Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Rat i glad
  • 29.03.2022. 10:00

Ruska invazija uzdrmala svjetsko stočarstvo - strahuje se od zatvaranja farmi

Ruska invazija na Ukrajinu u samo mjesec dana utjecala je na globalno stočarstvo. Od Hrvatske, Italije i Španjolske, pa čak i SAD-a, stočari osjećaju tektonske promjene pokušavajući se prilagoditi novonastaloj situaciji.

Foto: Vesna Mijat
  • 574
  • 117
  • 0

Više od mjesec dana traje rat u Ukrajini potaknut ulaskom ruske vojske na teritorij jedne suverene države. Da završi danas, što je teško za povjerovati, svijet će ekonomske posljedice ovog sukoba osjećati još desetljećima.

Ukrajina je do rata bila veliki svjetski igrač na polju proizvodnje hrane. Sa svojih čak 42 milijuna hektara poljoprivrednog zemljišta je još do 2014. godine hranila veliki dio Rusije, proizvodeći meso, mlijeko i žitarice. Povijesno, još 1990. godine njihova proizvodnja stočne hrane dosegnula je rekordnu vrijednost od 16 milijuna tona.  

U jeku i nakon geopolitičkih promjena i raspada Sovjetskog saveza, poljoprivredna proizvodnja im je doživjela pad. Posljednjih godina, okrećući se zapadnoj Europi, njihova se poljoprivreda vratila, Europa dobiva veliku žitnicu, a ova zemlja novog kupca. Žitarice, uljarice, piletina i jaja postaju ogroman dio robno-trgovinske razmjene između Ukrajine i Europe. Samo izvoz žitarica, uljarica i vezanih proizvoda čine više od 90 milijuna tona njihovog izvoza u 2019. godini. Peradarstvo i proizvodnja jaja značajan su dio agro-proizvodnje i 2020. je bila 8. najveći izvoznik piletine i 8. najveći proizvođač jaja. U 2020. godini je proizvodnja stočne hrane narasla na više od 6 milijuna tona, što nije mala brojka.

Poljoprivreda je strateški važan sektor za Ukrajinu koji je 2019. činio oko 11% BDP-a, 31% izvoza i 17% zaposlenih. Tih godina je 8. najveći svjetski proizvođač žitarica. Poljoprivredni proizvodi prevoze se željeznicom do crnomorskih luka, a od tamo brodovljem dalje po svijetu. Velike međunarodne kompanije su posljednjih godina ulagale ogromna sredstva za izgradnju robnih terminala u ukrajinskim crnomorskim lukama planirajući velike poslove. Španjolska, Italija i ostale europske zemlja postaju ovisne o njihovom žitu. Potražnja za žitaricama i uljaricama brzo raste i u Kini, Egiptu i Srednjem Istoku. A onda se događa rat i sve staje.

Utjecaj na talijanske stočare

Reutersovi autori Gavin Jones i Cristiano Corvino intervjuirali su nedavno talijanske stočare. Svinjogojac iz okoliša Cremone, boji se da će se s njegovim 4. naraštajem poljoprivrednika u obitelji, svinjogojstvo ugasiti zbog nadolazeće nestašice stočne hrane i rata u Ukrajini. Novinar kaže da su Mađarska, Srbija i Moldavija zabranile izvoz stočne hrane da sačuvaju zalihe u slučaju nestašice. Troškovi nabavke stočne hrane za ovog talijanskog stočara su odletjeli u nebo, te se on kao i mnogi drugi boji da će morati životinje slati na klaonicu ako se situacija ne popravi.

I vlasnica goveđe farme iz Lombardije koja drži 1.300 goveda zabrinuta je zbog priča o klanju životinja radi nemogućnosti daljnjeg hranjenja. Problem čini se, nije samo u cijeni kukuruza, nego i u soji i nus-proizvodima za hranidbu stoke. Mljekar iz južne Italije naglašava da je stočni sektor već u problemima uslijed situacije s Covid-19. Stočari prvo namjeravaju smanjivati količinu krme po jedinki, a onda im dalje neće preostati ništa drugo nego klanje. Ako dođe do smanjenja stočnog fonda, bit će potrebno do 7 godina za njegovu obnovu.

Italija je zatražila od EU da se skine ograničenje za pomoć državama članicama u ovakvim situacijama.

