Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Najstarija krava
  • 02.06.2016. 16:30

Slovenska simentalka Luca najstarija u Europi?

Krava Luca sa svojih 35 godina vjerojatno je najstarija simentalka u Europi.

Foto: bigstockphoto.com
  • 4.058
  • 200
  • 0

U Arclinu kod Vojnika u Sloveniji živi vjerojatno najstarija krava u Europi, prenosi slovenski list Večer. Simentalka pod imenom Luca rođena je još u vrijeme socijalizma, kada su krave živjele jednostavnijim životo, bile mršavije i davale manje mlijeka. Tada su još opstajala manja gospodarstva sa nekoliko krava.

Do sada je Luca otelila 25 teladi, ispričala je za mariborski list njezina vlasnica, 90-godišnja Justina Jezernik. Njezina ju vlasnica nikad nije htjela prodati ili poslati u klaonicu, što je uobičajen kraj za krave na selu, kad više ne mogu ostati bređe ili ostanu bez mlijeka. Muzla ju je, kaže, još prije nekoliko mjeseci, davala je tri do pet litara mlijeka, ispričala je Justina. Svoju miljenicu ne namjerava prodati, već ju namjerava pustiti da do smrti živi u štali u kojoj je i ugledala svjetlo dana. Luca se zadnji put otelila kaže, prije dvije i pol godine.

Simentalke i inače dugovječne i prilagodljive

Simentalke su dugovječne i vrlo prilagodljive na klimu, tlo i intenzitet iskorištavanja. Period laktacije u intenzivnom iskorištavanju traje od pet do sedam godina, kada prosječna krava daje od 16 do 20 litara mlijeka dnevno. Pored mlijeka simentalke su poznate i po visokom postotku čistog mesa (62-67%) i njegovoj kvaliteti pa se svrstavaju u red najboljih pasmina za meso na svijetu.

Bračni par Jezernik misli da je njihova krava najstarija u Europi, no godine joj službeno ne mogu dokazati jer je vođenje službenih knjiga o stanju u štalama u Sloveniji postalo obvezno tek 1996., kad je i Luca prvi put dobila svoj prvi registarski broj.

Moderne krave su skoro dvaput veće i teže od Lucine pasmine i sličnih krava kakve su nekoć živjele u Sloveniji.

Foto: bigstockphoto.com


Tagovi

Najstarija krava Luca Dušan Jagodič Slovenija


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Nedjeljni obilazak polja ;)