Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Dočekali premijera
  • 21.07.2023. 19:00
  • Vukovarsko-srijemska, Otok

Svinjogojci Plenkoviću: Ne budite nam maćeha i očuh, zašto ubijate zdrave životinje?

Nezadovoljni poljoprivrednici dočekali su danas premijera u Otoku.

Foto: Dubravka Petric/PIXSELL
  • 1.907
  • 197
  • 0

Hoće li cijela Slavonija ostati bez svinja?! Zašto nam ubijate zdrave životinje? Brinite se za nas, ne budite maćeha i očuh prema nama. Zašto ne dozvolite da zakoljemo sami zdrave svinje?", tek je dio pitanja kojima su ogorčeni uzgajivači danas u Otoku dočekali premijera Andreja Plenkovića gdje je održana 15. sjednica Savjeta za Slavoniju, Srijem i Baranju. 

Neće ostati bez svinja, uzvratio je premijer rekavši da je Vlada namijenila 17 milijuna eura za pomoć poljoprivrednicima. Rekao je i da im je u fokusu kako pomoći Vukovarsko-srijemskoj županiji nakon strašnog nevremena te kako pomoći svinjogojcima u borbi sa afričkom svinjskom kugom. 

"Mišljenja sam da javnost u drugim dijelovima Hrvatske nije ni svjesna šteta od nevremena, kako to sve skupa grozno izgleda u pojedinim stradalim naseljima", rekao je Plenković. 

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković navela je da će se u najkraćem roku donijeti program potpore ugroženim svinjogojcima, vrijedan 7,5 milijuna eura.

Ipak neće biti preventivne eutanazije zdravih svinja na objektima 0, 1 i 2 kategorije?

“Učinit ćemo sve da broj usmrćenih svinja bude što manji, da se proizvođačima adekvatno pomogne, pri tome će odštete biti po tržišnim cijenama, da se matični fondovi što prije obnove, a bolest okonča”, obećala je. 

Nezadovoljni poljoprivrednici upozorili su i da mnogima prijeti propast jer oni kojima su eutanazirane životinje se godinu dana ne mogu baviti ovim uzgojem. Svinjci će biti prazni, a obitelji gladne, poručili su. 


Tagovi

Uzgajivači svinja Afrička svinjska kuga Nevrijeme Andrej Plenković Marija Vučković


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Hrvatska rosé vina osvojila 17 medalja Na najvećem specijaliziranom natjecanju za rosé vina na svijetu Concours Mondial de Bruxelles hrvatski vinari osvojili su17 medalja - 8 zlatnih i 9 srebrnih. Četiri zlatne medalje osvojile su dalmatins... Više [+]