Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Rogovi
  • 28.06.2022. 07:30

Što ako je rog goveda oštećen ili slomljen?

Rog ima više funkcija, a oštećenje i lom mogu dovesti do hitnih intervencija veterinara

Foto: Depositphotos/vladacanon
  • 1.721
  • 160
  • 1

Najveći broj pasmina goveda ima rogove koji se razlikuju po svom izgledu, dužini i boji. Imaju funkciju zaštite od grabežljivca, ali služe i za borbe između bikova. Kod krava oni privlače pozornost mužjaka. Na osnovu njihovog pregleda može se utvrditi starost životinje. Proizvod su vanjskog sloja kože. Baza je prožeta krvnim žilama koje omogućavaju rast. Unutrašnjost je šuplja.

Najduže rogove imao je bik iz Teksasa pasmine Longhorn, a postignuta je dužina od 262,5 cm. Najdeblje ima afričko Watusi govedo.

Slomljen rog

Rog možemo podijeliti na tri dijela: bazu, tijelo i vrh. Za vrh je karakteristično da nema krvne žile.

Njihov izgled pokazuje zdravlje životinje, kako se hrani, u kakvoj je kondiciji.

Nedostatak vitamina u hranidbi će rezultirati pojavom ljuskave površine. Ako se uz to javi i nedostatak hraniva, velika je vjerovatnoća da će doći do lomljenja. Slično se događa i kod starih životinja.

Rogovi pokazuju i starost životinje (Foto: Depositphotos/kalinovsky)

Oštećenje i lom vrha ne predstavlja stres za životinju, jer ne osjeća bol. Problem nastaje kada je oštećeno tijelo ili baza. Unutrašnjost ovih dijelova je obložena slojevima koji su bogati krvnim žilama. Kada se dogodi jako oštećenje ili lomljenje, rana krvari i uzrokuje veliku bol s kojom se životinja teško nosi. Do takvih ozljeda dolazi zbog udaraca, padanja, stezanja povodca.

Ozljede mogu biti različite. Potpuno lomljenje može uzrokovati krvarenje na nos zbog oticanja krvi kroz frontalni sinus. Djelimično lomljenje roga koji se ljulja nanosi veliku bol životinji i također se javlja krvarenje iz nosa.

Na što paziti kod kupovine mliječne krave?

Ponekad se događa uzdužno pucanje tkiva. Ovakva rana može dovesti do upalnog procesa i pojave gnoja. Udarac koji dovodi do ove pojave može biti jak, toliko da dođe do preloma kosti glave i to su teška oštećenja.

Kod nekih grla javlja se poseban oblik roga koji je savijen prema glavi. Kako raste, ubušuje se u lice stvarajući bolne rane. Ovakvu pojavu treba spriječiti i odstraniti rog prije nego dođe do oštećenja.

Goveda rogove imaju s razlogom (Foto: V.Stapić)

Prva pomoć

Kada životinja slomi rog, potrebno joj je dati prvu pomoć u vidu ispiranja rane, zaustavljanja krvarenja i dezinfekcije. Najopasniji je prelom baze i to zhtijeva hitnu intervenciju veterinara koji će ga odstraniti i očistiti ranu. Postupak se izvodi pod anestezijom.

Uklanjanje rogova

Postupak uklanjanja rogova se provodi na mladim životinjama kada je gotovo bezbolan i rane brzo zarastaju. U znanstvenim istraživanjima je dokazano da se za njihovo formiranje troše minerali (kalcij, selen, fosfor) i druge hranjive tvari. Uklanjanjem sva se hraniva preusmjeravaju na izgradnju kostura teleta.

Kod odraslih životinja rijetko se obavlja potpuno uklanjanje, samo u slučaju kada je trauma tako velika da je to neophodno. Šutost ili bezrožnost životinje ne utječe na produkciju mlijeka i mesa. Među uzgajivačima posebno su popularne Aberdin Angus i Red Pol pasmine koje nemaju rogove.


Tagovi

Goveda Rog Lomljenje roga Šutost goveda Uklanjanje rogova Oštećenje roga Ljuskanje roga


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.