Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Inovativna tehnologija
  • 02.04.2022. 18:00

Stočna hrana: Najveće europsko postrojenje za uzgoj kukaca u Poljskoj

Sustav za uzgoj kukaca kreirala je njemačka kompanija WEDA, a u tvornici će se svakodnevno proizvoditi i hraniti 550 tona supstrata.

Foto: WEDA
  • 483
  • 83
  • 0

Poljska tvrtka HiProMine iz Robakowa kod Poznanja uzgaja protein za stočnu hranu na bazi kukaca i to u industrijskim razmjerima koristeći crnu vojničku muhu. Ovo će biti najveće europsko postrojenje za uzgoj insekata.

Sustav za uzgoj kreirala je njemačka kompanija WEDA Dammann & Westerkamp GmbH, a u tvornici će se svakodnevno proizvoditi i hraniti 550 tona supstrata. Ova tehnologija stvara lanac hranidbe u kojem kukac čini most između biljnog otpada i održive hrane za životinje.

Prehraniti rastuću svjetsku populaciju

Naime, insekti su jedini izvor proteina za koji se sirovina može iskoristiti sto posto u usporedbi s drugom stočnom hranom. Tijekom svog života ličinke crne vojničke muhe Hermetia illucens se hrane isključivo organskim otpadom. Muhe imaju brz razvoj, a ličinke se uzgajaju vrlo kratko, tek sedam dana.

Predviđa se da će upotreba ove vrste u budućnosti dati važan doprinos u prehrani rastuće svjetske populacije na način koji štedi resurse.

U kompaniji WEDA napominju da ova metoda uzgoja ne stvara otpad i ne sadrži problematične tvari. "Krajnji proizvodi su bez antibiotika i genetski modificiranih organizama", izjavio je menadžer proizvoda WEDA, Jens Feldhaus. 

Ekološki izvor proteina koji je jeftin i bogat hranivima

Insekti imaju potencijal postati jeftin, hranivima bogat i ekološki izvor proteina za svu stočnu hranu, ako se tehnologija proširi širom svijeta. Stočna hrana na bazi kukaca već je odobrena za domaće životinje, perad, svinje i akvakulturu.

Slično su, istina u manjoj količini, radili i u Keniji 2020. godine, a vojničke su muhe hranili otpadom iz trgovina i tržnica. 

Kukci nisu namijenjeni samo u hranidbi stoke. Osušeni žuti crvi brašnara su u EU u prometu od prošle godine nakon što je 27 država članica dalo zeleno svjetlo prijedlogu da se ličinke kukca Tenebrio molitor stave na tržište kao nova hrana


Tagovi

WEDA HiProMine Stočna hrana Hermetia illucens Jens Feldhaus Ličinke kukaca Crna vojnička muha


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Posjetili smo lanjsku pobjednicu RuralFoto izbora, Ankicu Ursić Molnar, koja je osvojila 500 EUR za fotografiju jelena u baranjskoj noći. Uskoro ide i TV reportaža o njenoj priči...