Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Krave lutalice
  • 18.10.2018. 10:30

Štetu im rade vukovi i divlje svinje, a sad i krave lutalice! Prepuštene same sebi pobrale maslinike

Stado goveda u sustavu krava-tele bez nadzora nagrnulo u maslinike i pred samu berbu devastiralo više od 200 stabla. "Nije nam toliko zbog uništenih plodova, koliko zbog polomljenih grana maslina“, kaže ogorčeni Branimir Paić iz Rodaljica.

Foto: mr.sc. Ana Grgas
  • 3.965
  • 249
  • 1

Vukovi nekažnjeno kolju janjce i ovce, divlje svinje obrale mnoge vinograde, a domaće krave bez nadzora uništavaju nasade u povrtnjacima, vrtačama  i voćnjacima po Bukovici, Ravnim kotarima i Dalmatinskoj Zagori. Najnoviji pohod "ničija goveda“ izvela su u Rodaljicama kod Benkovca gdje su, pred samu berbu, krave, volovi i junad, poharali tamošnje maslinike.

"Nije nam toliko zbog uništenih plodova, koliko zbog polomljenih grana maslina“, kaže ogorčeni Branimir Paić, koji nije imao snage ni obići svoj maslinik nakon najnovijeg upada.

Polomljene grane i devastirani maslinici

"Od povratka u naše mjesto, nakon što je oslobođeno u Domovinskom ratu, pokušavamo ga oživiti. Ljudi su posadili nove vinograde, voćnjake i vinograde, sade povrće, a onda dođu nečije krave i sve potaracaju“, govori Branimir. On se dosad tješio da će goveda, ako i dođu, zaobići maslinik i otići direktno na djetelinu koju je zasijao na kraju maslinika, ali nažalost, scenarij se ponovio kao i prijašnjih godina.

Branimir Paić zbraja štetu u masliniku

Rezultat, polomljene grane maslina, koje su on i drugi maslinari, podizali i formirali uzgojni oblik sa tri kraka, od kojih su sada ostala dva ili samo jedan.

"Štete su neprocjenjive. Za obnovu devastiranih stabala trebaju godine i godine“, govori Branimir, koji osim 195 ovaj put napadnutih, ima još 200 stupi maslina na drugoj lokaciji. Ima ovce, koze, voćnjak od 200 trešanja, 100 krušaka, uzgaja češnjak, kapulu, luk, grahorice... Uzgaja i strahuje od krava lutalica koje dolaze iz pravca Medviđe i Provića, gdje su sustavu krava-tele. Vlasnici "beru“ poticaje i to oko 1.000 kuna po grlu, a još više na vlastite pašnjake, ali i one koje su dobili od države. "Poticaji su im izgleda važniji od blaga o kojemu ne vode računa“, kaže Branimir.

Ništa bolje od njega nije prošao ni njegov stričević Zvonimir Paić. On posjeduje 500 stabala maslina koje su krave lutalice pohodile u više navrata i svaki put iza sebe ostavljale polomljene grane. Devastirana stabla.

Upućuju ih na privatne tužbe

Po prirodi mirni i staloženi Paići počeli su gubiti strpljenje i pitati se kakva oni imaju prava kao oštećena strana. Maslinici su u njihovom privatnom vlasništvu, na njihovoj djedovini, unutar kamenih suhozida i redina, upisani u arkod parcele. "Pokušali smo prijaviti štetu, tražili zaštitu od nadležnih istitucija, ali svi nekako "peru ruke“, govori Paić.

Nazoveš županijskog veterinarskog  inspektora. On te uputi na Upravu za veterinarstvo pri Ministarstvu poljoprivrede, a ovi opet nekom trećem i tako u krug. Začarani krug. "Svi peru ruke poput Poncija Pilata“, kažu Paići. Pozivali su i policiju, oni bi izišli na teren, vidjeli o čemu se radi te Paiće i druge oštećenike upućivali da protiv vlasnika stada podnesu privatne tužbe.

"Nisam lud trošiti uzalud svoje novce na odvjetnike i privatne tužbe. Možete zamisliti koliko bi trajala parnica, a i pitanje je kakva bi presuda bila“, govori Branimir. Možda bi nama oštećenicima sud naložio da oko svojih maslinika i imanja podignemo visoke ograde i - nikom ništa. Slično misli i magistrica Ana Grgas, koja je do umirovljenja bila dugogodišnja savjetodavka, viša stručna savjetnica za sektor govedarstva u Savjetodavnoj službi.

