Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Poljoprivreda Kine
  • 12.08.2015. 11:35

Što je Kina bez svinja?

Kineska komunistička partija u osiguravanju dostupnosti svinjetine vidi važan čimbenik održavanja političke stabilnosti

Foto: depositphotos.com/dinhngochung
  • 473
  • 39
  • 0

Od svih vrsta mesa, Kinezi najčešće biraju svinjetinu pa ona čini čak 70% ukupne potrošnje mesa, javlja The Economist. Kina trenutno ima potražnju za približno 500 milijuna svinja godišnje, više od pola svjetske svinjogojske proizvodnje. Ipak, važnost konzumacije svinjetine za Kinu ide dublje od kulinarskog ukusa.

Svinje su bile centar kineske kulture, kuhinje i obiteljskog života tisućama godina. Što ih onda čini toliko važnima za Kinu?

Kineski simbol obitelji

Povijesno, svinje su bile dijelom svih slavlja i okupljanja, uključujući vjenčanja, sprovode i festivale, a kineski simbol za obitelj upravo je svinja pod krovom. No, sve donedavna svinjetina je bila skupa i većina stanovništva mogla si je takav skupocjeni obrok priuštiti tek nekoliko puta godišnje. Kako se kinesko stanovništvo bogatilo u posljednjih tridesetak godina, meso je postalo simbol bogatstva i dobrostanja.

Kineske vlasti i danas pokušavaju povećati domaću svinjogojsku proizvodnju kako bi tanjuri njezinih stanovnika uvijek bili puni jeftine svinjetine. Kineska komunistička partija u osiguravanju dostupnosti svinjetine vidi važan čimbenik održavanja političke stabilnosti.

Utjecaj svinjetine na gospodarstvo

Potražnja za svinjetinom čak odvodi kineske ulagače van zemlje. Prema nekim informacijama Kinezi su kupili 5 milijuna hektara zemlje izvan domovine, što je veća površina od polovine Portugala, kako bi proizvodile hranu i uzgajale životinje za prehranu - poput svinja. 2013. godine najveći kineski proizvođač svinjetine kupio je američko poduzeće Smithfield foods, najvećeg svjetskog proizvođača svinjetine.

Bio je to najveći kineski transfer američke kompanije, koji govori u prilog činjenici kolika je važnost svinjetine Kinezima, a svinje će na kinesko gospodarstvo u budućnosti imati još veći utjecaj.

Foto: depositphotos.com/dinhngochung


Tagovi

Svinjetina Kinesko gospodarstvo Simbol obitelji Politička stabilnost Potrošnja mesa Svinjogojska proizvodnja Ulagači Smithfield foods


Autorica

Marina Bošnjak

Više [+]

Marina je urednica na AgroKlubu, specijalizirana za AgroBaze. Diplomirani je magistar agronomije te volonter Francuske Alijanse Osijek i Emmaüs zajednice Francuska.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Čestitamo vam Međunarodni dan mrkve!
Skoro da smo zaboravili na kraljicu mrkvicu, najvažniji sastojak svakog poštenog čušpajza.
Foto: Depositphotos/nblxer