Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Istraživanje
  • 05.08.2022. 18:00

Svinje pozitivno reagiraju na glazbu, jedan žanr ne vole

Jedan je svinjogojac primijetio da svinje različito reagiraju na izbor muzike. Što ne vole slušati?

Foto: DN1988
  • 628
  • 68
  • 0

Uzgajivač svinja Piet Paesmans primijetio je da različiti stilovi glazbe utječu na ponašanje svinja, a znanstvenici u Belgiji istražuju ove tvrdnje, objavio je Reuters.

Ovaj fenomen je registrirao tijekom umjetnog osjemenjivanja krmača. Njegov je sin počeo pjevati, a one zainteresirano počele mahati repom. Pomislio je da bi trebali početi primjenjivati puštanje glazbe i na drugim svinjama.

Ne vole rock muziku

Napravio je popis za reprodukciju koja će se poklopiti s različitim dijelovima dana. Kada je želio da svinje budu aktivne, puštao je energičniju glazbu, a za večer mirnije zvuke nalik uspavankama.

"Zaista počnu mahati repom, a kada je stvarno dinamično, počnu čak i plesati okolo i brčkati se. Rock im je prejak, ne vole ga", rekao je Paesmans.

On je ovo zapažanje prijavio timu istraživača koji su osigurali 75.000 eura iz fonda EU i belgijske regije Flandrije da istraže tvrdnje.

Istraživanje slijedi (Foto: Depositphotos/MariaC)

Pomaže u otklanjanju dosade

Koordinator projekta Sander Palmans je izjavio da do sada nije bilo istraživanja o reakciji svinja na glazbu, ali Paesmansovo iskustvo odgovara postojećim saznanjima o efektima zvukova uopćeno na životinje.

Palmans je istakao da bi rezultati istraživanja mogli pomoći u otklanjanju dosade koja je povezana sa stresom koji utječe na kvalitetu mesa.

Kako spriječiti griženje repa kod svinja?

To bi imalo praktičan utjecaj na industriju jer na kvalitetu mesa djeluje stres kod životinja. Rezultati istraživanja se očekuju do kraja godine.


Tagovi

Svinje Stres kod svinja Istraživanje Svinje i glazba


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Fruška gora se uveliko budi. Među skrivenim lepotama je i jezerce u Rivičkom potoku. Ljubičasti cvet je lekoviti plućnjak (Pulmonaria) od kojeg se prave čajevi protiv kašlja. Da li ste znali za ovo jezerce? Foto: Zoran Grco Grčić