Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Izvoz stoke
  • 09.08.2020. 07:30

Šalju 2.000 bikova u ratnu zonu: Izvoz stoke iz Irske u Libiju krši zakone?

Iz Irske u Libiju bi trebalo biti isporučeno 2.000 bikova, a udruge za zaštitu životinja upozoravaju da se tijekom prijevoza i samim tim što se životinje šalju u zemlju zahvaćenu ratom narušava njihova dobrobit.

Foto: JumpStory
  • 393
  • 230
  • 0

Grupe za dobrobit životinja upozorile su da bi nadolazeća pošiljka bikova iz Irske u Libiju mogla biti u suprotnosti sa zakonima o prijevozu živih životinja, piše theguardian. Tijekom prijevoza one trebaju imati dovoljno prostora, hrane, vode, čistu stelju, ugodnu temperaturu i ventilaciju. Međutim, ta se pravila često krše narušavajući dobrobit stoke.

Planiraju morskim putem isporučiti 2.000 bikova

Isporuka bi se trebala sastojati od 2.000 bikova i bila bi četvrta takva ove godine iz Irske, a planiraju ju poslati iz luke Cork u jugozapadnoj Irskoj. Ova vijest dolazi nakon što je istražni odbor Europskog parlamenta počeo proučavati kršenje pravila o zaštiti životinja tijekom njihovog transporta unutar granica EU ali i izvozu i uvozu iz trećih zemalja.

EU osniva istražni odbor za ispitivanje kršenja pravila u transportu živih životinja

Nevladine udruge u Irskoj usprotivile su se izvozu živih životinja u Libiju u nedavnom pismu upućenom Europskoj Komisiji i vijeću za poljoprivredu EU. Libija je u kaosu zbog rata, a prema njihovim riječima, one su ugibale tijekom prethodnih pošiljaka i to tijekom plovidbe koja je trajala oko 9 dana.

Organizacije za zaštitu životinja se bune

Caroline Rowley, osnivačica irske organizacije za dobrobit životinja rekla je da vjeruje da se pošiljkama za Libiju prekršilo nekoliko propisa za zaštitu životinja tijekom prijevoza. "Slanje stoke na dugo morsko putovanje u kojem će biti podložne bolestima, ozljedama i smrtnim slučajevima i to u zemlju koja je u stanju kaosa je nezakonito", tvrdi ona.

Olka Kikou, voditeljica udruge Suosjećanje za svjetsku poljoprivredu (Compassion in World Farming), također tvrdi da pošiljka krši pravila o dobrobiti životinja zbog sigurnosne situacije u Libiji. "EU ne bi smjela slati stoku u ratna područja, bilo bi nemoguće zajamčiti osnovnu razinu zaštite ondje. To se ne može jamčiti ni za ljude, a sigurno je za životinje još gore", napomenula je.

Raste izvoz stoke iz Irske u Libiju

Prema podacima, Irska je ove godine izvezla u Libiju 5.647 goveda, što je puno više od 4.211 u istom razdoblju prošle godine. Tijekom prošle godine uvezla je čak 13.122 tih životinja.

Traže od Vučković zabranu prijevoza živih životinja koji traje duže od 8 sati

Irska vlada kaže kako je izvoz živih životinja unutar EU i šire ključan za održivost stočarske industrije, a posljednje dostupne brojke pokazuju da je za tu zemlju donio više od 458 milijuna eura.  

Odgovarajući na tvrdnje da je izvoz iz Irske u Libiju prekršio propise, irsko Ministarstvo poljoprivrede, hrane i pomorstva (DAFM) mailom je odgovorilo da je uvjereno da su putovanja i izvoz u skladu sa zakonom. Dodali su i da je stopa smrtnosti tijekom tri prethodne pošiljke u Libiju ove godine iznosila 0,19% i da slanje iduće ovisi o nekoliko čimbenika uključujući i vremenske uvjete.


Tagovi

Prijevoz životinja Libija Irska Dobrobit životinja Izvoz stoke Transport brodom


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dakle od 6 sjemenki uguranih u obično vulgaris zemlju izniklo je 4 mladice. Nije još vrijeme za sadnju ali klijavost sjemenki kakve jesu je solidna. Ove će biti probno posađene kad još malo ojačaju pa kako im bude.