Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tropske vrućine
  • 11.07.2017. 07:30

Sačuvajte stoku od jakog sunca i toplinskog stresa

Tropske vrućine koje u kontinuitetu traju više dana u cijeloj regiji, mogu biti iznimno opasne za stoku. Stručnjaci upozoravaju da se stoci mora obezbijediti kvalitetna svježa voda, čist ventiliran zrak i prilagođena hrana.

Foto: Pixabay/Pavlofox
  • 1.844
  • 137
  • 0

Agronom Momir Cvjetković preporučuje da se stoka za tov hrani ujutro i noću, kada su niže temperature. Prema njegovim riječima tovne svinje i junad su živahnije u noćnim i jutarnjim satima, a prilikom velikih vrućina moguće je izbjegavanje hrane.

"Stoka za vrijeme dnevnih visokih temperatura miruje, pa ju je bolje i praktičnije hraniti noću. U svim objektima gdje boravi stoka neophodno je osigurati svježu pitku vodu, prirodnu ili umjetnu ventilaciju zraka i redovno izgnojavanje, kako se ne bi stvarao amonijak", kaže Cvjetković.

Stoka se ne smije izlagati duže vremena visokim temperaturama i jakom suncu, pogotovo goveda, jer im prijeti velika opasnost od toplinskog stresa.

Prvi mogući vidljivi simptomi toplnskog stresa su slabija konzumacija hrane, veće potrebe za pitkom vodom, te opadanje proizvodnje mlijeka i slabiji prirast.

Posebnu pažnju obratiti zaštiti muznih grla

Ekstremno visoke temperature su pravi alarm za sve farmere koji se bave proizvodnjom mlijeka i koji na svojim gospodarstvima imaju visokoproduktivna mliječna grla.

"Ukoliko su loši uvjeti u štalama, krave pri visokim temperaturama troše više energije, daju i do 30% manje mlijeka, te imaju lošiju reprodukciju. Uz visoke temperature preko 30ºC, povišenu relativnu vlažnost zraka i nedovoljno provjetravanje, dolazi do pojave toplinskog udara kod goveda. Najizraženija pojava simptoma toplliskog stresa je u popodnevnim časovima i manifestira se primjetnim otežanim disanjem i znojenjem, a javljaju se i drugi simptomi", kaže Cvjetković:

Jedna od mjera borbe protiv visokih temperatura je i držanje stoke u ispustu, ukoliko je to moguće. Ispust se prakticira u govedarstvu , te kod uzgoja koza, ovaca i konja, a rjeđe u svinjogojstvu.

"Ispusti moraju imati dovoljno hladovine i svježu vodu. Dobro je i prije ispuštanja stoke osvježiti zemljište vodom, a hranidbu preživača treba što većim dijelom preorijentirati na svježu zelenu masu", kaže Cvjetković.

Pripazite na prijevoz stoke

Stručnjaci apelirau i na oprez prilikom transporta žive stoke, pogotovo tovnih svinja.

"Ako su svinje zbijene u vozilu, a temperature visoke, dolazi do prekomjernog zagrijavanja krvi kod životinja. Za vrijeme visokih temperatura, kao ovih dana, svinje, a pogotovo tovne, treba prevoziti isključivo noću i ujutro", kaže agronom Momir Cvjetković.

Stručnjaci upozoravaju da dug sušni period bez kiše smanjuje i rezerve vode u prirodi, pa je ugrožena i divljač. Zato se apelira na lovce da prekontroliraju rezerve vode, a na oprezu moraju biti i pčelari. Meteorolozi predviđaju da do kraja ovog mjeseca neće doći do obilnijih padalina, pa mjere prevencije zaštite stoke od toplinskih udara treba pojačavati iz dana u dan.

Foto: Pixabay/Pavlofox


Autor

Boško Grgić

Više [+]

Boško je inženjer menadžmenta sa dugogodišnjim iskustvom u poljoprivredi i novinarstvu. Autor je na desetine TV, radio i tiskanih serijala o poljoprivrednoj proizvodnji.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Svi su uranili ove godine.