Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj goveda
  • 26.11.2017. 15:00

Što goveda čini sretnima?

Krave koje nisu pod stresom daju veće prinose hranjivijeg mlijeka. Meso goveda koje nije uplašeno, daje kvalitetnije meso. Pročitajte savjete i trikove.

Foto: Pixabay/bones
  • 1.332
  • 118
  • 0

Previše stoke na jednom mjestu, grubo ophođenje, loša higijena, jeftina hranidba - česte su pojave u stočarstvu.

Očiti su glavni načini ublažavanja patnji životinja, a odnosi se na izvođenje stoke van, na zrak i pašnjake, sunčevo svjetlo, više prostora, uzgoj za kvalitetu, a ne kvantitetu. No, prema novoj studiji brazilskih istraživača, postoji i nekoliko sitnica koje stočari mogu učiniti kako bi njihove životinje bile sretnije, navodi modernfarmer.

Krave pod stresom

Prema nedavnim studijama, sretnije mliječne krave proizvode više i to hranjivijeg mlijeka. Životinje koje se uzgajaju za meso će, kada se uplaše, proizvesti hormone koji meso čine tvrđe, također su pokazala istraživanja. Osim toga, sa životinjama koje su pod stresom, teže se rukuje. Ogromne su i jake, a kada se "uzrujaju", mogu biti i opasne.

Brazil proizvodi gotovo jednaku količinu govedine kao i Sjedinjene Američke Države i drugi su po proizvodnji u svijetu. Zato njihovi istraživači podvrgavaju stoku različitim testovima te mjere njihovu proizvodnju kortizola, hormona kojeg se često povezuje sa stresom.

Ne vole žarke boje

Tako, primjerice, lavež i nasrtanje pasa povećava razinu stresa, a isto tako i buka, vikanje i fizička agresija poput guranja. Također, goveda ne vole žarke boje, niti veliki kontrast svjetla i tame. Zanimljivo je da krave ne vole ni vodene lokve pa pripazite da su na suhom.

Ove male promjene nisu, niti bi trebale biti, zamjena za potrebu puno većih promjena u industrijskom uzgoju goveda i u ophođenju životinjama. Ipak, više istraživanja o tome što čuva goveda sretnima je vrlo dobra stvar!

Foto: Pixabay/bones64


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Tisuće španjolskih poljoprivrednika prosvjedovalo u Madridu: Guše nas pravila ZPP-a

Tisuće španjolskih poljoprivrednika i jučer su, 17. ožujka, prosvjedovali u središtu Madrida.  Kako piše dw.com, u centar glavnog grada stigli su sa stotinama traktora, z...

Više [+]