Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Poljoprivreda Rusije
  • 19.08.2015. 15:00

Rusija će postati neovisna o uvozu mesa iz EU?

Jača ruska poljoprivreda! Cilj je poticati razvoj agrara, posebno stočarstva kako bi se smanjila ovisnost o uvozu iz EU. U cijeloj situaciji, Hrvatska gubi - Srbija dobiva.

Foto: depositphotos.com, simazoran
  • 745
  • 303
  • 0

Federalna porezna služba Rusije objavila je podatke kako je u prvom tromjesečju 2015. godine broj samostalnih poduzetnika u poljoprivredi narastao na 4,67 tisuća s tri tisuće, koliko je iznosio 2014. godine, kako navodi Russia Beyond the Headlines. Porast broja poduzetnika u poljoprivredi odraz je povećane pažnje koju je službena Moskva posvetila ovom sektoru gospodarstva.

U Kremlju su se odlučili na ovu strategiju nakon što su uveli embargo na uvoz određenih poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda iz zemalja kao odgovor na sankcije koje su iste zemlje uvele, odnosno podržale zbog krize u Ukrajini. Rusija je zatvorila svoje tržište zemljama EU, Australiji, Kanadi, Norveški, SAD-u, odnedavno Albaniji, Crni Gori, Islandu i Lichensteinu do 5. kolovoza 2016. godine.

Početnik u poljoprivredi

Rusija želi smanjiti svoju ovisnost o hrani iz zemalja vezanih uz euroatlantske integracije. Još prije tri godine raspisan je natječaj Početnik u poljoprivredi, koji sada počinje davati rezultate. Proračun za poljoprivredu se ne smanjuje unatoč turbulencijama na deviznom tržištu, naftnih derivata i zlata.

Proračun za razvoj stočarstva raste

Putin stočarima daje 11,2 milijarde eura!

Prosječni poticaji za poljoprivrednike iznose 21.400 eura, od ukupnog broja zainteresiranih 60% njih su vlasnici stočnih farmi, a 40% uzgajivači biljnih kultura. Putin želi do 2020. smanjiti uvoz mesa za dvije trećine do 2020. godine, a ostatak će se uvoziti iz Brazila s kojim jačaju partnerski odnosi. Zbog toga će se u razvoj stočarstva uložiti dodatnih 3,8 milijarde eura, uz već najavljenih 7,4 milijarde eura.

Značajna potpora agroindustriji

10 milijuna hektara poljoprivrednog zemljišta je zapušteno u Rusiji zbog neravnopravne ekonomske borbe.

Rusija se vraća korištenju dostupnih resusra. Nakon raspada SSSR-a, 10 milijuna hektara poljoprivrednog zemljišta je zapušteno. Dok je u Rusiji divljao nekontrolirani kapitalizam, tamošnji poljoprivrednici su propadali u surovoj borbi na slobodnom tržištu. Dok su oni bili prepušteni zakonima slobodne ekonomije, konkurencija su im bili poljoprivrednici sa zapada koje su izdašno subvencionirale njihove države.

Odraz te neravnopravne ekonomske borbe jesu milijun zapuštenih hektara, koje sada Moskva želi ponovno staviti u funkciju. Rusko Ministarstvo poljoprivrede najavljuje da će za potporu agroindustrije izdvojiti oko 71,3 milijarde eura u idućih pet godina, kako bi to ostvarilo.

Hrvatska gubi - Srbija dobiva

Izvoz iz Srbije u Rusiju porastao za 66%!

U trgovinskom ratu između zapada i istoka, Hrvatska gubi jer uvedene sankcije pogađaju i naše poljoprivrednike. Ministarstvo poljoprivrede izradilo je Pravilnik o provedbi privremenih izvanrednih mjera potpore proizvođačima jabuka i mandarina za postupak povlačenja s tržišta za slobodnu distribuciju, u skladu s odlukom Europske komisije o nastavku provedbi mjere sprečavanja i upravljanja krizama na tržištu u sektoru voća i povrća.

Hrvatska ima mogućnost provedbe dodatnih privremenih izvanrednih mjera potpore proizvođačima jabuke za količinu od 2.150 tona, mandarina za količinu 3.200 t ili dodatnu količinu koja ne smije prijeći 3.000 t za jedan ili više proizvoda, ovisno o odluci.

Na tržište koje su jednim dijelom izgubili hrvatski poljoprivrednici, uskočili su srpski. Srbija spada u red zemalja koje su profitirale u cijeloj priči oko uvođenja embarga. Izvoz poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda iz Srbije za Rusiju porastao je za 66% u svibnju 2015. godine u odnosu na svibanj prošle godine. Najveća stopu rasta izvoza zabilježili su Pakistanci, za čak 1.405%.

Foto: depositphotos.com, simazoran


Tagovi

Rusija Embargo Poticaji Putin Moskva Albanija Crna Gora Island Lichtenstein Ukrajina Kanada SAD Norveška Poduzetnici Početnik u poljoprivredi Stočari Australija Slobodna ekonomija Jabuke Mandarine Srbija Izvoz


Autor

Ante Vidović

Više [+]

Novinarstvom se bavi 16 godina, a redovni je član HND i član je Zbora agrarnih novinara. Prati aktualna zbivanja u poljoprivredi, a najviše ga zanimaju teme vezane za maslinarstvo, ribarstvo i pčelarstvo.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Prijateljica mi šalje fotografiju rasade paradajza. Među njima su i moje presadnice.
Još malo će morati pričekati pa u zemljicu.
Do tada ih ona mazi i pazi, unosi i iznosi, čuva 🥰