIIB.

Weidemann je veoma uspješan i u ponudi niskih položaja sjedenja vozača, što ukupno i smanjuje visinu stroja koji tako prolazi i na mjestima gdje drugi ne mogu. A riješeno je i da se kabina, na svojevrsni način, u vožnji spusti. Konzola je sada tako dizajnirana da je i u najužim i najmanjim modelima pri ruci. Nova elektronska kontrola motora također omogućuje još dinamičnije korištenje strojeva, jer motori sada reagiraju još brže na papučicu gasa.

Kramer i Claas ne idu više zajedno

Kramer i Claas imaju uspješnu suradnju u proizvodnji teleskopskih viljuškara za rad u poljoprivredi. No, od ovoga Hannovera te suradnje više nema. Raskinuli su taj savez i od sada Kramer nastupa sam. Doduše, još uvijek će do 2018. godine davati usluge servisa. Do sada smo znali za Claas Scorpion brand koji je nastao u toj suradnji. No, odmah je Kramer nastavio sam sa svojim novim modelima, a kao i Weidemann, ponosni su na svoje strojeve na električni pogon.

Kramer

Poljoprivredni sektor je već strateški za tržište Wacker Neuson Grupe te će dobiti na važnosti kroz jačanje Weidemann branda, ali i Kramera, kada su u pitanju strojevi podizanja tereta iznad šest metara. KT84, KT125, 225, 256 su ključni modeli u tom zelenom segmentu. Inače, u zelenoj boji Kramer radi strojeve za poljoprivredu, a u žutoj za građevinarstvo i komunalne dijelatnosti.

Manitou i u najtežim uvjetima

Manitou je robustan i izdržljiv i velikog raspona strojeva, posebice za rad u najtežim uvjetima rukovanja. Telehandleri su naročito dobro zastupljeni u poljoprivredi, posebice što bez problema rade na velikim visinama iznad šest metara. Oni su posebno ponosni na svoj CSS, kako ga zovu. Službeno commfort sterring sistem, a radi se o doista olakšanom korištenju serva i upravljanjem sva četiri kotača.

Kod nas ga nema. Ali svjedočili smo izuzetnoj popularnosti u Njemačkoj i Francuskoj. Radi se o tvrtki Schaffer s izuzetnom kvalitetnim telehendlerima. Model 9660T je trenutno u fokusu potencijalnih kupaca, kao i noviteti 6680T i Z5680, rekao nam je Sebastian Bertelsmeier, voditelj marketinga. Novi paket usluga i novi svježi dizajn dobro je primljen na tržištu, kaže Sebastian, a istaknuo je i dobar odjek novog najmanjeg utovarivača u njihovoj ponudI, 2345T. 6680T ima manji okretni prostor, jači potisak, novi Deutzh fahr motor koji ima i putnu brzinu od 35 kilometara na sat.

Schaffer s novim dizajnom

Merlo i Faresin sa stalnim novitetima

Merlo turbo farmer. Inače je štand tvrtke Merlo bio popularan i zbog stalnih domjenaka, a svaki posjetitelj mogao se osvježiti pivom na šanku s pogledom na najnovije modele Merloa. Izložili su ukupno 11 strojeva, a od toga devet telehandlera. Oni su prikazali novitete i pojačanom putnom brzinom, smanjenom potrošnjom energije, novim M CVTronic mjenjačem.

Faresin 10.35 nam je na njihovom štandu zelene i crvene boje bio najprivlačniji. Zelenom bojom bojaju mikserice, a mi se ovoga puta osvrćemo na njihove crvene strojeve, a to su teleskopski utovarivači. Onaj dohvata sedam metara je uvijek najpopularniji, pa tako i na ovom sajmu. Idealni su za srednje i malo veće poljoprivrednike.

Compact range strijelom dužine devet metara je također zanimljiv većini europskih poljoprivrednika. No, shvaćajući i da moraju imati iproizvode i za one jako velike i zahtjevnije, bacili su se marketingom na taj model 10.35, ali i Midle ranger s 11.35 metara dugom strijelom, kao i Heavy Duty čiji se modeli koriste jednako u poljoprivrednom i građevinskom sektoru jer pružaju snagu, preciznost i kontrolu i koji podiže od 5,5 do sedam tona na visine i do 10 metara.


Fotoprilog


Tagovi

Weidemann Merlo Kramer New Holland JCB CAT Dieci Faresin Manitou


Autor

Damir Rukovanjski

Više [+]

Diplomirani agronom, dugogodišnji dopisnik, novinar i urednik u Glasu Slavonije, osnivač i urednik AgroGlasa od 2000. do 2008. Urednik EU Agro Info od 2008 do 2013., urednik Agrotehnike, izdavač brojne stručne poljoprivredne literature. Kolumnist Agrokluba od 2008.godine. Nekadašnji suradnik Gospodarskog lista, Nove Zemlje. Član Hrvatskog novinarskog društva od 1993.godine i član Izvršnog odbora Zbora agrarnih novinara HND.