Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Istražni odbor
  • 29.06.2020. 07:30

EU osniva istražni odbor za ispitivanje kršenja pravila u transportu živih životinja

Novi istražni odbor trebao bi istražiti kršenja zakona Europske unije o zaštiti životinja tijekom prijevoza i s njim povezanih operacija unutar i izvan njezinih granica, uključujući zračni, cestovni, željeznički i morski transport.

Foto: Depositphotos/jackq
  • 146
  • 12
  • 0

Tijekom transporta, stoka u kamionima i brodovima često ima loše uvjete zbog čega ugiba od žeđi, gladi, prenatrpanosti, fekalija. Stoga su zastupnici Europskog parlamenta odlučili da je vrijeme takvoj paksi stati na kraj. Naime, u planu je osnovati istražni odbor koji će ispitati navodna kršenja pravila EU o dobrobiti životinja tijekom prijevoza unutar i izvan EU-a.

Zadaci novog istražnog odbora

Novi istražni odbor trebao bi istražiti kršenja zakona Europske unije o zaštiti životinja tijekom prijevoza i s njim povezanih operacija unutar i izvan njezinih granica, uključujući zračni, cestovni, željeznički i morski transport. Usredotočit će se na to kako države članice provode zakone i primjenjuje li ih Komisija pravilno, stoji u priopćenju.

Odbor će razmotriti navodni propust Europske komisije i istražiti postupa li sukladno dokazima ozbiljnog i sustavnog kršenja propisa EU o premještanju živih životinja preko EU-a u treće zemlje. Istražit će i sumnju u nedostatku provedbe o nadoknadi prostora za prevoženu stoku, o njihovoj hranidbi i hidrataciji, ali i stelji te sustavu temperature i ventilacije tijekom prijevoza.

Ovce u transportu izlažu ekstremnim vrućinama - Rumunjska prkosi EU?

Budući članovi odbora mogli bi ispitati kako Komisija i države članice osiguravaju poštivanje EU pravila o postupanju s prevezenim životinjama, na dugim putovanjima, sprječavanju kašnjenja i prijevozu nepodobnih i životinja koje još nisu odrasle. 

Istražni odbor trebao bi se sastojati od 30 zastupnika Europskog parlamenta. U kasnijoj će fazi biti priopćena njihova imena te objavljena na plenarnom zasjedanju, a odbor mora podnijeti svoje konačno izvješće u roku od 12 mjeseci od uspostave. 

Aktivisti traže potpunu zabranu prijevoza živih životinja

Loše prakse kod prijevoza životinja se sve češće događaju. Podsjećamo, da je brod Neameh koji je isplovio iz Kolumbije s oko 4.000 grla stoke sredinom ovog mjeseca zaustavila španjolska policija i carinici u pratnji ratne mornarice kako bi istražili krijumčare li kokain. Da bi uopće pretražili plovilo, morali su koristiti aparate za disanje jer su uvjeti na brodu bili nepodnošljivi. Mnoge životinje su ležale danima uginule na hrpama izmeta, trule hrane i urina. Također, i Rumunjska je poznata po lošim uvjetima za životinje tijekom transporta jer ih prevoze i po najvećim žegama.

Životinje zbog stresnog transporta podložnije zarazama i bolestima?

Aktivisti za prava životinja ističu da ono što se događa u ovoj vrsti transporta podsjeća na filmove strave i užasa – od grubog ukrcaja korištenjem elektrošokera, intenzivne patnje prilikom transporta do rezanja vratova u klaonicama. Stoga su od Europske komisije zatražili potpunu zabranu prijevoza živih životinja.


Tagovi

Europski parlament Europska komisija Europska unija Transport životinja Prijevoz živih životinja Novi odbor Dobrobit


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.