Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Baby Beef
  • 25.08.2022. 16:00

Stočari traže hitan sastanak u Vladi: Zabranite izvoz kukuruza

Vlada nam mora pomoći da riješimo probleme u stočarskom sektoru koji je na udaru neviđene suše, poručili su članovi Upravnog odbora (UO) Udruge za tov i uzgoj goveda Baby beef.

Foto: Pixell/Davor Visnjic
  • 3.913
  • 309
  • 0

Nakon što su predstavnici ratara održali sastanak s predsjednikom Vlade Andrejem Plenkovićem isto traže i stočari.

Danas je udruga za tov i uzgoj junadi Baby Beef pozvala Vladu i premijera na hitan sastanak kako bi zajednički pokušali naći rješenja zbog alarmantne i bezizlazne situacije njihovih 400 članova -proizvođača uslijed suše, porasta cijena proizvodnje i stočne hrane te pada prihoda i proizvodnje i do 25 posto.

Suša je, kako su rekli, preplovila domaću proizvodnju kukuruza te su zatražili od Vlade da se aktivno uključi u rješavanje krize u stočarstvu.

''Stočarstvo, a posebno govedarstvo je temelj svake napredne poljoprivrede, a sada se nalazi na udaru neviđene suše, te alarmantne situacije sa silažom kukuruza, jer je trenuta žetva 40 do 60 posto manja od planirane'', kazao je novinarima predsjednik Udruge Baby beef Zvominir Širjan, nakon sjednice. Govorili su i članovi UO udruge Toni Raič i Dean Majdak.

Milijun tona stočne hrane za domaći uzgoj

Dodao je da naši stočari trebaju milijun tona stočne hrane za domaći uzgoj od čega je kukuruz od 300.000 do 400.000 t. Udruga je, kaže, još prošle godine imala proizvodnju od 150.000 junadi, a već ove godine, uslijed krize, ona je manja za 10 do 15 posto.

Toni Raič napominje da je domaća proizvodnja goveđeg mesa, kojom smo samodostatni 85 posto, svaki dan sve upitnija, jer su problemi s energijom eskalirali, što znači da se može očekivati sve manje svježeg domaćeg mesa na hrvatskom tržištu, koje je zatrpano robom iz uvoza. Dodao da će uslijed toga doći pod upitnik i radna mjesta i stručni kadar na domaćim farmama, te drži da se trebamo ugledati na zemlje u našem okruženju, koje su već zabranile izvoz kukuruza i drugih strateških proizvoda.

Upitna domaća proizvodnja goveđeg mesa (Foto: Marinko Petković)

Naime, računica stočara, pokazuje da su im troškovi porasli od 50 do 60 i više posto, a da je cijena junećeg mesa na tržištu otišla gore za 15 posto, u maloprodaji i puno više, dok je to po kilogramu žive vage samo pet kuna. "Primjerice, cijena junećeg buta je poskupjela za 25 kuna po kilogramu, a mi smo dobili pet kuna", ističu.  

U Italiji meso duplo skuplje?

"Cijena junećeg buta u supermarketu na jugu Italije, gdje su one nešto niže nego u sjevrenom, iznosi preračunato oko 150, dok mljeveno meso košta oko 80 kn/kg", napomenuo je Mladen Kušeković dodavši da je to otprilike dvostruko više nego u našoj mesnici. "A mi smo nešto skuplji u odnosu na ostale kolege jer guramo tu ekološku priču, domaće", kaže on.

Što nedostaje farmi sretnih krava koju čuva 60 kilometara električnih pastira?

Nadalje, cijena butelje vina u istom tom supermarketu kreću se od 7-15 eura, litra dizel goriva je oko 13,50 kuna, dakle, kako kaže Kušeković, sve manje više isto kao i kod nas uz razliku što oni za taj novac prodaju proizvode bolje kvalitete.

"Međutim, ono što na pakiranjima mesa odmah upada u oči, osim izgleda, boje i svega ostaloga iz čega je vidljivo da se radi o proizvodu vrhunske kvalitete, je činjenica da osim porijekla i dobi goveda na svakom paketu mesa možete vidjeti i životni broj goveda od kojega je taj komad mesa...pa čak i na pakiranju mljevenoga mesa", istaknuo je Kušeković. 

Traže zabranu izvoza kukuruza

Dean Majdak ističe da nemaju dovoljno stočne hrane te da je zabrana izvoza domaćeg kukuruza rješenje. Slično je već isprobano 2007. i 2011. godine, kad je također bila velika kriza. Uz to, čulo se da je cijena silaže već porasla s 25 na 40 do 50 lipa.

Kako se čulo, većina zemalja u EU je imala veliku sušu, posebno Italija i Francuska, što znači da će biti veliki pritisak da se izveze domaći kukuruz, odnosno da on ne završi u stočnoj hrani na hrvatskom tržištu.

Odgovarajući na brojna pitanja, Širjan je kazao da je nužna financijska pomoć domaćim tovljačima junadi, kako ne bi, svojedobno kao ribari, koji su palili brodove, bili prisiljeni rušiti svoje farme koje su godinama mukotrpno gradili. Uz to, drži da nitko nije kriv za sušu, ali da bez kukuruza nema proizvodnje, odnosno uzgoja stoke u narednom periodu. Naime, samo u zadnja tri ovogodišnja mjeseca ona je smanjena za 20-25  posto.  

Kao rješenje vide zabranu izvoza domaćeg kukuruza (Foto: Marinko Petković)

Raič je kazao da izvoz domaće junetine iznosi 25 do 30 posto, ali i da uvozimo onu lošije kvalitete. Što se tiče pomoći Vlade uslijed Covid mjera, Širjan je kazao da iznos od 200 milijuna kuna na 200.000 poljoprivrednika, znači 2.000 kuna po gospodarstvu, što nije dovoljno za naš opstanak.

Nadalje, trenutna cijena kukuruza je od 2 do 2.30 kuna, a tradicionalno su stočari prvi krenuli s njegovom silažom, no teško je reći kolika će na kraju biti njegova cijena jer su njegovi prinosi ove godine prepolovljeni, zaključio je Širjan. 


Tagovi

Baby Beef Zvonimir Širjan Toni Raič Dean Majdak


Autor

Marinko Petković

Više [+]

Dugogodišnji novinar s diplomom Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu koji prati poljoprivredu i prehrambenu industriju. Danas na iste teme izvještava za brojne domaće medije. Predsjednik Zbora agrarnih novinara pri HND-u.


Partner

Udruga Baby Beef

Gudovac 1D, 43251 Gudovac, Hrvatska
e-mail: babybeef.hr@gmail.com web: https://www.baby-beef.hr/

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Tisuće španjolskih poljoprivrednika prosvjedovalo u Madridu: Guše nas pravila ZPP-a

Tisuće španjolskih poljoprivrednika i jučer su, 17. ožujka, prosvjedovali u središtu Madrida.  Kako piše dw.com, u centar glavnog grada stigli su sa stotinama traktora, z...

Više [+]