• Farma koza
  • 06.03.2020. 07:30

Automatizirana farma: Senzori upravljaju protokom mlijeka, a softver prikuplja podatke

Automatizacija u sektoru poljoprivrede igra sve veću ulogu u poboljšanju kvalitete života životinja i stočara. Pascal Huger, uzgajivač koza iz Francuske odabrao je ovakav način proizvodnje na svojoj farmi.

Foto: Depositphotos/YuliyaKirayonakBO
  • 538
  • 59
  • 0

Francuski farmer Pascal Huger iz mjesta Thenay u regiji Loir-et-Cher odlučio je automatizirati svoju farmu koza kako bi imao više vremena za bolju brigu o životinjama. Ovaj stočar se brine za stado od 400 koza sanske pasmine, a mlijeko prodaje proizvođačima sireva.

Automatizacijom želi uštedjeti vrijeme kako bi nadzirao stoku. "Roboti se mogu učiniti nehumanim, ali zapravo mi omogućuju više vremena za koze", rekao je za euractiv ovaj stočar, ističući da mu je prioritet stado i njegova dobrobit.

Kvalitetna hrana je glavna briga za stočare

Kako bi se zajamčila optimalna proizvodnja mlijeka, kvaliteta hrane glavna je briga za stočare. "Dobra hranidba znači dobro mlijeko, a samim time i dobar sir", kaže ovaj stočar. Njegove miljenice proizvode mlijeko od kojeg se proizvode poznati francuski sirevi poput Sainte-Maurea, Pouligny-Saint-Pierrea, kao i poznati kozji sir Crottin de Chavignol.

Kako prilagoditi obrok koza s obzirom na godišnje doba, parenje i laktaciju

Roboti se brinu za hranu i njenu distribuciju

Pascal Huger je radio na ovoj farmi prije nego što ju je 2002. otkupio od svoga šefa. Sada on zapošljava jednog radnika, a iako samo njih dvojica vode brigo o stadu kažu kako sanska pasmina nije samo dobra u proizvodnji mlijeka, već ima i miran karakter.

Zahvaljujući automatizaciji, najviše zamornih zadataka prepuštaju strojevima. Bale slame, stočnu hranu i travu stočari raspodjeljuju na ulaze u štalu ili farmu, dodacima hranidbe upravlja računalo, a distribuira robot, što omogućava olakšavanje procesa.

Što je važno u stajskom uzgoju koza - savjeti za početnike

Koze su podijeljene u zasebne odjele ovisno o tome trebaju li se jariti, doje li ili ne, a jarčevi su također smješteni u odvojen prostor. Robot im dostavlja točno odgovarajuću količinu dodataka hrani za svaki odjel, ovisno o potrebama stoke. To znači da uzgajivač više ne mora ručno pripremati smjese i nositi teške kante, jer se za to brine robot.

Senzori upravljaju protokom mlijeka, a softver prikuplja podatke

Mužnja je također potpuno automatizirana. Svaka koza opremljena je elektroničkom identifikacijskom oznakom koja ih prepoznaje čim uđu u svoj prostor na rotacijskom stroju za mužnju. Mlijeko se šalje izravno u spremnik, a provjere mlijeka obavljaju se automatski i na taj se način izbjegava uznemiravanje i također omogućuje bolji prinos.

Senzori na svakom pulsometru upravljaju protokom mlijeka i omogućuju automatsko uklanjanje obloga za mužnju, a bilježe proizvodnju svake životinje, dok automatska hranilica osigurava potrebnu količinu hrane u skladu s proizvodnjom mlijeka.

Sve informacije su dostupne na zaslonu koji signalizira i najmanju anomaliju tijekom mužnje, omogućavajući stočaru brzu intervenciju na prvi znak uzbune.

Plutajuća farma: Krave hrane ostacima iz restorana, a one grad opskrbljuju mlijekom

Podaci prikupljeni softverom omogućuju temeljito upravljanje stadom, s obzirom na to da svaka koza ima laktacijski broj, seriju i proizvodnu povijest. Oni također uključuju informacije o kvaliteti mlijeka i zdravlju, kao i popis deklaracija i administrativnih postupaka koje treba ispuniti kada se koza ojari ili ode u klaonicu.

Ti podaci omogućuju stočaru da odluči koje je najbolje vrijeme za prestanak mužnje prije nego što je vrati u gestaciju, imajući u vidu da je prosječno razdoblje dojenja 10 do 12 mjeseci.

Farma koja štedi energiju

Nadalje, spremnik za mlijeko opremljen je rekuperatorom topline, a energija potrošena za hlađenje mlijeka se ponovno koristi za zagrijavanje tople vode, kao i za izolaciju farme koja, zajedno s ventilacijom, ljeti hladi koze.


Tagovi

Automatizirana farma Farma koza Uzgoj koza Sanska pasmina Francuska Francuski sirevi Proizvodnja sira


Autorica

Martina Popić

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Na kraju 3. tjedna sve lijepo napreduje. Salata i kupus su već znatno veći, mrkva još niče i trenutno se ne nazire, ali zato su tu već rotkvice vani, brzo rastu i pokazuju liniju uz koju je mrkvica zasađena. Ovaj tjedan sa dovoljno vlage i... Više [+]