Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Mehanizacija
  • 28.03.2021. 10:30

SIP-ove kosilice tražene po Europi, ali i na drugom kraju svijeta

Potražnja iz godine u godinu raste, a zadovoljnih farmera osim u Sloveniji gdje se i proizvode, ima po cijeloj Europi, ali i na drugom kraju svijeta, kažu iz tvrtke SIP.

Foto: SIP
  • 521
  • 72
  • 0

Potražnja za SIP kosilicama iz godine u godinu raste, a zadovoljnih farmera osim u Sloveniji gdje se i proizvode ima po cijeloj Europi, ali i na drugom kraju svijeta. 

Tako na farmi Caseificio BIO Reggiani u Italiji za proizvodnju krme koriste četiri kosilice s gumenim gnječilicama. Jedna od njih je Silvercut Disc 900 C RC koju odlikuje vulkanizirana guma u obliku dvostruke zavojnice koja ravnomjerno gnječi stabljike, a istodobno sprječava oštećenje lišća, održavajući tako visoku kvalitetu hrane. 

Također, dvije kosilice s po osam diskova i novi Silvercut priklop druge generacije omogućuje bolju krutost i stabilnost na zahtjevnim terenima, a dvostruki pogon gumenih valjaka osigurava učinkovito gnječenje i protok krme. 

U dvije sezone korištenja, ova farma mliječnih krava je pokosila 6.000-7.000 hektara sa svakom kombinacijom. 

Inače, osim proizvodnje mlijeka, koje trećinu ostavljaju za svoje vlastite potrebe, na farmi proizvode i eko parmezan, cacho, maslac, mozzarellu, ricottu i druge mliječne proizvode.

Odlično rade u ZOO vrtu Brno

Dva tada nova njihova stroja Silvercut Disc 270 F ALP i samoutovarna prikolica Senator 17|9 2017. godine otputovala su u češki zoološki vrt u Brnu.

Priključene su na traktoru Case IH Farmall 85A, a odabrana kombinacija je učinkovita jer su prolazi do ograda na koje treba dopremiti hranu vrlo uski i teže pristupačniji. 

"Ovaj model traktora u kombinaciji s kosilicom i samoutovarnom prikolicom vrlo je okretan čak i na manje dostupnim mjestima. Samoutovarna prikolica Senator nudi zapreminu od 17 m3, a zbog svoje širine i duljine omogućuje lako manevriranje čak i na uskim mjestima između ograda“, pojasnio je Jaroslav Prchal, radnik odgovoran za hranjenje životinja u zoološkom.

Ova je kombinacija učinkovita i na teže pristupačnim mjestima

Glavni razlog kupovine SIP strojeva, dodaje, bilo je povećanje efikasnosti rada, kao i njegova izvrsna okretnost. Druga prednost je volumen prikolice koji se lako može povećati s 10 na 17m3.

"Zahvaljujući uređaju za prikupljanje, krma se ravnomjerno gura u tovarni prostor koji se može potpuno napuniti. Na livadi ili strmom terenu nema ostataka već se sve pokupi i spremi na prikolicu“, ističe Prchal.

Od prve uporabe pa sve do danas, kaže, nisu zabilježili nikakve ozbiljne kvarove, samo rutinsko tehničko održavanje. Noževe na kosilici morali su zamijeniti nakon tri godine, a sustav brze izmjene (QCS) to je uvelike pojednostavio. 

Kosilice i u Novom Zelandu

Svoju kvalitetu i učinkovitost ove kosilice pokazale su i na drugom kontinentu, točnije na Novom Zelandu, regiji Canterbury. 

Naime, Josh Bleeker, vlasnik Bleeker Ag servisa koji se bavi baliranjem i pripremanjem krme, a izvan sezone i sadnjom krmne repe, odlučio se prije par godina upravo na SIP-ove kosilice. 

Zadovoljni pripremanjem krme i na južnoj polutki

"Pregledao sam ponude svih marki, a imao sam i priliku isprobati njihovu kosilicu. Testirali smo ju za vrijeme zime i oduševila me“, rekao je dodavši kako kada je prvi puta naišao na njihove strojeve mislio da su jeftina drugorazredna europska marka, no, priznaje, prevario se. 

Odlučio je kupiti trostruku kombinaciju kosilica Silvercut Disc 1000 C, a u posljednje je četiri sezone pokosio više od 12.000 hektara. 

Stručnjaci ove tvrtke posjetili su ga nekoliko puta u cilju daljnjeg razvoja. "Surađujem s novozelandskim SIP partnerom Webblineom. Dostupni su u svako doba dana i noći i to mi je odlično ako se nešto dogodi stroju“, komentira Josh te dodaje kako već imaju puno njihovih strojeva, a planira ih kupiti još. 


Fotoprilog


Tagovi

SIP Kosilice Silvercut Disc 900 C RC Silvercut Disc270 F Alp Senator 17|9 Silvercut Disc1000 C Farma Italija ZOO vrt Češka Novi Zeland


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.


Partner

SIP Strojna industrija d.d.

Juhartova ulica 2, 3311 Šempeter v Savinjski dolini, Slovenija
tel: +386 (0) 3 703 85 00, e-mail: zeljko.sostaric@sip.si web: https://www.sip.si/

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da ne znam bolje, rekla bih da želi nešto da mi poruči....:P