Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • HPK
  • 24.08.2022. 11:20

HPK o sastanku s premijerom: Zatražen otpis zakupa za poljoprivredno zemljište

O nedavno održanom sastanku s premijerom Andrejem Plenkovićem oglasila i Hrvatska poljoprivredna komora.

Foto: Maja Celing Celić
  • 2.082
  • 286
  • 0

Kako smo već objavili, predstavnici Hrvatske poljoprivredne komore održali su sastanak s predsjednikom Vlade Andrejem Plenkovićem i ministricom poljoprivrede Marijom Vučković na kojem su razgovarali o aktualnim problemima.

Predsjednik HPK Mladen Jakopović kaže da su u ime svih poljoprivrednika izrazili zabrinutost zbog izuzetno lošeg stanja u sektoru uslijed suše te od premijera zatražili da se formira poseban Savjet za prehrambenu i energetsku sigurnost. Naglasio je i to kako je ovo prvi njegov radni sastanka s predstavnicima Hrvatske poljoprivredne komore budući da stajališta drugih sektora poljoprivrede nisu još usuglašena sa Upravnim odborom HPK.

Ponovo mjera 4.1.1

Među ostalim, zaključeno je i kako će Ministarstvo poljoprivrede čim ranije u novom programskom razdoblju otvoriti ponovno mjeru 4.1.1 za skladišne kapacitete.

Dogovoreno je i da će se napravit revizija uvjeta natječaja za sve mjere u okviru Programa ruralnog razvoja, te da će se uvesti ograničenja za visine potpora po operacijama. Međuresorno će se sagledati, u ovim okolnostima, sva davanja i naknade koje plaćaju poljoprivrednici, a razgovaralo se i o PDV-u.

"Najvažniji zaključak je ipak pokretanje međuresorske rasprave o postepenom ukidanju plavog dizela, te mogućnost korištenja običnog dizela koji je dostupan na svim benzinskim postajama, u okvirima kojima ga poljoprivrednici koriste i sada", navode iz HPK.

Sastanak je održan u Banskim dvorima (Foto: HPK)

Zbog utjecaja suše i proglašenja elementarnih nepogoda postoji mogućnost traženja ukidanja za zelena plaćanja te će se pokušati osigurati maksimalan iznos avansa, barem 15 dana ranije.

Zatražen otpis zakupa

Predstavnici slavonskih županija HPK na čelu s predsjednikom regije istočna Hrvatska Antunom Vrakićem te predstavnicima ratara na čelu s predsjednik Odbora za ratarstvo Petrom Pranjićem ukazali su na sastanku na alarmantnu situaciju zbog suše, te su iznijeli svoje procjene šteta od 30 do 80 posto na pojedinim usjevima, zbog čega je zatražen otpis zakupa za poljoprivredno zemljište za ovu godinu ili kompenzacija s drugim porezima, u vrijednosti procijenjene štete.

Predstavnici HPK istaknuli su i na problem formiranja cijene poljoprivrednih proizvoda u RH te kako je nedopustivo da su otkupne cijene za poljoprivredne proizvode među najnižima u EU i cijeloj regiji, budući da jedina sigurna proizvodnja hrane dolazi od OPG-a. Također, su napomenuli su kako bi trebalo poštivati burzu poljoprivrednih proizvoda.

"Istaknuli smo i problem nedostatka skladišta za žitarice manjih i srednjih gospodarstava zbog čega su proizvođači prisiljeni prodavati robu odmah nakon žetve, po najnižoj cijeni", kažu dodavši da je zato istaknuta potreba za većim investicijama za preradu pšenice, prvenstveno proizvodnju smrznutog tijesta, koje se uvozi u velikim količinama, upitne kvalitete što uništava domaće proizvođače - velika većina manjih pa i većih mlinova ne radi. Prema njima, najveći problem je 5 posto PDV-a na uvozno smrznuto tijesto koje ruši domaće tržište.

Prepreke kod izdavanja dozvola

Kako su naglasili, mjere ruralnog razvoja nisu prilagođene za male i srednje poljoprivrednike koji nisu dovoljno mali da se mogu prijaviti na Mjeru 6 i dovoljno veliki za Mjere 4. "Potrebno je smanjiti sve administrativne prepreke kod izdavanja dozvola", dodali su.

Među brojnim problemima istaknuli su i problem nabave i kvalitete plavog dizela zbog čega je potrebno omogućiti točenje standardnog dizela prema kvoti plavog. "Isto tako izrazili smo snažnu potrebu za sunčanim elektranama koje bi trebalo imati svako gospodarstvo jer bi na taj način povećalo svoju dohodovnost kroz proizvodnju vlastite električne energije te energije za tržište", kažu iz HPK.

Plenković: Svi koji žele investirati u solarne panele, bit će oslobođeni PDV-a

Predstavnici su predložili da se kvote vezuju na uvjetno grlo stoke ili poljoprivrednu proizvodnju po hektaru. Posebno je ukazano na potrebu formiranjem savjeta pri Vladi za prehrambenu i energetsku sigurnost s cilju praćenja stanja i ekonomski pokazatelja.

Uskoro natječaj za Mjeru 22

Podsjetimo, na sastanku je rečeno kako bi ranije trebala krenuti isplata predujma za izravna plaćanja, a iz HPK kažu da su zatražili maksimalno dozvoljeni iznos za plaćanje predujma od 70 posto.

Najavljena je i Mjera 22 vrijedna 200 milijuna kuna, instrument pomoći za poljoprivrednike uslijed tržišnih poremećaja izazvanih ruskom agresijom na Ukrajinu te posljedicama razorne suše.

"Možemo izraziti zadovoljstvo održanim sastankom jer nam je predsjednik Vlade RH najavio kako će Vlada učiniti sve da se mjere i potpore poljoprivredi iz europskih fondova i državnog proračuna ojačaju kako bi se povećala i osigurala veća samodostatnost u proizvodnji svježe i zdrave hrane te ukupnoj prehrambenoj sigurnosti hrvatskih građana", zaključuju iz HPK.


Tagovi

HPK Sastanak Andrej Plenković Marija Vučković Petar Pranjić Antun Vrakić Mladen Jakopović


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lijeska je zanimljiva grmolika biljka. Njeni plodovi, lješnjaci, karakterističnog su okusa i mogu poslužiti kao savršena grickalica zbog svojih vrijednih nutritivnih sastojaka. Još ako imate čuvara nasada, koji je ozbiljno shvatio svoju ulo... Više [+]