Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Slovensko mlijeko
  • 31.01.2014. 16:30

S kukuruzom stigao i aflatoksin?

Je li informacija kako se pojava aflatoksina u mlijeku u Sloveniji povezuje sa kukuruzom uvezenim iz Hrvatske istinita?

Foto: depositphotos, NataliGlado
  • 654
  • 65
  • 0

Vezano za informaciju kako se pojava aflatoksina u mlijeku u Sloveniji povezuje sa kukuruzom uvezenim iz Hrvatske, Ministarstvo poljoprivrede daje slijedeće objašnjenje: „Ministarstvo poljoprivrede do sada nije dobilo službenu obavijest slovenskih institucija vezano za uvoz kukuruza iz Hrvatske te ovu informaciju ne možemo komentirati“.

U Ministarstvu navode kako Slovenija u ovakvim slučajevima ima obavezu informiranja direktno te putem RASAF sustava brzog uzbunjivanja, no kako takvu obavijest do sada nisu zaprimili. Napominju kako se u vijestima slovenskih medija spominje navodno uvezeni kukuruz, koji je tek sastojak stočne hrane proizvedene u Sloveniji. Ostaje otvoreno pitanje samog podrijetla uvezenog kukuruza. Isto tako, bitno je naglasiti da ne treba isključiti i mogućnost da je, osim kukuruza, možda i neka druga sirovina - koja je sastavni dio stočne hrane, imala povećanu razinu aflatoksina.

Uz sve ovo važno je i pitanje da li je kukuruz nakon uvoza bio adekvatno skladišten i čuvan kod proizvođača stočne hrane. Ministarstvo poljoprivrede sustavno i kontinuirano provodi preventivne mjere usmjerene na suzbijanje moguće pojave prisutnosti aflatoksina u mlijeku, stočnoj hrani i kukuruzu kako bi se izbjeglo ponavljanje prošlogodišnjih posljedica na proizvodnju mlijeka u Hrvatskoj.

U Hrvatskoj poljoprivrednoj agenciji ustrojena je i redovito se ažurira, elektronska baza podataka s informacijama o analizama krmiva i mlijeka, koja je dostupna svim čimbenicima uključenim u prevenciju pojave prisutnosti aflatoksina u mlijeku. Ministarstvo poljoprivrede i nadalje, zajedno s nadležnim inspekcijama, institucijama, udrugama proizvođača mlijeka i prerađivačima - industrijama provodi pojačane preventivne mjere te mjere kontrole stočne hrane i mlijeka prema Državnom planu monitoring rezidua, kako bi se na vrijeme detektirala eventualna pojava aflatoksina u stočnoj hrani i mlijeku te poduzele korektivne radnje.

Mlijeko na tržištu je pod stalnom kontrolom svih nadležnih inspekcija i potpuno je sigurno. Tijekom posljednjih mjeseci održano je pet sastanaka sa svim inspekcijama uključenim u nadzor na kojima je utvrđeno da se pojačana kontrola provodi još od jeseni, kada su započele kontrole kukuruza već na poljima, preko kontrole kukuruza u skladištima, stočne hrane te mlijeku prije isporuke mljekarama kao i na samom tržištu.

Od strane proizvođača kontrolira se svaka cisterna mlijeka prije ulaska u mljekaru. Poljoprivredna inspekcija je provela uzrokovanje kukuruza na polju kod 30 poljoprivrednih proizvođača te je samo u jednom uzorku bila utvrđena povećana razina mikotoksina koja nije bila zadovoljavajuća za ljudsku prehranu, ali je bila prihvatljiva za stočnu hranu.

Zaključeno je kako je bilo sporadičnih pojava prisutnosti povišene razine aflatoksina, pri čemu se kada je riječ o kukuruzu radilo o neadekvatnom skladištenju, dok je nekolicina proizvođača mlijeka kratkotrajno bila isključena iz otkupa dok nisu promijenili hranu. Uz sve spomenuto, proizvođače mlijeka sustavno se educira o načinima suzbijanja pojave aflatoksina u mlijeku i stočnoj hrani, prema programu edukacije koji provodi Savjetodavna služba.

Foto: depositphotos, NataliGlado


Tagovi

Aflatoksin Mlijeko PSS Ministarstvo poljoprivrede Slovenija Hrvatski kukuruz Stočna hrana HPA

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da ne znam bolje, rekla bih da želi nešto da mi poruči....:P