Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Eurostat
  • 24.05.2024. 09:00

Stočarstvo na klimavim nogama: Hrvatska ima najveći pad broja svinja u EU

Hrvatska i Irska zabilježile su oštro smanjenje populacije svinja dok su Bugarska i Malta zabilježile još oštriji porast, objavio je Eurostat. Kako stojimo s govedima?

Foto: Depositphotos/DmitryNiko
  • 1.466
  • 143
  • 0

Prošle je godine populacija stoke u EU bila niža nego godinu ranije pa je tako broj svinja i goveda smanjen za jedan posto, dok je broj ovaca smanjen za tri posto, a koza za pet posto. EU je imala 133 milijuna svinja, 74 milijuna goveda, 58 milijuna ovaca i 11 milijuna koza, objavio je Eurostat.

Ističu kako se tijekom prošlog desetljeća smanjio broj svih vrsta stoke. Najmanje je smanjena populacija goveda, za pet posto u odnosu na 2013., a slijede svinje sa smanjenjem od šest posto. Broj ovaca smanjen je za devet posto, dok je broj koza doživio nagli pad od 15 posto.

vdc
Promjene u broju stoke u EU u 2023. u odnosu na 2013. (Izvor: Eurostat)

Dok su promjene na razini EU u populaciji svinja i goveda 2023. u usporedbi s 2022. bile relativno umjerene, kretanja među zemljama bila su vrlo dinamična. Prema dostupnim podacima, Hrvatska i Irska zabilježile su oštro smanjenje populacije svinja (pad od 10 posto u usporedbi s 2022.), dok su Bugarska i Malta zabilježile još oštriji porast (obje za 21 posto).

"Samo u Šibensko-kninskoj županiji u zadnja dva mjeseca prodano je preko 2.000 ovaca i ugašeno je 50-ak OPG-ova", osvrt je Udruge Hrvatski krški pašnjaci na svojoj Facebook stranici, referirajući se na podatke Eurostata. Dodali su da zbog velike represije i učestalih promjena pravilnika koji su štetni za poljoprivrednike, velikih fiskalnih i parafiskalnih nameta, onemogućavanja legalnog plasmana domaćeg mesa, ljudi nemaju nikakvu pravnu sigurnost pa zbog toga odustaju od stočarstva.

Isto tako, istaknuli su kako se godinama pogoduje uvoznicima koji nam prodaju staro smrznuto meso upitne kvalitete, a domaće proizvođače se uništava na razno razne načine. "Ovaj trend najvećeg pada stočarstva u Hrvatskoj može imati ozbiljne posljedice za domaću poljoprivredu i prehrambenu industriju te zahtijeva hitne mjere za revitalizaciju sektora", poručuju.

vd
Promjene u broju svinja i goveda po državama članicama u prosincu 2023. u odnosu na prosinac 2022.

Objavljeni podaci pokazuju kako je Latvija lani zabilježila najveći pad broja goveda (za šest posto u odnosu na 2022.), a slijede Litva, Estonija, Portugal, Finska i Mađarska (sve su pale oko tri posto). Cipar je jedina zemlja sa skromnim porastom (za jedan posto), dok je populacija goveda na Malti, u Poljskoj i Irskoj ostala gotovo nepromijenjena u odnosu na razinu iz 2022.


Tagovi

Broj stoke u EU Broj stoke u Hrvatskoj Pad broja stoke Pad broja svinja Eurostat Broj goveda


Autorica

Karolina Rastija

Više [+]

Magistra agroekonomike s iskustvom u poljoprivredi. Svoje znanje i savjete dijeli i s čitateljima Agrokluba.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

EU osigurava 40 milijuna cjepiva protiv ptičje gripe - namijenjeno je zaštiti ljudi

Europsko tijelo za pripravnost i odgovor na zdravstvene krize potpisat će danas ugovor s tvrtkom CSL Seqirus kako bi osiguralo 665.000 doza cjepiva protiv ptičje gripe, v...

Više [+]