Zaostala krava kao primjer nebrige

Dok je zajedno s Paićima obilazila njihove poharane masline u jednom trenutku, s druge strane suhozida, u gustišu začula je muuu, i ugledala kravu. Jednu, koja je očito zaostala iza stada koje je protutnjalo Paićevim maslinicima. Zaostalu kravu Branimir je potom usmjerio putem glavne ceste. Makar je i ona sudjelovala u devastiranju maslinika i Branimiru je bilo žao kad je vidio da jedva hoda, šepa. Vjerojatno zbog neodržavanja papaka, pretpostavlja Ana. “Krava inače pripada skupini križanaca suvremenih pasmina, dobre konstitucije, ali kondicija loša - izgladnjela”, sa žaljenjem dodaje magistrica Grgas.

Za loš odnos vlasnika i ona prstom upire u sustav krava-tele koji je nedovoljno osmišljen i sve se svodi na dobivanje državnih poticaja. Nije li paradoklsalno da se loše gospodarenje i nebriga honorira nemalim poticajima, da sankcije praktički ne postoje niti je ikog za išta briga?! Krava, koju su otputili, krenula je prema obližnoj Bjelini, odnosno zaseoku Kalanji gdje je tog jutra viđeno stado kojem i ona pripada. Goveda bez nadzora, prepuštena sama sebi, kaže Branimir, dolaze iz pravca Medviđe i Provića, gdje su im vlasnici.

Neki imaju i do 100 grla, svako grlo, kao i ova krava koja šepa, ima ušnu markicu i broj, znači evidentirane su i upisane u Jedinstveni registar domaćih životinja (JRDŽ) što je još jedna potvrda da su u sustavu krava - tele. Kad bi se odazvali pozivu oštećenika inspektori bi, po podatcima s ušne markice,  lako otkrili vlasnika stada, ali se, tvrdi on, i dalje oglušuju na pozive oštećenika.

Uništene masline

Branimir Paić ide i dalje pa kaže da je "javna tajna“ da su inspektori i vlasnici stada "umreženi“. Do istog zaključka došli su i vlasnici polja, vinograda i voćnjaka u zaleđu Makarskog primorja koji su godinama suočeni s problemom “ničijih” krava, koje im uništavaju nasade, o čemu je Agroklub pisao.  Oštećenici su  poduzimali sve moguće, pisali pisma ministarstvima, uredu Predsjednika i svim ostalim službama. Bez učinka. U policiji su im odgovarali da ne znaju čija stoka pravi štetu. Isto je završila i kaznena prijava Državnom odvjetništvu. Zaključili su da je posrijedi sprega pojedinih službi i vlasnika krava. Zato su uputili javni poziv službama Republike Hrvatske da djeluju i zaštite pravo vlasništva.

Od policije su zahtijevali češću ophodnju na Biokovu i da se obrade s pozornošću njihove kaznene prijave, a inspekcijske službe da vrše nadzor. Ali, kako onda tako i danas - još nije utvrđeno ni čije krave prave štete. Znači, nikom ništa, ili kako kažu Dalmatinci “poija vuk magare”.

Poticaji nesavjesnim uzgajivačima

Da je “nešto trulo” u sustavu-krava tele suglasna je i magistrica Ana Grgas. Držanje krava u sustavu krava - tele omogućio je nesavjesnim uzgajivačima nebrigu o životinjama i redovite poticaje direktno za svako grlo (oko 1.000 kuna po grlu) i indirektno preko upisanih pašnjaka uz pravilo "reda veličine”.

Institucijama je bitno da su “papiri” uredni, a što je u stvarnosti nije ih briga. Tako se tragikomična  predstava nastavlja: država poticajima nagrađuje nebrigu vlasnika goveda u sustavu krava-tele, goveda bez nadzora lutaju i uništavaju usjeve i nasade, a oštećenici, kao Paići u Rodaljicama i supatnici u zaleđu Makarskog primorja,  neka se žale i pravdu istjeruju privatnim tužbama. Ili da, kako reče Ana Grgas, gandijevski trpe i uzdaju se u apostolate “Ne čini drugom ono što ne želiš da se tebi čini “.


Fotoprilog


Tagovi

Rodaljice Krave lutalice Sustav krava-tele Osakaćeni maslinici Masline Krave


Autor

Nedjeljko Jusup

Više [+]

Dugogodišnji novinar i urednik. Osnivač i prvi glavni urednik tjednika i dnevnika Zadarski list. Moto: "Informativno, poučno i zanimljivo. Piši tako da riječima bude tijesno, a mislima široko."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dakle uspjeh je djelomičan. Prvo zahvala gđi Maji Celing Celić na savjetu i informacijama. Sjeme tikve sudovnjače je dalo rezultat. Ostalo sjeme (one tikve sa dugačkim vratom nisu uspjele, jako su se deformirale u oblik krastavca :-) ). U p... Više [+]