• Paška janjetina
  • 22.04.2016. 13:30

Do paške janjetine je malo teže doći!

Kroz labirint pravilnika do paške janjetine!

  • 984
  • 131
  • 0

Malo janjetine, malo krumpira i life is good, rekao je hrvatski premijer Tihomir Orešković nakon što je obišao štand s paškom janjetinom i ličkim krumpirom na 1. Danima autohtonih hrvatskih proizvoda u sklopu kojih su na Markovom trgu predstavljeni proizvodi hrvatskog sela zaštićeni na EU i/ili na nacionalnoj razini.

Orešković nije pri tom znao da će do paške janjetine malo teže doći, jer to je delicija čiju je bolju komercijalizaciju državna administracija maksimalno zakomplicirala. Paška janjetina koja nosi oznaku zaštite na nacionalnoj razini, ide u klaonicu samo utorkom i četvrtkom.

Ima li svrhu certifikat paške janjetine olakšati ili otežati?

"Sada ima samo 18 proizvođača paške janjetine koji imaju certifikat", kaže predsjednik Udruge uzgajivača ovaca i proizvođača paškoga sira Zaglava Tomislav Vidas iz Novalje nezadovoljan tom brojkom:

"Nitko od velikih igrača nije podnio zahtjev za certificiranje. Nama je bilo jako bitno da zaštitimo šaku janjetine na nacionalnoj razini radi zaštite na razini EU i da se zaštitimo od nelojalne konkurencije. Mislili smo da kad dobijemo zaštitu da su svi naši problemi riješeni, ali tek tada su počeli. Uvjeti klanja su teški.

Inspektor dolazi u klaonicu utorkom i četvrtkom

Inspektor u klaonicu dolazi utorkom i četvrtkom. S druge strane naši kupci su naučili nazvati ujutro da im se pripremi janje za navečer. Društvo se u petak dogovori da će u subotu napraviti feštu, žele pašku janjetinu, ali ne mogu je dobiti jer inspektor dolazi tek idući tjedan na otok. To je glavni razlog što se mali broj proizvođača odlučio na dobivanje certifikata te radi po starom. Morat će se nešto po tom pitanju promijeniti u budućnosti."

Kroz labirint pravilnika do paške janjetine!

Dok Pažani nastoje riješiti probleme na nacionalnoj razini, kreću se prema zaštiti janjetine na EU razini. Procedura je pokrenuta, praktično odmah nakon što je lani u ožujku došla zaštita na nacionalnoj razini. Zaštita na EU razini bila bi jaki marketinški adut na tržištu delikatesa.

Paška janjetina od srpnja bi mogla biti zaštićena u EU

Tajnik Udruge uzgajivača paške ovce Rogujica Ante Čemeljić kaže kako su prvi komentari dobiveni iz Brussela već obrađeni i ugrađeni u specifikacije te kako se novi odgovor očekuje do srpnja. U najoptimističnijem scenariju, već tada bi mogla doći zaštita paške janjetine na razini EU.

"Nama je zaštita na EU razini važna zbog marketinga i povećanja potražnje do čega će sigurno doći. Vjerujem da je moguće povećati i proizvodnju samog proizvoda, da se ljudi na Pagu još više okrenu proizvodnji paške janjetine. Povećanje količina neće biti lagano jer je Pag otok koji je samim time ograničen površinskim kapacitetima. Sada na Pagu ima 30.000 ovaca i mi računamo da u prodaju ide 20.000 janjadi. Stavljanjem u upotrebu neiskorištenih kapaciteta, površina koje su zarasle, broj grla ovaca mogao bi se povećati za bar 10.000", kaže Čemeljić.

Godišnje se proda 300 tona paškog sira i 150 tona janjetine

Paška ovca je značajan proizvod za otok Pag i ona prema grubim procjenama svom vlasniku godišnje donese 4.000 kuna prihoda. To je pak samo prihodovna strana i nitko još nije u priču ukalkulirao troškove proizvodnje i trud koji vlasnik ulaže, osobito u sezoni janjenja. Unatoč svim naporima, ona predstavlja značajan gospodarski potencijal. Godišnje se proda oko 300 tona paškog sira, 50 tona paške skute i preko 150 tona paške janjetine.

Paška janjad namijenjena proizvodnji paške janjetine pri klanju ne smije biti starija od 45 dana ni teža od 15 kg, a masa klaonički obrađenog trupa mora biti u rasponu od 4 do 9 kg. Dio se uvijek ostavlja i za obnovu stada.

Polovica otočnog stanovništva živi u potpunosti ili djelomično od proizvodnje paškog sira i janjetine. U otočnim siranama, koje uz paški proizvode i druge vrste sireva, zaposleno je preko 150 ljudi. Registrirane sirane i OPG-i koji proizvode sir, ostvare godišnje prihode od 120 milijuna kuna.


Tagovi

Tihomir Orešković Janjetina


Autor

Ante Vidović

Novinarstvom se bavi 16 godina, a redovni je član HND i član je Zbora agrarnih novinara. Prati aktualna zbivanja u poljoprivredi, a najviše ga zanimaju teme vezane za maslinarstvo, ribarstvo i pčelarstvo.