Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Šišanje ovaca
  • 07.06.2016. 12:00

Sezonsko šišanje ovaca - 5 kuna za kilogram vune!

Mnogi ovčari završavaju sa strižom ili šišanjem ovaca. Cijena vune ove godine za kilogram je 5 kuna, a po ovci se može dobiti tek oko 2,5 kilograma vune.

Foto: Myriams-Fotos/pixabay.com
  • 5.619
  • 394
  • 0

Mnogi ovčari završavaju sa strižom ili šišanjem ovaca. Ovce se šišaju najmanje jednom godišnje, iako neki (rijetki) ovce šišaju dva puta. Ovisno o temperaturama zraka i vremenu, striža ovaca počinje od sredine travnja sve do početka lipnja.

U nekim krajevima obavlja se i kasnije, odnosno u lipnju pa sve do srpnja, posebno na nekim hrvatskim otocima. Vrijeme početka striže ovaca ovisi i o porastu nove vune. Ukoliko nije porasla nova vuna, a što ovisi o više čimbenika, prije svega hranidbi i dobi životinje, šišanje je puno teže. Sam zahvat šišanja obavlja se ručnim ili električnim škarama.

Kod striže sa ručnim škarama, gotovo je nemoguće ošišati ovcu ako vuna nije "podrasla". U velikom stadu prvo se šišaju ovnovi i jalove ovce jer im vuna prije "podraste", a kasnije ovce koje su se janjile, pojašnjava Bernarda Kasunić, dipl. ing. agr.

Paziti kako ne bi ozlijedili ovcu

Hrvoje Čvangić mladi je uzgajivač ovaca koji savjetuje kako pravilno ošišati ovcu: "Ovca se stavlja u sjedeći položaj, na trticu, i kreće se šišati gornja strana vrata i ispod uha. Nastavlja se na desnu plećku i desnu stranu trbuha te ispod trbuha. Zatim polegneš ovcu i ošišaš desni but i rep, zatim vratiš ovcu u sjedeći položaj i ošišaš lijevu stranu vrata i ispod vrata te prijeđeš na lijevu plećku i lijevu stranu trbuha. Na kraju se ošiša i lijevi but i šišanje je gotovo".

Šišanje električnim škarama obavlja se na sličan način kao i kod ručne tehnike, čime se i smanjuje mogućnost ozljeđivanja ovaca. Ukoliko se kod šišanja električnim škarama pažljivo prati linija tijela, nema opasnosti od posjekotina. Posjekotine su moguće kod obje tehnike striže, naročito ako je životinja uplašena i uznemirena, ističe Kasunić.

Hrvoje kaže kako je cijena vune ove godine nešto veća nego prije, no da je manje vune na ovcama. Tako se cijena kreće oko 5 kuna po kilogramu, a na ovci je svega oko 2,5 kilograma vune. Vuna se prodaje privatniku koji je dalje prodaje u Mađarsku.

Na videu je prikazano šišanje ovaca na OPG-u Sičaja.

Video: Vinko Sičaja, Foto: Myriams-Fotos/pixabay.com


Tagovi

Šišanje ovaca Striža Škare


Autorica

Karolina Rastija

Više [+]

Magistra agroekonomike s iskustvom u poljoprivredi. Svoje znanje i savjete dijeli i s čitateljima Agrokluba.