Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Mliječni paket
  • 23.06.2015. 09:00

Stanje u mljekarstvu nije ružičasto

Još prošle godine u EU se vjerovalo da ovogodišnje ukidanje mliječnih kvota neće donijeti probleme. No, procjena je bila kriva. Jedan od izlaza iz krize proizvođača mlijeka, moglo bi biti formiranje tzv. kriznog programa.

Foto: depositphotos.com/moprand
  • 388
  • 67
  • 0

Odbor za poljoprivredu i ruralni razvoj Europskog parlamenta na svojoj je sjednici podržao Izvješće o budućnosti sektora mlijeka i mliječnih proizvoda Europske unije, odnosno reviziju provedbe mliječnog paketa, s kojim je članove odbora upoznao zastupnik James Nicholson.

Takozvani Mliječni paket 3, objavljen u ožujku 2012. godine, na snazi je od 03. listopada 2012. godine i primjenjivat će se do 30. lipnja 2020. godine. Izvješćem se željela skrenuti pozornost na stanje u europskom sektoru mlijeka i mliječnih proizvoda kao i na poteškoće i izazove s kojima se taj sektor susreće nakon ovogodišnjeg isteka režima mliječnih kvota.

Problema nije trebalo biti

Prema Izvješću Europske komisije, upućenom Europskom parlamentu i Vijeću 13. lipnja 2014. godine, tadašnji pogledi za svjetska tržišta mlijeka i mliječnih proizvoda bili su uglavnom pozitivni. Međutim, još uvijek postoje sumnje u sposobnost regulatornog okvira EU, za rješavanje slučajeva velike tržišne nestabilnosti ili kriznih situacija, nakon što je ukinut režim kvota za mlijeko, posebno u smislu osiguravanja uravnoteženog razvoja proizvodnje mlijeka diljem Europske unije te izbjegavanja velike koncentracije proizvodnje, u najproduktivnijim područjima.

Članovi Odbora, zajedno s izvjestiteljem, podnijeli su čak 482 amandmana, tražeći da se o sadašnjim teškoćama u tom sektoru glasnije govori. Zastupnici su posebno ukazivali na probleme s kojima se susreću mali i srednji proizvođači mlijeka kao i na razlike između razvijenih i manje razvijenih država članica.

Mali proizvođači gube u startu

"Ponekad se čini da Europska komisija svijet gleda ružičastim naočalama", rekla je naša eurozastupnica Marijana Petir te dodala kako je stanje malih proizvođača mlijeka, a pogotovo u Hrvatskoj, daleko od takvog. Naime, Petir je podnijela nekoliko amandmana, kojima je tražila da se u Izvješću posebno naglasi da troškovi proizvodnje često premašuju cijene poljoprivrednih proizvoda koji se prodaju izravno s poljoprivrednih gospodarstava. Zbog pomanjkanja odgovarajućih mjera za sprječavanje krize, Petir je zatražila od Komisije, uvođenje kriznog programa kako bi se spriječio nadređeni položaj velikih prehrambenih koorporacija nad proizvođačima mlijeka i mliječnih proizvoda. Također je tražila da cijene mlijeka budu u korelaciji s troškovima proizvodnje, jer je trošak isključivi teret proizvođača.

"Drago mi je i zadovoljna sam što su kolege iz drugih političkih grupa i drugih država članica prepoznali probleme malih proizvođača mlijeka koje sam u svojim amandmanima iznijela te su podržali njihovo usvajanje," zaključila je Petir.

Foto: depositphotos.com/moprand


Tagovi

Europski parlament Odbor za poljoprivredu i ruralni razvoj Marijana Petir James Nicholson Mliječni paket Mliječne kvote Tržište mlijeka Nestabilnost Amandmani Hrvatska Proizvođači mlijeka Troškovi Krizni program


Autorica

Sandra Špoljar

Više [+]

Autorica i upravna pravnica Sandra Špoljar dolazi iz Koprivnice, gdje je na razne načine, tradicijom i obiteljski, vezana uz poljoprivredu. Godinama je radila kao novinarka u informativnom programu HTV-a te za Plodove zemlje i Agroglas.