Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Trojke
  • 09.08.2022. 13:30

Rijetkost u govedarstvu - krava otelila trojke

Kod krava je u 95 posto slučajeva jedno tele, a tri jako rijetko, kazao je veterinar koji je pomogao prilikom teljenja. No, pamtimo mi i četvorke.

Foto: Toppress
  • 426
  • 69
  • 0

Milan Ristić iz sela Šume kod Topole u susjednoj Srbiji uz pomoć veterinara otelio je kravu koja je na svijet donijela tri prelijepa i zdrava teleta, piše Toppress.

"Vlasnici se raduju kada ovca ojanji trojke, možete misliti koja je ovdje radost kada se rodilo tri teleta. To je baš rijetkost, u svojoj dugogodišnjoj karijeri imao sam samo jedan takav slučaj i evo sada opet.

Sve je prošlo kako treba, grlo je bilo u rasplodnoj kondiciji zdravo i jako što je dosta doprinjelo ovakvom ishodu. Kod krava je u 95 posto slučajeva jedno tele", kazao je za ovaj medij veterinar Đorđe Marković.

Prije dvije godine - četvorke 

Istaknuo je da je za životinju ovaj broj mladunaca i sam porođaj jako iscrpljujuć i samim tim i rizičan, ali kada se spoji iskustvo i struka onda greške nema. U štali kod Ristića još je pet odraslih grla, a podmladak koji je stigao vjerojatno će i ostati na imanju kako bi se proširio stočni fond.

Ipak, Agroklub je ranije već bilježio trojke, ali i - četvorke! I to u Hrvatskoj, na farmi muznih krava Osilovac u Feričancima pored Našica. Prije dvije godine, krava Sunčica otelila je tri ženska i jedno muško tele! 

Krava Sunčica otelila četvorke!

"Do sada na farmi nismo nikad imali ovakav slučaj, jednom smo imali trojke prije jedno sedam godina, a dvojke su nešto uobičajeniji slučajevi koje imamo jednom do dva puta godišnje", rekla je tada tehnologinja Ana Marija Crnoja. 


Tagovi

Trojke Tri teleta Rijetkost


Autorica

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirana novinarka koja je svoju specijalnost pronašla u agro novinarstvu. U poslu i životu vodi se Nietzscheovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Pšenica k'o na Markovo, repica skoro pa ocvala, zemlja suha, Sunce upeklo...
Što li će biti od ove godine.