Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Roboagro
  • 14.12.2020. 18:00

Robot hrani svinje i pušta im glazbu - hit među brazilskim stočarima

Robot koji raspoređuje hranu svinjama prema uputama koje mu zadaje stočar i dok im dijeli obroke usput pušta klasičnu glazbu, može uštedjeti oko 6.400 eura po stadu od 1.000 svinja.

Foto: Depositphotos/ilfede
  • 296
  • 129
  • 0

Brazilska tvrtka Roboargo osmislila je robot koji raspoređuje hranu svinjama prema uputama koje mu zadaje stočar, a dok im stroj dijeli obroke, pušta i klasičnu glazbu koja, navode, opušta životinje, piše reuters.

U tvrtki kažu da su im ove godine narudžbe porasle u prosjeku za oko 400%, a mjesečno prodaju čak 60 ovih robota.

Klasična glazba ublažava stres kod životinja

Riječ je o stroju koji koristi linearne hranilice koje omogućuju svinjama podijeljenim u torove da dobiju točnu količinu hrane koja im je potrebna za svaki obrok. Također, dok to radi, pušta im klasičnu glazbu za koju ova tvrtka tvrdi da ublažava stres kod životinja.

"Robot smanjuju prisutnost ljudi na farmama i skuplja podatke koji pomažu poboljšati cjelokupno upravljanje stadom", rekao je direktor spomenute tvrtke, Giovani Molin.

I hrani i relaksira (Foto: Roboagro)

"Hrana za životinje čini do 75% troškova uzgoja, a broji se svaki cent uslijed naglog porasta cijena žitarica i njihove velike potražnje", dodao je.

Prema njemu, poljoprivrednici koji koriste ovu tehnologiju mogu poboljšati omjer konverzije hrane za svinje, ujedno povećavajući kvalitetu mesa.

Štedi oko 6.400 eura godišnje

"Robot može uštedjeti 7.792 američkih dolara (oko 6.400 eura) godišnje po stadu od 1.000 svinja", kaže Molin dodavši kako u izračun nisu uključeni troškovi rada.

Ove robote koristi oko 500 farmi diljem Brazila, uključujući velike proizvođače popt JBS SA i BRF SA koji se proteklih mjeseci u svojim pogonima borili s epidemijom Covida-19, jer je bio zaražen veliki broj radnika.

Automatizirana farma: Senzori upravljaju protokom mlijeka, a softver prikuplja podatke

Inače, ova je država povećala opseg izvoza svinjetine za 40% u prvih 10 mjeseci ove godine. Ta je trgovina generirala 1,87 milijardi dolara prihoda, što je gotovo 50% porasta zbog snažne potražnje u Kini.

Korištenje klasične glazbe pri hranjenju životinja temelji se na nekoliko studija koje, piše pigprogress, dokazuju učinkovitost ove vrste strategije u fazi rasta svinja. Jedno od ovih istraživanja proveo je tim sa Sveučilišta u Sao Paulu (USP) koji je pokazao da "senzorsko obogaćivanje okoliša" dovodi do boljeg ponašanja, održavanja stope rasta i niže potrošnje hrane.

Kako izgleda rad Roboagro robota  pogledajte u videu:


Tagovi

Roboagro Robot Hranidba svinja Farma svinja Brazil


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.