Španjolcima porasli troškovi proizvodnje hrane 

Španjolci već pokušavaju isposlovati nabavku stočne hrane iz Argentine i Brazila. Ovo je europska zemlja s najvećim stočnim fondom koji čini čak 58.8 milijuna svinja, krava, ovaca i koza prema EU statistici iz 2021. godine. Na Euronext, europskoj burzi u Parizu, kukuruz je početkom ožujka dosegnuo rekordnu cijenu od 420 eura za tonu, što je za 50% povećanje nakon ruskog napada na Ukrajinu. I ovdje su zalihe stočne hrane iz Ukrajine iscrpljene. Predsjednik jednog udruženja farmera kaže da ne vidi računicu u daljnjem uzgoju zbog enormnog rasta cijena krme. Samim time troškovi proizvodnje hrane porasli su za 40%.

Italija je 4. europska stočarska sila sa 22.5 milijuna jedinki. Obje ove države proizvode nadaleko poznate mliječne i mesne delikatese kao što su talijanski Mozzarella di Bufala, Prosciutto di Parma, te španjolski Jamon Iberico.

Turska bez najvažnijeg dobavljača žitarica 

Ukrajina je strateški dobavljač sirovina za stočnu hranu za Tursku. Ova je zemlja proizvela oko 25 milijuna tona krmne smjese u 2019. godini. S druge strane, Turska uvozi 12 milijuna tona sirovina za proizvodnju krmne smjese. Iz Ukrajine uvozi 4,3 milijuna tona što je oko 36%. Drugim riječima, Ukrajina je njihov najvažniji dobavljač žitarica i sirovine za proizvodnju krmne smjese s tim da uvoze i velike količine žitarica i iz Rusije.

I Hrvatskoj prijeti zatvaranje farmi 

U Hrvatskoj paralelno rastu troškovi umjetnih gnojiva, stočne hrane i goriva, te je opravdana bojazan o mogućem gašenju farmi. "Iako zvuči prepesimistično, ovo je situacija iz koje će se jako malo hrvatskih svinjogojaca izvući. Jednostavno, tržište je zasićeno velikim količinama svinjetine koja je bila namijenjena izvozu istočnim zemljama. Sve će se to preliti kroz trgovačke lance u našu državu i tu nemamo nikakvog utjecaja", komentirao je izv.prof.dr.sc. Vladimir Margeta s Fakulteta agrobiotehničkih znanosti u Osijeku. Ništa bolje nije ni u drugim stočarskim granama. 

Turbulentno i u SAD-u

Cijena kukuruza u SAD-u žale se stočari, dosegnula je oko $7.4775 za 1 bushel (cca 35kg) ubrzo nakon početka rata u Ukrajini, što je najviše u posljednjem desetljeću. Ukrajina izvozi oko 16% svjetskog kukuruza i iako se najveće količine toga uvoze u istočnoeuropske zemlje, nestabilnosti na tržištu su povećale cijenu diljem svijeta. Slično, iako se najviše ruske nafte izvozi u Aziju i Europu, rat u Ukrajini pogurnuo je rast i cijene dizela u SAD-u. Sve ovo utječe i na računicu američkih stočara.

Ukrajina je samo u sezoni 2019/2020. proizvela preko 6.2 milijuna tona hrane za stoku. U jednom periodu planirali su povećati proizvodnju na 11 milijuna tona, ali ove godine nažalost, rat ih je onemogućio. U 2019. su proizveli 75 milijuna tona žitarica, a planirali su izvesti 52 milijuna tona žitarica. Iste te godine prema svjetskim statističkim izvješćima Ukrajina je bila 4. najveći izvoznik kukuruza i 5. najveći izvoznik pšenice u svijetu.

Kako se posljednjih 25 godina samostalnosti Ukrajina uvelike okrenula europskom tržištu, nema sumnje da ćemo sljedećih godina svi osjetiti utjecaj ruske politike i ruske čizme na svojoj koži.


Tagovi

Rusija Ukrajina Rat Invazija Krma Krmivo Žitarice Stočarstvo Krmna smjesa Cijena Brlošić


Autorica

Vesna Mijat

Više [+]

Zaljubljenica u prirodu, agronom po struci sa šarenim radnim iskustvom od znanstvenog rada u genetici, preko upravljanja poljoprivrednom zadrugom, pa do uvijek prisutnog poljoprivrednog novinarstva. Neispunjena želja joj je da radi direktno za hrvatskog poljoprivrednika.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Nedjeljni obilazak polja ;)