Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Paška janjetina
  • 06.06.2016. 13:30

Slijedi povećanje broja grla paške ovce?

Paška janjetina korak bliže EU zaštiti!

  • 2.090
  • 274
  • 0

Europska komisija je objavila jedinstveni dokument predmetne oznake u Službenom listu EU vezan uz zaštitu paške janjetine na razini EU, što je veliki korak naprijed u sad skoro devetogodišnjem procesu zaštite paške janjetine započetom na nacionalnoj razini, a tako i nastavljenom na razini EU. Zaštita na razini EU bit će kruna ovog procesa i značajan vjetar u leđa paškim ovčarima.

Sada u roku od tri mjeseca svaka pravna i fizička osoba izvan Republike Hrvatske može podnijeti prigovor na objavljeni zahtjev, nakon čega Europska komisija donosi konačnu odluku o registraciji oznake te se ista upisuje u registar oznaka Europkse unije i DOOR bazu podataka o zaštićenim oznakama izvornosti, zaštićenim oznakama zemljopisnog podrijetla i zajamčeno tradicionalnim specijalitetima.

Koristi se meso mlade janjadi

Paška janjad namijenjena proizvodnji paške janjetine pri klanju ne smije biti starija od 45 dana ni teža od 15 kg, a masa klaonički obrađenog trupa mora biti u rasponu od 4 do 9 kg. Dio se uvijek ostavlja i za obnovu stada. Ona je posebna jer je ovčari ne odvajaju od ovce nakon janjenja, odnosno kolju janjad sa sise. Na taj način se proizvodi meso koje nema posebnog mirisa obzirom da potječe od jako mlade janjadi, za razliku od mesa one starije.

Do paške janjetine je malo teže doći!

Broj grla mogao bi se povećati za 10 tisuća

Na Pagu smatraju kako će uspješan završetak ovog projekta potaknuti i rast proizvodnje. Sada na Pagu ima 30 tisuća ovaca i računa se da u prodaju ide 20 tisuća janjadi. Stavljanjem u upotrebu neiskorištenih kapaciteta, površina koje su zarasle, broj grla ovaca mogao bi se povećati za bar 10 tisuća. Paška ovca je iznimno značajna za ovaj hrvatski otok. Jedna ovca, prema grubim procjenama - svom vlasniku godišnje donese 4.000 kuna prihoda.

Posao s janjetinom i paške sirane zapošljavaju ljude i donose prihode

To je pak samo prihodovna strana i nitko još nije u priču ukalkulirao troškove proizvodnje i trud koji vlasnik ulaže, osobito u sezoni janjenja. Unatoč svim naporima, ona predstavlja značajan gospodarski potencijal. Godišnje se proda oko 300 tona paškog sira, 50 tona paške skute i preko 150 tona paške janjetine. Polovica otočnog stanovništva živi u potpunosti ili djelomično od proizvodnje paškog sira i janjetine. U otočnim siranama, koje uz paški proizvode i druge vrste sireva, zaposleno je preko 150 ljudi. Registrirane sirane i OPG-i koji proizvode sir, ostvare godišnje prihode od 120 milijuna kuna.

Registracijom oznake na razini EU naziv proizvoda je zaštićen na području cijele Europske unije od svakog izravnog ili neizravnog korištenja, te svake zloupotrebe koja bi mogla dovesti potrošača u zabludu glede pravog podrijetla proizvoda, te narušavanje ugleda proizvoda. Zaštita je vremenski neograničena. On potrošaču jamči kvalitetu i sigurnost, a proizvođaču viši dohodak.


Tagovi

Paška janjetina Zaštita EU


Autor

Ante Vidović

Više [+]

Novinarstvom se bavi 16 godina, a redovni je član HND i član je Zbora agrarnih novinara. Prati aktualna zbivanja u poljoprivredi, a najviše ga zanimaju teme vezane za maslinarstvo, ribarstvo i pčelarstvo.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Malo današnjih radova na njivi, lavanda i gost u lavandi.