Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Napad na goveda
  • 31.07.2022. 18:00

Švicarska daje zeleno svjetlo za odstrjel dva vuka, vođe čopora

Morali su djelovati nakon što je vučji čopor napao kravu i nanio joj teške ozljede zbog čega su je morali eutanazirati

Foto: Depositphotos/waitandshoot
  • 691
  • 329
  • 0

Vukovi koji napadaju goveda našli su se na udaru švicarskog kantona Grisons koji je dao zeleno svjetlo za odstrjel dva mlada vuka.

Reuters navodi da su njihovi čopori, pored ovaca i koza koje su im tradicionalni plijen, počeli napadati krave na ispaši

Trn u oku poljoprivrednika

Vlast kantona je obajvila da su morali djelovati nakon što je vučji čopor napao kravu i nanio joj teške ozljede zbog čega su je morali eutanazirati. To se dogodilo samo nekoliko dana nakon prethodnog napada na tom području.

Ovakva odluka je u fokus zanimanja stavila nacionalnu raspravu o tome kako se nositi s više od 100 vukova u Švicarskoj, a njihov zaštićeni status je trn u oku stočarima koji žele zaštititi svoja stada.

I krupna stoka je na meti (Foto: Depositphotos/sorokopud)

Odstrijeliti vođu čopora

Federalne vlasti su morale odobriti ovakvu odluku, a tamošnji zakon propisuje da se to može provesti tek nakon napada na određeni broj stoke i nakon što vođa čopora dobije potomstvo, što se i primjenjuje u ovom slučaju.

Švicarci su 2020. godine na referendumu odlučili ne ublažavati mjere za odstrjel vukova. Tada su uočene razlike u stavovima birača iz gradskih sredina koji žele zaštititi divlje životinje i onih iz seoskih koji se moraju nositi s tim problemom.


Tagovi

Vukovi Napad vukova Krave Napadnute krave Vođa čopora


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kompanija Volkswagen oborila je novi rekord u prodaji. I ne, ne radi se o automobilima. Riječ je o njihovoj poznatoj curry kobasici.  Tako je u 2023. godini prodano je 8,33 milijuna kobasica, uključujući sve varijante. To je oko 400.000 viš... Više [+]