Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Pomoć mljekarima
  • 05.04.2017. 18:00

Što je iznimna potpora proizvođačima mlijeka?

Osmišljen je vrlo jednostavan sustav dodjele potpore u kojem proizvođači ne moraju podnositi poseban zahtjev već je dovoljno da svoje krave u proizvodnji mlijeka uključe u sustav kontrole mliječnosti koji provodi Hrvatska poljoprivredna agencija.

Foto: bigstockphoto.com, dolgachov
  • 3.478
  • 173
  • 0

Vlada Republike Hrvatske donijela je Uredbu o pružanju iznimne potpore za prilagodbu proizvođačima kojom se osigurava provedba Delegirane uredbe Komisije (EU) 2016/1613 od 8. rujna 2016. o pružanju iznimne potpore za prilagodbu proizvođačima mlijeka i poljoprivrednicima u drugim sektorima stočarstva (SL L 242, 9.9.2016.), o kojoj smo već pisali.

Osmišljen je vrlo jednostavan sustav dodjele potpore u kojem proizvođači ne moraju podnositi poseban zahtjev već je dovoljno da svoje krave u proizvodnji mlijeka uključe u sustav kontrole mliječnosti koji provodi Hrvatska poljoprivredna agencija.

Sustav kontrole mliječnosti

Krave koje su već uključene u sustav kontrole mliječnosti prihvatljive su za potporu. Agencija za plaćanje u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju utvrđuje korisnike potpore i broj prihvatljivih grla, odnosno iznos potpore po korisniku.

Specijalistička savjetodavna usluga

Novost je što će svaki proizvođač imati posebnu mogućnost u paketu s ovom potporom zatražiti od Savjetodavne službe specijalističku savjetodavnu uslugu Stručnog radnog tima osnovanog za ove potrebe.

Hrvatskim stočarima najmanje u cijeloj EU

Stručni radni tim će tijekom narednog provedbenog vremenskog razdoblja raditi na svim aktivnostima koje se tiču određivanja hranidbenog, zdravstvenog i reproduktivnog statusa stada te pripreme i provedbe poslova optimizacije obroka hrane za životinje korištenjem rezultata kontrole mliječnosti te sustava i alata za optimizaciju u svrhu poboljšavanja upravljanja hranidbom i učinkovitijeg savjetovanja korisnika usluga.

Savjetovanje za povećanje konkurentnosti

Stručni radni tim će među ostalim raditi i na:

  • savjetovanju o modernizaciji i povećanju razine konkurentnosti OPG-a na farmama u stočarskoj proizvodnji korištenjem poboljšanih tehnika proizvodnje osobito u području upravljanja hranidbom koristeći aplikaciju za sastavljanje i optimizaciju obroka za mliječne krave u skladu s "Protokolom rada na farmi mliječnih krava". Može se provoditi za različite tipove hranidbe na farmi koristeći u tu svrhu sve dostupne rezultate analiza kontrole mliječnosti te analiza uzoraka mlijeka, s obzirom da sadržaj mliječne masti i bjelančevina, razina uree te njihov međusobni odnos ili odnos prema dnevnoj količini mlijeka, može ukazati na metaboličke probleme uvjetovane hranidbom neprilagođenom stvarnim potrebama krava, koji mogu negativno utjecati na zdravstveno stanje i reprodukciju,
  • primjeni novih saznanja o okolišno održivoj, poboljšanoj tehnici proizvodnje u području upravljanja hranidbom u svrhu savjetovanja prema analizi krme za obroke mliječnih krava, određivanje kapaciteta unosa hrane te ocjeni tjelesne kondicije krava,
  • savjetovanju o modernizaciji i povećanju konkurentnosti poljoprivrednih gospodarstava.

22,7 milijuna kuna proizvođačima mlijeka

Financijska struktura omotnice za iznimnu potporu utvrđena je u ukupnom iznosu od 22.707.839,90 kuna od čega je 50% osigurano iz Europskog fonda za jamstva u poljoprivredi te drugih 50% iz Državnog proračuna Republike Hrvatske. Jedinični iznos potpore proizlazi iz omjera ukupne omotnice i broja prihvatljivih grla, a može iznositi maksimalno 300 kuna.

Uredbom se provodi aktivnost provedbe programa kvalitete ili projekata kojima je cilj promicanje kvalitete i dodane vrijednosti te ima za cilj poticanje gospodarske održivosti gospodarstava i doprinos stabilizaciji tržišta jačanjem otpornosti proizvođača mlijeka. Ujedno, mjera koju provodimo indirektno ima i karakter aktivnosti primjene klimatski prihvatljivih metoda proizvodnje s obzirom na optimizaciju emisije amonijaka.

Kako se Uredba provodi?

Hrvatska poljoprivredna agencija upravlja sustavom kontrole mliječnosti te osigurava Savjetodavnoj službi dostupnost podataka o korisnicima i grlima uključenima u kontrolu mliječnosti kao i ostale podatke vezane uz kontrolu mliječnosti

Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju utvrđuje korisnike i iznos iznimne potpore po korisniku te donosi odluku o isplati iznimne potpore i isplaćuje potporu.

Hrvatska poljoprivredna agencija, Savjetodavna služba i Agencija za plaćanja imaju obvezu izvještavanja Ministarstva poljoprivrede o svojim aktivnostima vezanim uz provedbu ove uredbe, dok Ministarstvo poljoprivrede ima obvezu izvijestiti Europsku komisiju sukladno obvezama propisanima Delegiranom uredbom Komisije (EU) 2016/1613.

Uredbu o pružanju iznimne potpore za prilagodbu proizvođačima mlijeka NN 24/2017 možete pogledati ovdje.

Foto: bigstockphoto.com, dolgachov


Izvori

Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju


Tagovi

Proizvođači mlijeka Potpore Stočari Pomoć mljekarima


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Hrvatska rosé vina osvojila 17 medalja Na najvećem specijaliziranom natjecanju za rosé vina na svijetu Concours Mondial de Bruxelles hrvatski vinari osvojili su17 medalja - 8 zlatnih i 9 srebrnih. Četiri zlatne medalje osvojile su dalmatins... Više [+]