Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tuš za svinje
  • 11.07.2021. 07:30

Stočar izumio tuš za svinje - aktiviraju ga njuškama

Za svoju je inovaciju njemački poljoprivrednik nagrađen sa 10.000 eura. Osim tuširanja sustav kojeg je izumio koristi za pojilice i puštanje glazbe životinjama.

Foto: Depositphotos/dusanpetkovic
  • 877
  • 158
  • 0

Njemački poljoprivrednik Christoph Becker iz okruga Heidekreis izumio je tzv. svinjsku zujalicu za svojih 1.000 grla. Ovaj je uređaj dizajnirao kako bi ga one mogle samostalno koristiti. "Svinje su najinteligentnije domaće životinje koje imamo", istaknuo je za Lebensmittel Praxis dodavši da one same znaju što žele.

Riječ je o uređaju kojeg svinje aktiviraju njuškama, a voda potom dolazi do njih. Osim tuširanja ovakav sustav se na njegovoj farmi koristi i za pojilice, ali ove si životinje pomoću njega mogu upaliti i glazbu.

Po svemu sudeći ovom je stočaru dobrobit životinja na prvom mjestu, a putem brojača kojeg je instalirao otkrio je da su aktivirale tuš 80.000 puta u 18 mjeseci. To je otprilike šest puta dnevno po životinji, a Becker je pojasnio da su ga koristile najviše u ljetnim mjesecima kako bi se rashladile.

Nagrađen je s 10.000 €

Za tu je inovaciju osvojio prvo mjesto za dobrobit životinja, a od inicijative Tierwohl (ITW) nagrađen je s 10.000 eura. Uvjeren je da se konvencionalni uzgoj mora promijeniti i stoga mijenja pristup prema njemu.

Međutim, važna pitanja o provedbi ovakvog sustava na farmama još nisu razjašnjena. Tu je prvenstveno u pitanju odobrenje i financijska izvedivost. "Jedni misle da je ova ideja super, dok su drugi manje uvjereni u to", napominje Becker rekavši da tu ekonomski aspekt igra važnu ulogu.

Prema tamošnjim medijima plan je da tvrtka Covitac preuzme serijsku proizvodnju ovog inovativnog proizvoda, a njihov izlazak na tržište planiran je tijekom ove godine. O cijeni se još ništa ne govori.


Tagovi

Tuš Svinje Njemačka ITW Inteligentne životinje Dobrobit životinja Christoph Becker


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Poštovani, nekaj mi je napalo ružmarin koji stoji na lođi cijelo vrijeme (već drugu godinu), nisam sigurna dal su uši ili pepelnica od previše zalijevanja? Na svaki način trebam riješiti taj problem pa sam planirala obrezati sve do korijena... Više [+]