Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Napoj za svinje
  • 28.11.2022. 18:00

Svinje hrane ostacima iz restorana i casina Las Vegasa

Dobavljači im besplatno dovoze ostatke hrane. Korist je višestruka

Foto: Depositphotos/benedamiroslav (ilustracija)
  • 1.116
  • 168
  • 0

U hranidbi svinja u malim domaćinstvima često se koristio napoj - ostaci hrane od ručka uz dodatak starog kruha, masnoće i vode, činili su topao obrok za ove svejede. Ništa se nije bacalo, imao je tko pojesti. I danas ljudi na selu ne bacaju hranu u smeće. Oni koji uzgajaju svinje za svoje potrebe, hrane ih i napojem. 

Ovakav koncept hranidbe koristi se i na farmi Las Vegas Livestock (Stočarstvo Las Vegasa, op.ur.), dakle u Američkoj Saveznoj Državi Nevadi. Njezina povijest seže u daleku 1963. godinu kada je tadašnji vlasnik Robert Combs započeo hraniti životinje hranom koju su turisti ostavljali u odmaralištima. Njegovi sinovi naslijedili su i farmu i praksu. 

Besplatno dovoze hranu

Naime, u njihov pogon dolaze ostaci hrane s tržnica, ali i restorana te casina Las Vegasa. Dobavljači ga dovoze besplatno jer na taj način ne moraju razmišljati o njegovu deponiranju. 

Otpad od hrane dolazi upakiran u ambalažu i najlonske vreće, no na farmi su i tome doskočili. Osmislili su stroj za raspakiranje ambalaže koja se dalje šalje na recikliranje. Ostatke mesa, voća, povrća, pekarskih proizvoda i ostalog pasiraju te zagrijavaju 40 minuta na više od 70°C, kako bi ju pasterizirali. U ovaj napoj ne dodaju nikakva krmiva ili aditive. Ističu i da u uzgoju ne koriste hormone, a životinje su ograničeno tretirane antibioticima gdje se posebno pazi na karencu. 

Kako ističu na svojim stranicama, koncept da se ostacima hrane hrani stoka nije nova ideja te da je dokazano da je to jedino održivo rješenje za tržište južne Nevade. Za ovakvu vrstu hranjenja osigurali su dozvolu od Ministarstva poljoprivrede Nevade i to za 25.000 svinja, 1.000 goveda, 500 koza i ovaca, 1.000 nesilica i 1.000 brojlera. 

EU 2020.: Bačeno 57 milijuna tona hrane - najviše u kućanstvima

Na svom web shopu nude svježe svinjsko meso, prerađevine, mast, jela koja su već pripremljena i treba ih samo staviti u pećnicu te svježa jaja.


Tagovi

Napoj Ostaci hrane Hranidba svinja Napoj za svinje Restoranski otpad Recikliranje


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Stiglo nam je astronomsko proljeće. Jedna zanimljivost: sve do 2050. godine počinjat će 20.3. Između 2050. i 2100. godine naizmjence 19. i 20. ožujka, a tek nakon 2100. se početak proljeća opet vraća na 21. ožujka, piše na FB stranici Kad ć... Više [+]