Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Onečišćenje nitratima
  • 10.03.2015. 16:15

Spremnike za stajski gnoj izgraditi do ljeta 2017.

Izmjenom akcijskog programa svim poljoprivrednim gospodarstvima sa površinama ili objektima unutar zona na kojima ima nitrata i koja posjeduju domaće životinje, omogućeno je prijelazno razdoblje za izgradnju adekvatnih spremnika za stajski gnoj do 01. srpnja 2017.

Foto: depositphotos.com,
  • 1.371
  • 192
  • 0

Ministarstvo poljoprivrede objavilo je izmjenu Akcijskog programa zaštite voda od onečišćenja uzrokovanog nitratima poljoprivrednog podrijetla radi nepovoljnih uvjeta kreditiranja poljoprivredne proizvodnje te nedavnog raspisivanja natječaja za podmjeru 4.1.2. "Zbrinjavanje, rukovanje i korištenje stajskog gnojiva u cilju smanjenja štetnog utjecaja na okoliš".

Izmjenom akcijskog programa svim poljoprivrednim gospodarstvima sa površinama ili objektima unutar zona na kojima ima nitrata i koja posjeduju domaće životinje omogućeno je prijelazno razdoblje za izgradnju adekvatnih spremnika za stajski gnoj do 01. srpnja 2017. godine. Na ovaj je način omogućeno razdoblje za adekvatnu prilagodbu zahtjevima Akcijskog programa uz korištenje raspoloživih i za to namijenjenih sredstava iz Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj.

"Podsjećamo kako je Akcijski program zaštite voda od onečišćenja uzrokovanog nitratima poljoprivrednog podrijetla stupio na snagu 01. srpnja 2013. godine. Njime je poljoprivrednim gospodarstvima s poljoprivrednim površinama i objektima unutar područja proglašenih ranjivima prema odluci o određivanju ranjivih područja u Republici Hrvatskoj, propisan niz obveza vezanih uz adekvatno upravljanje gnojivom na gospodarstvu, kako bi se zaštitila vodna tijela od onečišćenja uzrokovanog nitratima poljoprivrednog podrijetla, kao i postiglo dobro stanje vodnih tijela površinskih i podzemnih voda", kažu u Ministarstvu poljoprivrede.

Jedna od propisanih mjera i svakako financijski najzahtjevnija za poljoprivredne proizvođače, odnosila se na način i uvjete skladištenja stajskog gnoja na gospodarstvu. Naime, spremnici za stajski gnoj moraju biti nepropusni i veličinom udovoljavati prikupljanju i čuvanju stajskog gnoja za šestomjesečno razdoblje.

"Prvotnim akcijskom planom omogućena su prijelazna razdoblja za izgradnju spremnika za stajski gnoj u roku četiri godine od pristupanja Republike Hrvatske Europskoj uniji i to za poljoprivredna gospodarstva s jednim uvjetnim grlom ili manje, te dvije godine odnosno do 01. srpnja 2015. godine, za poljoprivredna gospodarstva koja posjeduju više od jednog uvjetnog grla. Izmjena akcijskog plana, mjera je koja će olakšati poslovanje obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima te im ostaviti dovoljno vremena za prilagodbu i korištenje sredstava iz Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj za ovu namjenu", ističu u Ministarstvu poljoprivrede.

Foto: depositphotos.com, @Jim_Filim


Tagovi

Akcijski program zaštite voda od onečišćenja nitratima Podmjera 4.1.2. Izmjena Nitrati Spremnici za stajski gnoj Poljoprivredno podrijetlo Vodna tijela Površinske i podzemne vode Šestomjesečno razdoblje Uvjetno grlo Europski poljoprivredni fond


Autorica

Sandra Špoljar

Više [+]

Autorica i upravna pravnica Sandra Špoljar dolazi iz Koprivnice, gdje je na razne načine, tradicijom i obiteljski, vezana uz poljoprivredu. Godinama je radila kao novinarka u informativnom programu HTV-a te za Plodove zemlje i Agroglas.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

No farmer no food, no food no future!