Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Mliječna industrija
  • 21.02.2020. 15:00
  • Švedska, Hälsingland

Skandal na mliječnoj farmi - mršave krave leže u mokraći i fekalijama

U Švedskoj je izbio skandal kada je otkriveno da poznata tvrtka Arla otkupljuje mlijeko s farme na kojoj krave žive u katastrofalnim uvjetima.

Foto: Depositphotos/zlikovec (ilustracija)
  • 6.540
  • 552
  • 0

U vrijeme kada se poljoprivredu optužuje za velike klimatske promjene, kada je intenzivan razvoj stočarstva pod upitnikom jer je sve više onih koji se odlučuju na biljnu prehranu, slike sa švedske farme koja opskrbljuje tamošnju veliku tvrtku poznatu po proizvodnji bio mlijeka, samo su ulje na vatru trenutne situacije nepovoljne za poljoprivrednike. 

Naime, ondašnja tvrtka Arla se zalaže za ekološki pristup u hranidbi krava. Njihov moto je "Sretne krave su zdrave krave" kojim tvrde kako zadovoljne krave proizvode više i bolje mlijeko. Kažu kako je njihovim kooperantima, mljekarima, dobrobit životinja od velike važnosti. 

Novinari otkrili slučaj 

Sve je ovo palo u vodu nakon što je objavljen video s farme jednog od njihovih kooperanata. 

Naime, poljoprivredno gospodarstvo u pokrajini Hälsingland tvrtki Arla svaki tjedan isporučuje desetke tisuća litara mlijeka i jedna je od većih farmi u tom dijelu Švedske. Ondje je snimljen video koji pokazuje krave koje u štali leže na debelom sloju mokraće i fekalija, a nekoliko je životinja izrazito mršavo. 

Već su se prije deset godina pokazale određene negativnosti, ali se ništa nije poduzimalo. Ovaj je slučaj otkriven zahvaljujući istraživačkom novinarstvu. 

"Niz godina sam veterinarka i moram reći da mi je ovo nešto najgore što sam ikada vidjela", kaže za SVT Margareta Stéen, izvanredna profesorica veterinarske medicine Nacionalnog centra za dobrobit životinja pri Švedskom sveučilištu poljoprivrednih znanosti, a užasnut je bio i umirovljeni veterinar Kalle Hammarberg. 

Na farmi radnici iz istočne Europe 

Novinari su razgovarali s više bivših zaposlenika i drugima koji imaju uvid u posao. Kažu kako se tijekom godina na farmi nalazio velik udio strane radne snage, uglavnom iz istočne Europe. Mnogi od njih su svjedočili stalnim sukobima zbog plaća i radnog vremena, ali i o lošem postupanju sa životinjama. 

Raskrinkani: Okrutno mučili telad na farmi koja proizvodi mlijeko za veliku korporaciju

Čak je velik broj mještana već ranije reagirao zbog postupanja prema kravama. Potpisivali su peticiju za spas stoke. "Najveći problem za nas koji ovdje živimo je taj što se vlasnik ne brine za životinje. Prošlo ljeto sam puno puta reagirao na premršave krave", kaže jedan mještanin. Sve je došlo do novinara koji se ovim problemom bavi upravo od prošlog ljeta, a snimke su svjetlo dana ugledale u siječnju. 

Nije im prvi skandal 

Vlasti su podignule optužnicu protiv vlasnika farme, a za zlostavljanje životinja i ugrožavanje okoliša. Istovremeno, vlasnik nije htio komentirati čitav slučaj, a novinare upućuje na Švedsko nacionalno udruženje poljoprivrednika koje još uvijek šuti. Tvrtka Arla je također odbila intervju s objašnjenjem da u medijima ne žele razgovarati o pojedincu jer - jedan poljoprivrednik nije tvrtka. 

Ovaj je mliječni div u međuvremenu obustavio isporuku mlijeka s te farme, a obavili su i reviziju za koju kažu kako nije pokazala ozbiljne nedostatke. 

Arla se nije prvi puta susrela sa skandalom u svojoj proizvodnji mlijeka. Naime, 2008. u njihovu mlijeku u prahu pronađene su toksične supstance zbog kojih je u Švedskoj teško oboljelo više od 6000 beba.


Tagovi

Mršave krave Skandal Katastrofalni uvjeti


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da nije rano za bubamaru?