Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sastanak s poljoprivrednicima
  • 24.03.2017. 10:30

Svinjogojci: Dolazi nam sunce sa zapada!

Ministar poljoprivrede s vukovarsko-srijemskim poljoprivrednicima!

  • 5.189
  • 411
  • 0

Ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić pokrenuo je niz obilazaka terena diljem Hrvatske kako bi se u izravnom kontaktu s poljoprivrednicima upoznao sa stanjem na terenu.

Jedan takav sastanak održan je i u Vukovaru, a kao glavni problem poljoprivrednici su ministru predstavili nepravedne natječaje za raspolaganjem državnim zemljištem, sustav poticaja, no i nedovoljno povezivanje Plave i Zelene Hrvatske.

Mjera Dobrobit životinja će ući u Program ruralnog razvoja

Velika vijećnica Vukovarsko-srijemske županije bila je gotovo premala za sve one poljoprivrednike koji u svojoj budućnosti žele uspjeh. Skore izmjene zakona bi trebale situaciju okrenuti u njihovu korist, najavljuje Tolušić već nekoliko mjeseci Zakon o zemljištu. Zemljište se vraća na raspolaganje općinama i gradovima, što je prvi korak prema pravednijoj raspodjeli, kaže Tolušić.

"Dobrobit životinja je potpora koja nije ispregovarana u Programu ruralnog razvoja, radimo na tome, treba to ispregovarati s Europskom komisijom, a plan je da ju uvedemo od 1.1.2018. jer ta potpora je važna za podizanje konkurentnosti stočara. Moramo dio postotaka iz omotnice prebaciti u tu mjeru", najavljuje Tolušić na taj način financijske instrumente (mikrokredite i garancije s kamatama 0,5 do 1,5%) kojima će poduprijeti proizvodnju.

Proizvođačka organizacija svinjogojaca

Zbog svega navedenog, stočari su uvjereni da im dolaze bolje dani, tj. "sunce sa zapada" misleći pritom na Zagreb gdje je i sjedište Vlade. "U kontaktu smo s Ministarstvom, klasterima, i sve radimo zajednički. Već duže se govori o organiziranoj proizvodnji i poticanju stočarstva na našim prostorima. Animirali smo 33 člana i u postupku smo priznavanja proizvođačke organizacije. Radimo poslovni plan i javljamo se na Mjeru 19 za pomoć proizvođačkim organizacijama", kaže Dobromir Ćović, predsjednik Udruge svinjogojaca VPŽ.

"Radimo i novi Zakon o OPG-u koji će riješiti sve nedoumice vezane za OPG-e pa ćemo imati i realan broj OPG-a. Nije bitan ni broj OPG-a već broj ljudi koji se realno bave poljoprivredom" kaže ministar poljoprivrede.


Tagovi

Tomislav Tolušić Natječaji Zemljište Poticaji Svinjogojci


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."


Partner

Osječka televizija

Sv.L.B.Mandića bb, Osijek, Hrvatska
tel: (031) 400 - 000, e-mail: marketing@ostv.hr web: http://www.osjecka.com

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zamislite da ujutro nađete nekog kako spava u šatoru na Vašem imanju, što biste napravili? To je naime sasvim normalna pojava i pravno formulirana radnja u nekim zemljama Europe. Ne znam koliko je precizna, ali ova karta pokazuje zemlje gdj... Više [+]