Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Poljoprivreda
  • 06.03.2009.

Smanjenjem otkupnih cijena mlijeka mljekare ruše razvoj mljekarstva

MINISTARSTVO POLJOPRIVREDE I PROIZVOĐAČI MLIJEKA OSUDILI JEDNOSTRANE ODLUKE MLIJEKARA

  • 1.806
  • 88
  • 0

Pod izlikom previsoke otkupne cijene mlijeka koje su, navodno, znatno veće nego u zemljama EU-a, hrvatske mljekare jednostranim odlukama o smanjenju otkupne cijene urušavaju cjelokupan razvoj mljekarstva u čiji je razvoj tijekom protekle četiri godine država uložila 356 milijuna kuna.

Kako je istaknuo Krešimir Kuterovac, državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja, u mljekarski sektor država godišnje izdvaja više od 800 milijuna kuna, što nije mali novac da bi se takvim ili sličnim jednostranim odlukama sve upropastilo.

Podjela ugrožava proizvođače

- Usuglašavanje s proizvođačima oduvijek je bila praksa Ministarstva poljoprivrede, a što je u konačnici i rezultiralo rastom proizvodnje i kvalitete mlijeka - rekao je Kuterovac te dodao da je vrlo nekorektno od mljekarske industrije što je, očito, pažljivo birala trenutak kada će ići sa smanjenjem otkupne cijene mlijeka, napraviti paniku među proizvođačima i ucjenjivati državu. Radi se o tome da je sve skupa učinjeno istodobno s pripremama novog zakona o državnim potporama koji će vrijediti do ulaska u EU, a koji je već, budući da se smanjuje broj potpora, izazvao nezadovoljstvo poljoprivrednika, posebice proizvođača mlijeka. Naime, novi zakon predviđa smanjenje broja potpora (između ostalog i one po muznoj kravi), ali ne i ukupan iznos novca za stočare, što, kažu u MPŠ-u, mnogi nisu shvatili.

Kuterovac je prije nekoliko dana izjavio da će Ministarstvo poduzeti sve moguće korake da se praksa jednostranih pristupa proizvodnji mlijeka više ne događa. Budući da se dogovor nije postigao, Ministarstvo je izgubilo jednog partnera i ponašat će se u skladu s tim, odnosno poduzimat će sve mjere da zaštite svoja ulaganja, rekao je državni tajnik. Zbog ove izvanredne situacije proizvođači mlijeka, od kojih je većina podigla nove farme i u kreditima je “do grla”, osnovali su čak i krizni stožer koji će pratiti situaciju, a ne isključuju ni mogućnost masovnih prosvjeda i prolijevanje mlijeka pred mljekarama. Seljacima je poručeno i da ne potpisuju ugovore s mljekarama koji nisu usuglašeni s pravilnicima, a po selima se već naveliko šuška da dio seljaka rasprodaje stoku i zatvara farme.

Podjele nisu dobre

I vodstva velikih farmi iz sustava bivših PIK-ova ostala su šokirana najnovijim potezima najvećih mljekara koje su pretežito u stranom vlasništvu. Dr. Ivan Bačić, predsjednik Uprave farme muznih krava IPK Holstein, jedne od najboljih farmi u Republici Hrvatskoj po kvaliteti proizvodnje mlijeka, ističe kako podjela na proizvođače mlijeka s jedne strane i prerađivače s druge strane nije dobra za sektor mljekarstva.

- Ta podjela ugrožava proizvođače mlijeka koji u mljekarskom lancu proizvodnje podnose najveći teret jer ta proizvodnja zahtijeva golema ulaganja. Ako se sada dopusti prerađivačima mlijeka da nastave s takvom ili sličnom politikom, i nadalje će raditi što hoće - kaže dr. Bačić te ističe kako ne prihvaćaju smanjenje otkupne cijene mlijeka.

Kad je riječ o uvozu jeftinijeg mlijeka iz EU, kojim se prijete mljekare, dr. Bačić navodi da je lako europskim proizvođačima biti konkurentnim kada imaju odavno isplaćene farme, za razliku od hrvatskih koje su gotovo sve opterećene kreditima.

Seljaci pred bankrotom

Predsjednik Udruge mljekara Osječko-baranjske županije Ivica Miketek kaže da otkupna cijena mlijeka ne smije biti ni lipe manja, a budući da seljaci sve teže otplaćuju kredite - traže njihov reprogram.

- Skinu li mljekare proizvođačima mlijeka samo jednu lipu po litri mlijeka, 90 posto njih će se naći pred bankrotom. Proizvođači mlijeka planiraju velike prosvjede, čak i u slučaju da mljekare vrate cijenu, radi opomene - kaže Miketek te dodaje kako smatra da su potezi o smanjenju cijena mlijeka smišljeni u cilju čiste ucjene države da ponovno dobiju subvencije po litri mlijeka prema sličnom scenariju koji su izvele u ljeto 2007. godine kada su tvrdile da imaju viška mlijeka. Tada je, pojašnjava Miketek, država da spasi proizvođače - subvencionirala prerađivače!

Međutim, sada nakon samo godinu i pol, mljekare preko gospodarsko-interesnog udruženja proizvođača stoke i prerađivača stočarskih proizvoda Croatiastočara šalje poruke u javnost kako je hrvatsko tržište mlijeka pred kolapsom zahvaljujući nizu nepopularnih mjera i najvišim otkupnim cijenama svježeg sirovog mlijeka u regiji i zemljama EU-a zbog čega je, kako kažu, ugrožena egzistencija mliječne industrije u Hrvatskoj.

Stjepan Bistrović, predsjednik Hrvatskog saveza udruga proizvođača mlijeka, koje, kako tvrdi, okuplja više od 30.000 proizvođača mlijeka, ističe da mljekare preko Croatiastočara manipuliraju javnošću.

Pad proizvodnje mlijeka

- Croatiastočar predstavlja nekolicinu prerađivača mlijeka i zastupa interes kapitala, gdje je osnovni cilj isključivo dobit. Stoga i pušta u javnost podatke koji njima odgovaraju, a ne one koji prikazuju realno stanje. Zašto nisu naveli da je pretprošle godine u EU otkupna cijena mlijeka bila 45 centi po litri (oko 3,30 kn/l), a kod nas 25 centi, zbog čega su uništili trećinu manjih proizvođača mlijeka. Ako spuste cijenu, uništit će ih još i više. Lani je već došlo do pada proizvodnje mlijeka za tri posto, a ove bi godine pod takvim pritiskom koji je krenuo, ukupna proizvodnja mogla pasti i do deset posto. Što se tiče prijetnji uvozom, mljekare su uvijek uvozile mlijeko jer im je to lakše nego uz sebe vezati proizvođače na principu partnerskih odnosa. Više im odgovara ucjenjivački odnos. Naime, na različite načine mljekare danas ucjenjuju proizvođače, mlijeko im plaćaju stočnom hranom i repromaterijalom, kaže i dodaje kako je priča za sebe to što proizvođači mlijeka iz jedne litre otkupljenog mlijeka izvuku masnoću i proizvedu još jedan nusproizvod kojim pokrivaju i troškove otkupa i prerade. Ostalo je, ističe, čista zarada, tako da se teško može povjerovati da su mljekare pred kolapsom.

Zdenka RUPČIĆ

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

RuralFoto - pogledajte TOP 10 fotografija iz kategorija #selo #priroda #životinje #proizvodnja

Stručna komisija RuralFoto izbora za najbolje ruralne fotografije izabrala je deset najboljih u svakoj od kategorija.  Slijedi ocjenjivanje fotografija po kategorijama, a...

Više [+]