Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • OPG Vinter
  • 28.08.2019. 07:30
  • Varaždinska, Falinić Breg

Riješili problem mehanizacije i kreću naprijed, uz uzgoj svinja i buča razvijat će i vinograd

Kada ovisite o slobodnim terminima traktorista teško možete dobro planirati radove u polju. Naprosto ovisite o nekom drugom, kaže Ana Vinter čiji je OPG kroz natječaj LAG-a Sjeverozapad, riješio najveći im problem. Sad imaju potrebnu mehanizaciju.

Foto: Igor Čolaković
  • 1.197
  • 155
  • 0

Na 1,7 hektara vlastitih poljoprivrednih površina, na idiličnom Falinić Bregu u Općini Cestica, članovi OPG-a Ane Vinter uzgajaju i žitarice te buče, no njihova je primarna proizvodnja uzgoj i prodaja svinja. Ovaj OPG tako godišnje uzgoji i do pedesetak odojaka koje prodaju na lokalnom tržištu, uglavnom stalnim kupcima.

"Svinje za vlastite potrebe oduvijek su se tradicionalno uzgajale na našem gospodarstvu, a uzgoj za tržište započeo je osnivanjem OPG-a 2003. godine. Prvih godina svinje smo prodavali otkupnom centru, a nakon što je on prestao s radom uglavnom prodajemo poznatim kupcima u našoj okolici, među kojima je puno onih koji odojke kupuju za vlastitu prehranu u pojedinim dijelovima godine, zbog čega nam se povremeno javljaju sezonski viškovi, ali i manjkovi", otvoreno priča nositeljica gospodarstva Ana Vinter navodeći da su i oni, kao mali proizvođači, suočeni s velikom ponudom uvozne svinjetine po značajno nižim cijenama.

Proizvođači se moraju povezati i ulagati u marketing 

"Istina je da su plasman i cijena neizvjesni, troškovi visoki, a proizvodnja zahtijeva prilična ulaganja pa se stoga mala poljoprivredna gospodarstva poput našeg teško odlučuju za investicije u proširenje proizvodnje. No rješenje problema s kojima su suočeni mali proizvođači vidim u boljoj organizaciji tržišta na lokalnoj i regionalnoj razini. Prije svega kroz povezivanje malih proizvođača te grupa proizvođača sa sektorom prerade, ali i u brendiranju proizvoda", kaže Ana Vinter. 

Godišnje uzgoje i do pedesetak odojaka 

Potrebna su, kaže, ulaganja i u stjecanje znakova kvalitete i marketing proizvoda jer je to jedini način da kupci u obilju ponude trgovačkih centara prepoznaju proizvod koji je zaista "Hrvatski proizvod". "S površinom zemlje kojom raspolažemo i količinom proizvedenih žitarica, jedino nam neki od oblika dodatne proizvodnje, poput uzgoja odojaka, omogućava ostvarenje prihoda. Teško mi je govoriti o cijeni jer na nju izravno utječu niske cijene uvozne svinjetine, stoga se zapravo sve svodi na pronalaženje kupaca koji su spremni platiti višu cijenu za provjerenu kvalitetu", iskrena je vlasnica gospodarstva dodajući da je prije petnaestak godina većina obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava u Općini Cestica uzgajala svinje, a danas se svinjogojstvo svelo na samo desetak registriranih proizvođača.

Unatoč nabrojanim problemima, obitelj ne odustaje. Naprotiv, šansu za nabavu potrebne mehanizacije, samim tim i olakšanu proizvodnju hrane za stoku, vidjeli su u mjerama Programa ruralnog razvoja. Nije ih pokolebalo ni to što na prvom natječaju za tip operacije 6.3.1. "Potpora razvoju malih poljoprivrednih gospodarstava" nisu prošli. Javili su se na natječaj koji je raspisao tamošnji LAG Sjeverozapad

Natječaj LAG-a odlična šansa za mala gospodarstva 

"Mali smo OPG i ne možemo očekivati potpore kroz izravna plaćanja, zato su nam natječaji kakav je bio ovaj Lokalne akcijske grupe Sjeverozapad odlična šansa za širenje i unaprjeđenje naše poljoprivredne proizvodnje. Kako je naš OPG u briježnom području naše su oranice na velikoj strmini pa ih je i teško obrađivati. Nekada su se svi poljoprivredni poslovi morali obavljati ručno, no posljednjih dvadesetak godina koristili smo uslugu uslužnog oranja. To je naravno, povećavalo ukupni trošak naše proizvodnje, a jako je utjecalo i na organizaciju i planiranje poljoprivrednih radova. Kada ovisite o slobodnim terminima traktorista teško možete dobro planirati radove u polju. Naprosto ovisite o nekom drugom.

