Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Bolest kvrgave kože
  • 04.08.2016. 18:00

Romić: Cijepljenje goveda počinje u ponedjeljak!

Cijepljenje protiv bolesti kvrgave kože goveda počinje u ponedjeljak, 8. kolovoza 2016. godine na području Osječko-baranjske, Vukovarsko-srijemske, Brodsko-posavske, Dubrovačko-neretvanske i Splitsko-dalmatinske županije.

  • 3.069
  • 157
  • 0

Nakon dogovora s proizvođačima mlijeka, tovljačima, klaoničarima i predstavnicima znanosti donesena je jednoglasna odluka o pokretanju akcije preventivnog cijepljenja cijele populacije goveda protiv bolesti kvrgave kože. Cijepljenje kreće početkom idućeg tjedna s krajnjeg istoka Hrvatske, javljaju nadležne institucije.

Prateći tijek razvoja i napredovanja širenja bolesti u zemljama u okruženju koje su slijedile zastarjeli zakonodavni okvir Europske unije koji datira iz 1992. godine kada je bolest bila poznata samo na jugu Afrike, a primjena kojeg nije spriječila širenje bolesti, Hrvatska se odlučila za drugačiji pristup. Naime, prema postojećoj regulativi bilo je moguće cijepiti goveda tek po službenoj potvrdi bolesti u zemlji i to samo na uskom području od dvadesetak kilometara oko žarišta bolesti.

422 tisuće goveda u opasnosti

Zaraznu virusnu bolest prenose komarci, komarčići, krpelji i muhe te je domet širenja bolesti 25 km na dan. Ipak, pokazalo se da se bolest širi nešto sporije, otprilike 5 - 10 km na dan. Sva stada u kojima se potvrdi bolest moraju se izlučiti (eutanizirati i neškodljivo zbrinuti), a cijele farme moraju se dekontaminirati. Inkubacija bolesti traje i do nekoliko tjedana, a za razvijanje antitijela nakon cijepljenja potrebno je u prosjeku 28 dana.

Zabrana prometa za sva zaražena područja

Dakle, ukoliko se govedo cijepi u neposrednoj blizini zaraženog stada, vjerojatnost da neće oboliti je relativno mala jer govedo nije imalo vremena razviti antitijela. Stoga je postojala realna opasnost da će Hrvatska dolaskom bolesti kvrgave kože ostati bez značajnog dijela svojih goveda kojih je u ovom trenutku oko 422 tisuće. Posljedice pojave bolesti u zemlji su zabrana prometa za sva zaražena područja i cijepljenje okolnih stada.

Proizvođači u opasnosti od gubitka izvora prihoda

"Osim troškova cijepljenja, dekontaminacije i nadoknade štete posjednicima eutaniziranih goveda koju snosi država, naši bi farmeri ostali bez izvora prihoda na duže razdoblje i bili bi u situaciji da ne mogu vraćati kredite i ostale financijske obveze. Zabranom prometa, farme koje bi ostale bez goveda bile bi prazne otprilike tri godine jer bi bilo zabranjeno dovesti nova grla na farmu. Takav scenarij je neprihvatljiv.

Stoga je Ministarstvo krenulo u pregovore s Europskom komisijom kako bismo dobili njihovu privolu da krenemo s preventivnim cijepljenjem prije službene potvrde bolesti u zemlji koje bi, prema našim ocjenama, spriječilo ovaj najgori, ali vrlo izgledan tijek događaja. Paralelno s tim pregovorima Ministarstvo je pokrenulo intenzivne razgovore sa zemljama u okruženju oko promjene zajedničkog zakonodavstva u smjeru liberalizacije prometa preventivno cijepljenih životinja i proizvoda istih. Razgovaralo se s proizvođačima i predstavnicima struke", navode iz Ministarstva poljoprivrede.

Preventivno cijepljenje najpovoljnija opcija

Na sastanku održanom u utorak u Ministarstvu poljoprivrede dogovoreno je da je preventivno cijepljenje najpovoljnije rješenje za sve proizvođače. Proizvođači mlijeka imat će najmanje štete od preventivnog cijepljenja jer nema karence za taj proizvod, a svo pasterizirano mlijeko i mliječni proizvodi u slobodnom su prometu sa svim zemljama kao i do sada.

Karenca za svježe meso je sedam dana, što za proizvođače goveđeg mesa znači da sedam dana od preventivnog cijepljenja neće moći stavljati svoje meso u promet na domaćem tržištu.

Nastavak trgovine u Italiju?

Imajući u vidu da se dio svježeg domaćeg mesa izvozi i to poglavito u Italiju, Ministarstvo poljoprivrede je u bilateralnim pregovorima s Talijanskom Republikom oko nastavka te trgovine. Tovna junad nastavit će se izvoziti u Libanon jer je s Libanonom već postignut dogovor i certifikati su u fazi tiskanja u Narodnim novinama, no uvjet je da je životinja cijepljena najmanje 30 dana od trenutka napuštanja matičnog stada. Tih 30 dana je osiguranje Libanonu da je životinja razvila antitijela i da nema opasnosti od razvoja bolesti kvrgave kože.

Izmjena europskog zakonodavstva spor je i zahtjevan posao, no zemlje u okruženju koje se susreću s opasnosti od bolesti kvrgave kože ili je već imaju unutar svojih granica složne su u nastojanjima da se taj proces što brže završi.

Financijska pomoć od Europske komisije

"Financijsku pomoć tražit ćemo od Europske komisije kada se za to stvore uvjeti i kada ćemo imati konkretnije procjene financijskih učinaka ovog poremećaja na tržištu.

Ipak, valja naglasiti da će štete nastale preventivnim cijepljenjem biti daleko manje od gubitka proizvodnog potencijala u sektoru govedarstva koji bi bio neizbježan u slučaju pojave bolesti."

Potrebne doze cjepiva za cijelu populaciju goveda u Republici Hrvatskoj osigurane su mehanizmom interventnog uvoza iz Južnoafričke Republike temeljem članka 27. stavka 2. točke 3. Zakona o javnoj nabavi (NN 90/11, 83/13, 143/13) jer od dva cjepiva koja postoje u svijetu niti jedno nije registrirano u RH niti na području cijele Europske unije.

Cijepljenje počinje 8. kolovoza 2016.

Cjepiva se nalaze u centralnom i u regionalnim centrima u RH i spremna su za upotrebu. Cijena cjepiva uključujući i transport, skladištenje i distribuciju iznosi 11,91 kn + PDV po dozi. "Količinu od 50.000 doza očekujemo uskoro od Europske komisije. Akcija cijepljenja svih goveda u Republici Hrvatskoj uključujući i samo cjepivo procijenjena je na 17 milijuna kuna. Ta su sredstva osigurana u Državnom proračunu.

Važno je napomenuti da ova bolest nije zoonoza, odnosno da ne predstavlja nikakvu opasnost za ljude", ističu u ministarstvu. Cijepljenje počinje u ponedjeljak, 8. kolovoza 2016. godine na području Osječko-baranjske, Vukovarsko-srijemske, Brodsko-posavske, Dubrovačko-neretvanske i Splitsko-dalmatinske županije.

Detalji o točnim lokacijama i vremenima snimanja bit će poznati najkasnije u nedjelju, 7. kolovoza 2016. godine.


Tagovi

Komarci Zarazna bolest Cijepljenje Bolest kvrgave kože


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U Briselu danas raspravljamo o poljoprivrednoj politici nakon 2027. godine. Uskoro više...