Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uslužno klanje
  • 10.12.2015. 12:25

Sufinanciranje klanja u registriranim klaonicama

Osim borbe protiv trihineloze, primarni klaonički otpad se zbrinjava u registriranim objektima, čime se štiti okoliš.

Foto: Brodsko-posavska županija
  • 652
  • 63
  • 0

Predstavnici klaonica Bebrinka iz Donje Bebrine, Jagodanović iz Bartolovaca i Stjepan komerc iz Lužana te brodsko-posavski župan Danijel Marušić, potpisali su sporazum o provedbi veterinarsko-zdravstvenog pregleda tovnih svinja zaklanih u spomenutim registriranim klaonicama. Temeljem toga, za obavljenu uslugu, županija će klaonicama platiti 50,00 kn po zaklanom tovljeniku i u tu je svrhu osigurano 100 tisuća kuna proračunskoga novca.

Mještani namaju problema s otpadom te imaju potvrdu da je meso zdravstveno ispravno

"Cilj ovoga projekta je niža cijena uslužnog klanja te micanje istoga iz dvorišta, a i krajnji korisnici na taj način dobivaju očišćene, ohlađene i pregledane polovice. Osim borbe protiv trihineloze, primarni klaonički otpad se zbrinjava po svim zakonskim propisima u registriranim objektima, čime se štiti okoliš", poručuju iz županije.

Prošle je godine obavljeno više od 1600 trihineloskopskih pregleda

Prema riječima županijskog veterinarskog inspektora Damira Agičića, provedba ovog projekta dala je iznimne rezultate na poboljšanju javnog zdravstva na ovome području. Prošle su godine u spomenutim trima klaonicama tokom studenoga i prosinca, u vrijeme najvećih svinjokolja, obavljena 1.663 trihineloskopska pregleda te pravilno zbrinut klaonički otpad, za što je županija izdvojila 83.150,00 kn dok je u četrnaestogodišnjem razdoblju provedbe ovoga projekta trihineloskopski pregled obavljen nad 23.514 tovljenika, kao i zbrinjavanje njihovog otpada.

Županija je do sada tako krajnjim korisnicima, odnosno obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima i privatnim osobama, klaoničarske usluge u registriranim klaonicama, ukupno sufinancirala s više od milijun kuna.

Foto: Brodsko-posavska županija


Tagovi

Bebrinka Jagodanović Stjepan komerc Klaonice Danijel Marušić Trihineloza Brodsko-posavska županija Damir Agačić


Autorica

Sandra Špoljar

Više [+]

Autorica i upravna pravnica Sandra Špoljar dolazi iz Koprivnice, gdje je na razne načine, tradicijom i obiteljski, vezana uz poljoprivredu. Godinama je radila kao novinarka u informativnom programu HTV-a te za Plodove zemlje i Agroglas.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Malo današnjih radova na njivi, lavanda i gost u lavandi.