Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Svinjogojstvo
  • 01.02.2016. 12:30

Svinjogojci traže hitan sastanak s ministrom!

Članovi Središnjeg saveza proizvođača svinja zatražili su hitan sastanak s ministrom poljoprivrede Davorom Romićem.

  • 530
  • 98
  • 0

Središnji savez proizvođača svinja Hrvatske uputio je pismo ministru poljoprivrede Davoru Romiću u kojem ga mole za što hitniji sastanak. Podsjećaju kako Hrvatska proizvodi samo 30% potrebnih količina svinjskoga mesa, ističu da su svinjogojci u vrlo teškoj situaciji i napominju kako očekuju da Ministarstvo poljoprivrede što hitnije krene s rješavanjem tih problema.

Proizvođači svinja su na rubu opstanka

"Veliki dio naših proizvođača je educiran i spreman za modernu proizvodnju, koja bi bila konkurentna, no inputi odnosno ulazni troškovi u proizvodnji morali bi biti jeftiniji, kao što su u većini zemalja EU. Također, Ministarstvo poljoprivrede i država općenito, morali bi voditi više brige o proizvođačima, kao što to rade ministarstva drugih država. Puno radnika tako bi se ponovno moglo zaposliti u klaonicama, rasjekaonicama, a mi proizvođači živjeti od svojega rada na selu.

Ovako, svi prije ili kasnije završavamo na Zavodu za zapošljavanje, bez gotovo nikakve šanse da dobijemo drugi posao pa mnogi odlaze u inozemstvo" ističe, između ostaloga, u pismu predsjednik Središnjeg saveza proizvođača svinja Hrvatske, Stjepan Kušec te dodaje kako bi manji inputi značili i jeftinije svinje i svinjskog meso za potrošače, od onoga koje se sad uvozi tko zna odakle.

Treba stati na kraj onima koji namjerno uništavaju hrvatsku svinjogojsku proizvodnju

"Ne smijemo zaboraviti riješiti probleme i s onima koji su se obogatili preko noći i kojima je u interesu da uništavaju domaću proizvodnju. Zbog svega navedenog, molimo da nas hitno primite na razgovor kako bi počeli svi zajedno spašavati svinjogojsku proizvodnju u Hrvatskoj. Jer mi proizvođači smo u tome važni, budući da nismo o svinjogojstvu učili samo iz knjiga niti svinju vidjeli jedino na slikama, već je sve to dio naše svakodnevice", zaključuje u pismu predsjednik Središnjeg saveza proizvođača svinja Hrvatske, Stjepan Kušec iz mjesta Kusijevca u Koprivničko-križevačkoj županiji, koji se i sam cijeli život bavi svinjogojstvom.


Tagovi

Središnji savez Proizvođači svinja Davor Romić Stjepan Kušec Inputi Svinjogojska proizvodnja


Autorica

Sandra Špoljar

Više [+]

Autorica i upravna pravnica Sandra Špoljar dolazi iz Koprivnice, gdje je na razne načine, tradicijom i obiteljski, vezana uz poljoprivredu. Godinama je radila kao novinarka u informativnom programu HTV-a te za Plodove zemlje i Agroglas.