Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Traže ostavku
  • 09.08.2019. 16:30

Slovenskim stočarima prekipjelo - zbog medvjeda i vukova traže ostavku ministra

Čašu je prelio posljednji napad vučjeg čopora kad su vukovi u jednoj noći zaklali 12 ovaca i to na pašnjaku zaštićenom električnim pastirom i psima čuvarima. 

Foto: Pixabay/christels
  • 953
  • 53
  • 0

Slovenskim seljacima je prekipjelo. Tamošnji Sindikat slovenskih seljaka (SKS) zatražio je ostavku ministra za okoliš i prostor Simona Zajca kojega smatraju odgovornim za velike štete koje trpe zbog medvjeda i vukova. Čašu je prelio posljednji napad vučjeg čopora na turističko poljoprivredno gospodarstvo blizu Pivke, kad su vukovi u jednoj noći zaklali 12 ovaca i to na pašnjaku zaštićenom električnim pastirom i psima čuvarima. 

"Očuvanje tolikog broja divljih zvijeri u Sloveniji nije održivo", kazao je za Večer Florjan Peternelj iz seljačkog sindikata. 

Kako je rekao, u Sloveniji bi moglo preživjeti samo oko stotinu smeđih medvjeda, a neki njihov današnji broj procjenjuju i na tisuću. Vezano uz vukove, smatra, u šumama bi mogla opstati samo dva vučja čopora, dok ih je sada znatno više. Procjena je više od stotinu. 

Sa strvinama pred ministarstvo: prosvjedovali protiv medvjeda i vukova

Inače, slovenska vlada ovog je proljeća posebnom uredbom odredila odstrjel gotovo 200 smeđih medvjeda i 11 vukova, čemu se protive nevladine organizacije koje se bave zaštitom divljih zvijeri zaštićenih zakonom. 

Slovenskim seljacima ovo nije prvi put da upozoravaju na prekomjeran broj vukova i medvjeda. U travnju su, pak, došli pred ministarstvo sa strvinama (tada posljednjeg) pokolja domaćih životinja u Ilirskoj Bistrici. 

"Ne bojimo se samo za naše domaće životinje, nego i našu djecu", rekao je tad potpredsjednik sindikata Roman Žveglič te nastavio: "Država mora bolje voditi brigu o svojim životinjama. Divlje životinje su vlasništvo države i mora ih kontrolirati. Ako naše domaće životinje pobjegnu iz privatnog vlasništva do svojih susjeda i tamo naprave štetu, onda mi moramo platiti tu štetu. Očito za državu ne vrijedi isto."


Tagovi

Vukovi Medvjedi Stoka Štete Ministar Ostavka Slovenija


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Je, odužila se i ta prijestupna veljača, ali Ministarstvo pretjeruje :/