Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ovce
  • 28.12.2017. 16:30

Šest zanimljivih činjenica o ovcama

Slatke jesu, ali uz ovce se vežu i pomalo neobične zanimljivosti.

Foto: Pixabay/moha
  • 7.841
  • 165
  • 0

Ovce su uistinu slatke sa svojim mekanim runom i neodoljivim licima, no uz njih se vežu i neke zanimljivosti. Modern farmer istaknuo je šest takvih činjenica.

1. Nihova vuna će rasti zauvijek

Godine 2004. pronađen je Shrek, Merino ovca koja se skrivala u špilji čak šest godina, Ošišana je uživo na novozelandskoj nacionalnoj televiziji, a bilo je dovoljno vune za izradu odijela za 20 muškaraca! U 2015. godini, ovca zvana Chris, pronađena je u Canberri, Australija, s runom teškim 89 kilograma! Za razliku od divlje ovce ili "ovčje kose", vuna domaćih pasmina kao što je Merino samo će nastaviti rasti, tvrdi Dave Thomas, sada umirovljeni voditelj studija ovaca na Sveučilištu Wisconsin u Madisonu.

2. Zadivljujući periferni vid

Ovce imaju četverokutne zjenice koje im pružaju zadivljujući periferni vid - procjenjuje se da je njihovo vidno polje između 270 i 320 stupnjeva (ljudi prosječno oko 155 stupnjeva). Kada ste plijen to itekako dobro dođe. To je kao surround zvuk za oči.

3. Neke su homoseksualne

Iako postoje slučajevi homoseksualnosti u gotovo svim životinjskim vrstama, ovce su jedine životinje koje pokazuju istospolne sklonosti. U stadima domaćih ovaca, do osam posto mužjaka preferiraju druge mužjaka čak i kad su plodne ženke oko njih. U mnogim drugim životinjskim vrstama mužjaci će se u određenim okolnostima uklopiti mužjak s mužjakom i ženka sa ženkom, ali s ovcama to je životna sklonost.

4. Gornja usnica ovce ima izražen utor koji dijeli lijevu i desnu stranu, nazvanu filtrum

Ovce su vrlo selektivni preživači, preferiraju lišće od stabljika, a njihov filtrum pomaže im da se približe tlu. Drugi preživači ne mogu ići tako nisko.

5. Padnu li na leđa, ne mogu se ispraviti

Visoko bređe ovce, ovce prekomjerne tjelesne težine ili s teškim runom imaju veliki problem s ispravljanjem padnu li na leđa. Postoji čak i termin za situaciju - prevrnuta ovca. Dakle, ako vidite ovcu na leđima, vjerojatno je da je u stresu i panici pa pronađite vlasnika i pomozite im da se okrenu.

6. Postoje duboke povijesne veze između ovaca i predsjednika SAD-a

George Washington, Thomas Jefferson i James Madison uzgajali su ovce. Zapravo, Madison nije izlazio iz kaputa izrađenog od ovčje vune. Woodrow Wilson držao je stado u Bijeloj kući tijekom Prvog svjetskog rata kako bi pasle travu i na taj način smanjili troškove, ali i pokazali podršku ratnim naporima.

Foto: Pixabay/moha1983


Tagovi

Ovce Zanimljivosti


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).