Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Mliječne krave
  • 10.07.2022. 18:00

Šumski požari su opasni za stoku

Prva studija o utjecaju udisanja dima na mliječne krave dala je zabrinjavajuće rezultate

Foto: Depositphotos/Nikilev/ALesik
  • 239
  • 26
  • 0

Puno je istraživanja i studija koje su se bavile utjecajem šumskih požara na ljudsko zdravlje, a malo o efektima dima od požara na stoku. Na sjeverozapadu SAD-a ovakvi požari su uobičajeni, a radi se o području gdje su brojne farme s više od dva milijuna muznih krava i proizvodi se više od 25 posto mlijeka.

Nova studija Sveučilišta Idaho pokazuje rezultate o utjecaju udisanja dima na zdravlje i proizvodne karakteristike krava. Tim istraživača je istaknuo da nema studija koje pokazuju posljedice po životinje koje su izložene udisanju zraka koji je pun štetnih tvari od šumskih požara.

Pad proizvodnje mlijeka

Rezultati istraživanja su pokazali da udisanje ovih štetnih tvari izaziva pad proizvodnje mlijeka, loše opće zdravstveno stanje životinje i pad imuniteta.

Povećana razina ugljičnog monoksida izaziva ozbiljne zdravstvene posljedice kod ljudi. Zbog toga su istraživači željeli dobiti rezultate utjecaja šumskih požara na mliječna goveda.

Životinje izložene dimu dale manje mlijeka i izgubile na težini (Foto: Depositphotos/linux1987)

Izgubile su i na težini

U istraživanju je proučavano 28 čistokrvnih krava pasmine Holstein i njihove teladi od srpnja do rujna 2020. godine. Njima su uzeti uzorci krvi i praćeni imunološki markeri i drugi metaboliti krvi kako bi se utvrdile promjene kao odgovor na čestice iz dima šumskog požara.

Uspoređeni su rezultati dobiveni iz uzoraka prije, za vrijeme i nakon izlaganja. Podatke o kvaliteti zraka pružila je stanica za praćenje udaljena manje od šest km od farme. Životinje su sedam dana bile izložene dimu od šumskih požara.

Osim manje proizvodnje mlijeka, izgubile su na težini. Rezultati uzoraka krvi su pokazali snažnu imunološku reakciju organizma što govori da je utjecaj izuzetno visok. Potrebno je najmanje tjedan dana bez dima kako bi se oporavile i povećale količinu mlijeka.Tagovi

Šumski požar Utjecaj dima Štetnost Zdravlje krava Mliječne krave


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Sajam Viroexpo zadnjeg je dana vrvio posjetiteljima! I ja sam ubola dobar sir i ljute prgice 👌