Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Pomoć mljekarima
  • 05.04.2017. 18:00

Što je iznimna potpora proizvođačima mlijeka?

Osmišljen je vrlo jednostavan sustav dodjele potpore u kojem proizvođači ne moraju podnositi poseban zahtjev već je dovoljno da svoje krave u proizvodnji mlijeka uključe u sustav kontrole mliječnosti koji provodi Hrvatska poljoprivredna agencija.

Foto: bigstockphoto.com, dolgachov
  • 3.478
  • 173
  • 0

Vlada Republike Hrvatske donijela je Uredbu o pružanju iznimne potpore za prilagodbu proizvođačima kojom se osigurava provedba Delegirane uredbe Komisije (EU) 2016/1613 od 8. rujna 2016. o pružanju iznimne potpore za prilagodbu proizvođačima mlijeka i poljoprivrednicima u drugim sektorima stočarstva (SL L 242, 9.9.2016.), o kojoj smo već pisali.

Osmišljen je vrlo jednostavan sustav dodjele potpore u kojem proizvođači ne moraju podnositi poseban zahtjev već je dovoljno da svoje krave u proizvodnji mlijeka uključe u sustav kontrole mliječnosti koji provodi Hrvatska poljoprivredna agencija.

Sustav kontrole mliječnosti

Krave koje su već uključene u sustav kontrole mliječnosti prihvatljive su za potporu. Agencija za plaćanje u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju utvrđuje korisnike potpore i broj prihvatljivih grla, odnosno iznos potpore po korisniku.

Specijalistička savjetodavna usluga

Novost je što će svaki proizvođač imati posebnu mogućnost u paketu s ovom potporom zatražiti od Savjetodavne službe specijalističku savjetodavnu uslugu Stručnog radnog tima osnovanog za ove potrebe.

Hrvatskim stočarima najmanje u cijeloj EU

Stručni radni tim će tijekom narednog provedbenog vremenskog razdoblja raditi na svim aktivnostima koje se tiču određivanja hranidbenog, zdravstvenog i reproduktivnog statusa stada te pripreme i provedbe poslova optimizacije obroka hrane za životinje korištenjem rezultata kontrole mliječnosti te sustava i alata za optimizaciju u svrhu poboljšavanja upravljanja hranidbom i učinkovitijeg savjetovanja korisnika usluga.

Savjetovanje za povećanje konkurentnosti

Stručni radni tim će među ostalim raditi i na:

  • savjetovanju o modernizaciji i povećanju razine konkurentnosti OPG-a na farmama u stočarskoj proizvodnji korištenjem poboljšanih tehnika proizvodnje osobito u području upravljanja hranidbom koristeći aplikaciju za sastavljanje i optimizaciju obroka za mliječne krave u skladu s "Protokolom rada na farmi mliječnih krava". Može se provoditi za različite tipove hranidbe na farmi koristeći u tu svrhu sve dostupne rezultate analiza kontrole mliječnosti te analiza uzoraka mlijeka, s obzirom da sadržaj mliječne masti i bjelančevina, razina uree te njihov međusobni odnos ili odnos prema dnevnoj količini mlijeka, može ukazati na metaboličke probleme uvjetovane hranidbom neprilagođenom stvarnim potrebama krava, koji mogu negativno utjecati na zdravstveno stanje i reprodukciju,
  • primjeni novih saznanja o okolišno održivoj, poboljšanoj tehnici proizvodnje u području upravljanja hranidbom u svrhu savjetovanja prema analizi krme za obroke mliječnih krava, određivanje kapaciteta unosa hrane te ocjeni tjelesne kondicije krava,
  • savjetovanju o modernizaciji i povećanju konkurentnosti poljoprivrednih gospodarstava.

22,7 milijuna kuna proizvođačima mlijeka

Financijska struktura omotnice za iznimnu potporu utvrđena je u ukupnom iznosu od 22.707.839,90 kuna od čega je 50% osigurano iz Europskog fonda za jamstva u poljoprivredi te drugih 50% iz Državnog proračuna Republike Hrvatske. Jedinični iznos potpore proizlazi iz omjera ukupne omotnice i broja prihvatljivih grla, a može iznositi maksimalno 300 kuna.

Uredbom se provodi aktivnost provedbe programa kvalitete ili projekata kojima je cilj promicanje kvalitete i dodane vrijednosti te ima za cilj poticanje gospodarske održivosti gospodarstava i doprinos stabilizaciji tržišta jačanjem otpornosti proizvođača mlijeka. Ujedno, mjera koju provodimo indirektno ima i karakter aktivnosti primjene klimatski prihvatljivih metoda proizvodnje s obzirom na optimizaciju emisije amonijaka.

Kako se Uredba provodi?

Hrvatska poljoprivredna agencija upravlja sustavom kontrole mliječnosti te osigurava Savjetodavnoj službi dostupnost podataka o korisnicima i grlima uključenima u kontrolu mliječnosti kao i ostale podatke vezane uz kontrolu mliječnosti

Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju utvrđuje korisnike i iznos iznimne potpore po korisniku te donosi odluku o isplati iznimne potpore i isplaćuje potporu.

Hrvatska poljoprivredna agencija, Savjetodavna služba i Agencija za plaćanja imaju obvezu izvještavanja Ministarstva poljoprivrede o svojim aktivnostima vezanim uz provedbu ove uredbe, dok Ministarstvo poljoprivrede ima obvezu izvijestiti Europsku komisiju sukladno obvezama propisanima Delegiranom uredbom Komisije (EU) 2016/1613.

Uredbu o pružanju iznimne potpore za prilagodbu proizvođačima mlijeka NN 24/2017 možete pogledati ovdje.

Foto: bigstockphoto.com, dolgachov


Izvori

Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju


Tagovi

Proizvođači mlijeka Potpore Stočari Pomoć mljekarima


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."