Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Priprema krme
  • 01.04.2021. 10:30

Samo krma bez nečistoća i primjesa može postati kvalitetna stočna hrana

Opružni prsti Star sakupljača krme kreću se paralelno s podlogom bez obzira na brzinu ili nagib terena osiguravajući tako čisto sakupljanje biljne mase, navode iz tvrtke SIP.

Foto: SIP
  • 446
  • 43
  • 0

Sakupljanje sjenaže je kritična točka u spremanju krme jer se prilikom ove radne operacije biljna masa može kontaminirati zemljom i pijeskom, a nečistoće pak mogu negativno utjecati na zdravlje, produktivnost i dobrobit životinja i u konačnici na kvalitetu proizvoda životinjskog podrijetla. Kako to izbjeći znaju u SIP-u.

Naime, zahvaljujući inovativnom patentiranom tandemskom podvozju, sakupljači SIP STAR 650/20 T i STAR 720/22 T s rotirajućim grabljama kopiraju tlo čak 50 posto bolje i ravnomjernije u usporedbi sa strojevima standardnog podvozja, ističu stručnjaci ovog slovenskog proizvođača i dodaju kako još kvalitetnije kopiranje neravnog terena omogućuju kotači koji su na ovoj konstrukciji pomaknuti prema naprijed.

Odlično kopiranje terena

Sada se ovi kotači nalaze sasvim blizu opruga za nagrtanje, osiguravajući tako maksimalnu stabilnost rotora i izvrsnu prilagodbu terenu čak i pri većim radnim brzinama i na strmim terenima.

Rad sa sakupljačima STAR odvija se brzo i glatko, a zboj je čist i lijepo oblikovan

Stabilnost ovih profesionalnih vučenih sakupljača s dva rotora tako omogućuje povećanje učinkovitosti rada na srednjim i velikim površinama, te glatko i ravnomjerno nagrtanje lijepo oblikovanog zboja pri kojem biljna masa prikupljena u središnju liniju stroja ostaje čista i prozračna.

Minimalno održavanje i dug vijek

Kućište rotora je nepropusno za prašinu, ističu inženjeri SIP-a i pojašnjavaju kako je model STAR 65/20 T opremljen s 10 a model STAR 72/22 T s 11 nosača po rotoru. Na svakom nosaču se nalaze četiri para opružnih prstiju. Nosači opruga su montirani na rotor s dva ležaja i tri vijka te su pojedinačno zamjenjivi. Izrađeni su od kvalitetnih materijala koji omogućuju jednostavan dizajn, minimalno održavanje i dug životni vijek stroja.

Mali promjer rotora od 2,86 m osigurava izvrsnu prilagodbu čak i na neravnim terenima. Pogon rotora preko Y-zupčanika omogućuje manji radni kut kardanskog vratila, smanjujući tako opterećenja na vratilu i osiguravajući duži radni vijek. Posebna 3D montaža rotora s poprečnim zglobom omogućuje rotorima slobodno okretanje bez obzira na položaj podvozja ili okvira. To znači da se opružni prsti kreću paralelno s tlom, osiguravajući čisto sakupljanje bez obzira na brzinu rada i konfiguraciju terena, naglašavaju.

Podesiva je i radna visina opružnih prstiju, što znači da se tijekom rada ne oštećuje travnjak i krma ne kontaminira grudicama zemlje ili drugim nečistoćama.

Važan je izgled zboja

Lijepo oblikovani zbojevi biljne mase ravnomjerne debljine i odgovarajuće širine omogućuju brzo i učinkovito sakupljanje prilikom odvoženja krme s polja.

Radna širina sakupljači STAR 65/20 T je od 6,00 do 6,60 metara, a modela STAR 720/22 T od 6,00 do 7,15 m. Standardno su opremljeni mehaničkim, a kao izborna opcija i hidrauličkim podešavanjem širine radnog zahvata. To omogućuje podešavanje širine zboja od 0,90 do 1,60 m na modelu 650/20 T i 1,30 do 1,85 na modelu 720/22 T.

Kvalitetno nagrtanje dokazuje trapezni oblik zboja koji se može podesiti prema strojevima za sakupljanje

Prilagođavanje radne širine i s dva modularna rotora, omogućuju formiranje zboja prema količini sakupljene biljne mase i željenoj suhoći.

Kvalitetno sakupljanje dokazuje trapezni oblik zboja koji se može podesiti prema uređaju za sakupljanje, pojašnjavaju ističući da tako priključni strojevi STAR 650/20 T i STAR 720/22 T osiguravaju najmanji mogući gubitak hranjivih sastojaka usitnjavanjem lišća i čistom hranom bez primjesa.

Izuzetna upravljivost

Unatoč svojoj dužini, obzirom da je riječ o vučenom stroju s transportnim kotačima i upravljačkim mehanizmom, ovi su STAR sakupljači jednostavni za manevriranje. Fleksibilni prihvat omogućuje oštre zavoje do 55° i osigurava praćenje traktora "u stopu".

Nagrađivana inovativna SIP rješenja poput modularnog rotora i tandemskog podvozja sakupljačima STAR 650/20 T i STAR i 720/22 T omogućuju visoke performanse te čist i ujednačen zboj krme, podcrtavaju na kraju još jednom njihovi stručnjaci dodajući kako posebni 3D fleksibilni nosač omogućuje sekvencijalno podizanje rotora i u kombinaciji s inovativnim tandemom s trostrukim korakom, osigurava izvrsnu prilagodbu terenu.

"Posao se obavlja brzo i ujednačeno, a zboj je čist i lijepo oblikovan. Zajamčena je visoka produktivnost i visoka kvaliteta hrane", poručuju.


Tagovi

SIP Sakupljanje krme Hranidba stoke Djetelinsko-travne smjese


Autorica

Renata Prusina

Više [+]

Diplomirana inženjerka agronomije s dugogodišnjim novinarskim i uredničkim iskustvom. Članica nekoliko novinarskih asocijacija među kojima je i TotY. Osim svojim perom, voli bilježiti i objektivom.


Partner

SIP Strojna industrija d.d.

Juhartova ulica 2, 3311 Šempeter v Savinjski dolini, Slovenija
tel: +386 (0) 3 703 85 00, e-mail: zeljko.sostaric@sip.si web: https://www.sip.si/