Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ukidanje mliječnih kvota
  • 12.08.2014. 09:00

Specifična proizvodnja jedini izlaz za mljekare?

Proizvođači su zabrinuti za budućnost proizvodnje i za kretanje otkupnih cijena u budućnosti. Strahuju da će nakon ukidanja kvota doći do daljnje eksplozije uvoza mliječnih proizvoda, posebice kad je riječ o stranim trgovačkim lancima.

Foto: depositphotos.com, ewastudio
  • 583
  • 82
  • 0

Europska komisija, nakon 30 godina trajanja, 31. ožujka 2015. godine, ukida proizvodne kvote za mlijeko, što otvara prostor za značajno povećanje proizvodnje i rušenje sadašnjih otkupnih cijena. Predviđa se da će opstati samo velike farme koje će uspjeti održati konkurentnu proizvodnju.

Podsjetimo, mliječne kvote su tržišna mjera ograničenja proizvodnje mlijeka i mliječnih proizvoda na unutarnjem tržištu Europske unije, a za cilj su imale kontrolirati proizvedene količine mlijeka i mliječnih proizvoda stavljenih na zajedničko tržište u državama članicama. Svaka država članica dobila je nacionalnu kvotu, koja se zatim raspodjeljuje proizvođačima mlijeka kao individualna kvota. Visina nacionalne mliječne kvote za Republiku Hrvatsku iznosila je 765 milijuna kilograma, što je iznos kojem se Hrvatska dosad nije ni približila.

Opstaju samo veliki strani proizvođači?

Hrvatska se ne može naći u shemi izvoza jer nema dovoljnih količina, a svoju šanse može pronaći u diverzifikaciji proizvodnje. Manje farme potrebno je poticati na udruživanje i proizvodnju specifičnih mljekarskih proizvoda.

Ukidanjem mliječnih kvota doći će do jačanja proizvodnje mlijeka u Europskoj uniji, što će zahtijevati sve veću konkurentnost europskih farmera. Mlijeka će biti puno, što će utjecati na njegovu krajnju cijenu, a opstati će oni koji će imati profitabilnu proizvodnju te koji se educiraju i ulažu u razvoj vlastitog poslovanja. Ukidanje mliječnih kvota biti će izazov s kojim će se suočavati cjelokupni mljekarski sektor Europske unije, pa tako i Hrvatske u narednim godinama.

Očekivan i pad otkupne cijene

Baš iz tog razloga u Ministarstvu poljoprivrede, na inicijativu Hrvatskog saveza proizvođača mlijeka (HSUPM), održan je skup o toj problematici. Proizvođači su zabrinuti za budućnost proizvodnje i za kretanje otkupnih cijena u budućnosti. Strahuju da će nakon ukidanja kvota doći do daljnje eksplozije uvoza mliječnih proizvoda, posebice kad je riječ o stranim trgovačkim lancima. Zabrinutost dijeli i Romuald Schaber, predsjednik European Milk Boarda, koji očekuje da će sadašnje otkupne cijene od 36 do 38 centi za kilogram, u budućnosti pasti najmanje od tri do pet centi. Pomoćnica ministra, Zvjezdana Blažić rješenje vidi u udruživanju, "Jake i konkurentne farme treba podupirati, a ostale potaknuti na udruživanje i proizvodnju specifičnih mljekarskih proizvoda, što je moguće rješenje za brojne male proizvođače." izjavila je za Večernji list.

Svoju šansu hrvatski proizvođači mogli bi naći i u diverzifikaciji proizvodnje s obzirom da proizvedenim količinama ne mogu konkurirati europskim proizvođačima. Ukidanje kvota dovest će do troškovnog udara za proizvođače i zemlje koji se ne mogu prilagoditi i koje neće moći izvoziti teško će opstati, a hrvatski proizvođači teško da se mogu nositi s velikim proizvodnim količinama Irske, Velike Britanije, Njemačke, Danske, Poljske.

Foto: depositphotos.com, ewastudio


Tagovi

Mljekarstvo EU Ukidanje mliječnih kvota Proizvodne kvote Otkupne cijene Ministarstvo poljoprivrede HSUPM Romuald Schaber Zvjezdana Blažić

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Poštovani, nekaj mi je napalo ružmarin koji stoji na lođi cijelo vrijeme (već drugu godinu), nisam sigurna dal su uši ili pepelnica od previše zalijevanja? Na svaki način trebam riješiti taj problem pa sam planirala obrezati sve do korijena... Više [+]