Bregovito područje prilično je zahtjevno za održavanje 

Kako nismo imali dovoljno vlastitih sredstava za kupnju jačeg traktora s pogonom na sva četiri kotača, već ranije smo se prijavili na mjeru za mala obiteljska poljoprivredna gospodarstva, no nismo prošli jer nismo ostvarili dovoljno bodova. Zato se ovaj natječaj LAG-a Sjeverozapad na kojem smo uspjeli doći do bespovratnih sredstava za kupnju poljoprivredne mehanizacije, koja nam je nužna u našoj proizvodnji, pokazao kao idealno rješenje za naše probleme", naglašava Ana Vinter čiji je OPG kroz Podmjeru 19.2. "Provedba operacija unutar CLLD strategije" u okviru Mjere 19 "Leader - CLLD" odnosno prvi natječaj LAG-a Sjeverozapad za provedbu tipa operacije 6.3.1. Poticanje i unaprjeđenje poljoprivredne proizvodnje, dobio potporu u visini od 15.000 eura.

Zahvaljujući sredstvima iz Programa ruralnog razvoja, OPG Ane Vinter kupio je novi motokultivator s priključcima - strižnom kosom i frezom, nabavili su i rabljeni traktor, koji im je nužan za radove na strmim terenima, a u planu je i nabava roto brane i pluga okretača. 

"Dokumentacija koju smo morali prikupiti za natječaj i nije bila komplicirana", naglasila je Ana Vinter i pohvalila podršku koju je dobila od Lokalne akcijske grupe. 

U planu je i razvoj vinogradarstva 

No, budući da je najviše malih obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava koji su se javili na ovaj natječaj u svojim aktivnostima predvidjelo kupnju rabljenih traktora, i ovaj je OPG bio suočen sa slabom ponudom takvih traktora.

"Kupiti traktor koji će zadovoljiti naše potrebe nije bilo lako. Zbog veće potražnje narasla im je cijena, a traktori u ponudi bili su u lošem stanju. Tako smo tek u Jastrebarskom uspjeli pronaći dobro održavani traktor koji će nam omogućiti da s njim bez većih popravaka radimo sljedećih pet godina. On će nam svakako bitno olakšati rad i omogućiti obradu naših površina s kojih osiguravamo hranu za naše osnovno stado", istaknula je nositeljica OPG-a na kojem uzgajaju četiri krmače i godišnje od trideset do pedeset odojaka.

Od svinjogojstva ne odustaju, a u planu je i razvoj vinogradarstva

Obitelj Vinter planira i nadalje koristiti sredstva iz Programa ruralnog razvoja, jer kažu, lista njihovih želja i potreba je i dalje velika, zbog specifičnih uvjeta poljoprivredne proizvodnje na tom bregovitom području. "Budući da za vlastite potrebe obrađujemo i vinograd, u novom programskom razdoblju vjerojatno ćemo tražiti sredstva za razvoj vinogradarstva", zaključila je Ana Vinter.


Fotoprilog


Tagovi

Ana Vinter Uzgoj svinja Ruralni razvoj LAG Sjeverozapad Mjera 19


Autor

Igor Čolaković

Više [+]

Tijekom profesionalne karijere novinara specijalizirao se za gospodarske teme. Posljednjih nekoliko godina zaokupljaju ga i teme vezane uz ruralni razvoj, poljoprivrednu proizvodnju te očuvanje prirodne i tradicijske baštine.


Partner

Ruralni razvoj RH

Ulica Grada Vukovara 78, 10000 Zagreb, Hrvatska
tel: 01 6408 144, web: http://ruralnirazvoj.hr/

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Uljemat

Nemoguće je pronaći prodavače M/Ž. Zato se pripremam za montažu uređaja (umjetna inteligencija) koji će raditi na obnovljive izvore, dati doprinos u klimatskoj neovisnost...

Više [+]