Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj konja
  • 12.07.2016. 09:00

Sisačko - moslavačka županija prva u uzgoju konja

Svako četvrto grlo konja u Hrvatskoj uzgaja se u Sisačko-moslavačkoj županiji!

Foto: Tugomir Majdak/facebook
  • 1.789
  • 81
  • 0

Čak 50 grla konja u tri pasmine: hrvatski posavac, hrvatski hladnokrvnjak i lipicanac predstavljena su na 22. konjogojskoj izložbi u Sunji. Ujedno su i ocijenjeni najbolji, a ocjena je obuhvatila sljedeće kolekcije: hrvatski posavac (pastusi i kobile), hrvatski hladnokrvnjak (pastusi i kobile) i lipicanac (kobile).

Državna izložba konja u Sunji

"Tradicija uzgoja konja u posavskom kraju traje stoljećima, te je naša zadaća i misija očuvati baštinu i za buduće generacije", rekao je prilikom otvorenja zamjenik ministra poljoprivrede Tugomir Majdak dodajući da je sa zamjenikom župana Mariom Piletićem dogovorio pomoć u osmišljavanju i izradi županijskih mjera koje će financijski pomoći uzgajatelje autohtonih pasmina konja u ovoj županiji hrvatskog posavca i hrvatskog hladnokrvnjaka.

Očuvati baštinu i autohtone pasmine

Također, govora je bilo i o mogućnosti revitalizacije poljoprivredne proizvodnje i stvaranje uvjeta za gradnju preradbenih kapaciteta za poljoprivredne proizvode te povećanje zaposlenosti na području općine Sunja.

Ministarstvo poljoprivrede čini napore, naglasio je, kako bi se zaustavio trend opadanja broja grla hrvatskog posavca i hrvatskog hladnokrvnjaka. Inače, svako četvrto grlo konja u Hrvatskoj uzgaja se u Sisačko-moslavačkoj županiji.

Na državnoj konjogojskoj izložbi Središnji savez uzgajivača konja Hrvatski posavac i Središnji savez udruga uzgajivača hrvatskog hladnokrvnjaka i uzgajivači konja lipicanske pasmine predstavili su: 10 zaprega od toga 4 zaprege hrvatskog posavca, 5 zaprega hrvatskog hladnokrvnjaka i 1 zapregu lipicanske pasmine, 10 pastuha i 10 kobila i omica pasmine hrvatski posavac, te 10 pastuha i 10 kobila i omica pasmine hrvatski hladnokrvnjak.

Naljepše zaprege i šampionska grla

Konjske zaprege su oduševile

Komisija za ocjenjivanje zaprega najljepšom je proglasila zapregu hrvatskih posavaca vlasnika Ivana Fugaša iz Kloštar Ivanića.

U kolekciji izložbenih grla omica i kobila hrvatskog posavca prvu nagradu osvojilo je grlo Zrinka, vlasnika Josipa Runjaveca iz Kloštar Ivanića, u kolekciji izložbenih grla omica i kobila hrvatskog hladnokrvnjaka prvu nagradu osvojilo je grlo Asi, vlasnika Petra Jadeka iz Zaboka.

U kolekciji izložbenih grla pastuha hrvatskog posavca šampionskim grlom proglašen je pastuh Arman vlasnika Josipa Runjavca iz Kloštar Ivanića, a prvu nagradu osvojio je pastuh Tigar, vlasnika Zvonka Pavlića iz Okešinca.

U kolekciji izložbenih grla pastuha hrvatskog hladnokrvnjaka šampionskim grlom proglašen je pastuh Lubor vlasnika Jakoba Oršolića iz Rešetara, a prvu nagradu osvojilo je pastuh Libar, vlasnika Josipa Grgičina iz Prugovca.

Izložba je održana u okviru obilježavana dana Sunje 2016. godine, pod pokroviteljstvom Ministarstva poljoprivrede i župana Sisačko-moslavačke županije, Ive Žinića u organizaciji Općine Sunja i Turistička udruga Sunja, uz pomoć Hrvatske gospodarske komore, Županijske komore Sisak i Hrvatske poljoprivredne komore te 11. Sajam zadrugarstva, obrta i turizma.

Foto: Tugomir Majdak/facebook


Povezane stočne vrste

Konjogojstvo

Konjogojstvo

Može se reći da je konj životinja o kojoj je u prošlosti najviše ovisio napredak ljudske civilizacije te je imao najveću i najraznolikiju upotrebu. Domestikacijom konja,... Više [+]

Konjogojstvo

Konjogojstvo

Može se reći da je konj životinja o kojoj je u prošlosti najviše ovisio napredak ljudske civilizacije te je imao najveću i najraznolikiju upotrebu. Domestikacijom konja,... Više [+]

Konjogojstvo

Konjogojstvo

Može se reći da je konj životinja o kojoj je u prošlosti najviše ovisio napredak ljudske civilizacije te je imao najveću i najraznolikiju upotrebu. Domestikacijom konja,... Više [+]

Fotoprilog


Tagovi

Konjogojstvo Aurtohtone vrste Sunja Hrvatski posavac Hrvatski hladnokrvnjak


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).